Οικονομία

Κατρακυλάει το ευρώ μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το στιγματισμένο από τη βία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το στιγματισμένο από τη βία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ οδήγησαν σε γενική ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το ευρώ υποχώρησε 0,6% στα 1,1741 δολάρια, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Αυγούστου.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν νευρικά την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, μετά τη χρήση από την Αστυνομία κλομπ και σφαιρών από καουτσούκ, στην προσπάθειά της να εμποδίσει με τη βία το χθεσινό δημοψήφισμα, αφήνοντας εκατοντάδες τραυματίες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες, με τα άρθρα των εφημερίδων να σημειώνουν ότι το απαγορευμένο δημοψήφισμα - με το οποίο, σύμφωνα με Καταλανούς αξιωματούχους, το 90% των ψηφοφόρων επέλεξε την απόσχιση από την Ισπανία - έχει δημιουργήσει το έδαφος για μία καθοριστική αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής περιφέρειας.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, σημείωναν ότι η επίπτωση στο ευρώ θα είναι περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές δεν ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση ευρύτερα στην Ευρωζώνη σε αυτή τη φάση.

«Η αντίδραση του ευρώ είναι πολύ περιορισμένη, επειδή αυτό δεν θεωρείται ως ένα γενικότερο πρόβλημα της Ευρωζώνης - είναι ένα εμπόδιο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο συχνά προτιμούν οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, στα 1,1407 φράγκα.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε στο 2,371% στην αρχή της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, ενώ ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων ενισχύθηκε 0,6% στις 93,588 μονάδες.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι καθαρές θέσεις υπέρ του δολαρίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2012.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο κατέγραψε την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του για το 2017, ενισχυμένο από την αναθέρμανση των προσδοκιών ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα προωθήσει το καθυστερημένο σχέδιό για τη φορολογική μεταρρύθμιση και από την προσδοκία ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια