default-image

Κακά νέα για την Ελλάδα ο τριπλός συνασπισμός στη Γερμανία

Οικονομία
Κακά νέα για την Ελλάδα ο τριπλός συνασπισμός στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κακά μαντάτα" για την Ελλάδα αποτελεί η εικόνα της νέας γερμανικής Βουλής, αφού ο "συνασπισμός Τζαμάικα" (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που θα τον αποτελέσουν - μαύρο, κίτρινο, πράσινο) είναι το δεύτερο χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας.

Το απολύτως χειρότερο θα ήταν να... βγαίνουν τα κουκκιά για μια κυβέρνση CDU/CSU και FDP, αλλά η παρουσία των Πρασίνων στο συνασπισμό (που είναι πλέον το βασικό σενάριο) δε θα αλλάξει πολύ προς το καλύτερο τα δεδομένα.

Ωστόσο, η εσωτερική πολιτική της Γερμανίας δεν αναμένεται να κλυδωνιστεί ιδιαίτερα - αυτό εκτιμούν άλλωστε και οι αναλύσεις από την Capital Economics και τη Morgan Stanley.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley σε note προς τους πελάτες της, το φιλικό προς την αγορά FDP, καθώς και μέρος του CDU/CSU αντιτίθενται στη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ. Όπως προειδοποιεί, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους της, το FDP πιθανότατα να επιμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, κάτι που υποδηλώνει νέες αναταραχές τόσο στο ευρώ όσο και στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η Capital Economics (C.E.) επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της γερμανική κάλπης αποτελεί καλό νέο για τη Γερμανία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα - αν και θα δημιουργήσει προβλήματα στο μακροπρόθεσμο διάστημα - ενώ αποτελεί άσχημο νέο για την Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα, όπως προειδοποιεί.

Η "Τζαμάικα", όπως εξηγεί, σημαίνει «ελαφρώς χαμηλότερους φόρους στη Γερμανία απ' ό,τι υπό την εναλλακτική λύση ή ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Αλλά η νέα κυβέρνηση θα είναι επίσης λιγότερο ανοιχτή στη μετανάστευση και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία πιο μακροπρόθεσμα».

Όπως σημειώνει η C.Ε., «τα τρία αυτά κόμματα δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που αντανακλά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του FDP και των Πρασίνων σε σχεδόν κάθε πτυχή της πολιτικής. Αλλά κανένα κόμμα, ωστόσο, δεν αποκλείει τη συγκυβέρνηση.

Οι δυσκολίες συμφωνίας σε βασικούς τομείς πολιτικής είναι πιθανό να σημαίνουν μια μακρά περίοδο πριν από τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που θα προκύψει είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πολύ ισχυρή βάση». Σημειώστε, όπως τονίζει η C.E, ότι ενώ η Ολλανδία δεν έχει ακόμα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαρτίου, τόσο η αύξηση του ΑΕΠ όσο και η εμπιστοσύνη έχουν ενισχυθεί από τότε.

Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, o μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτών των εκλογών αφορά στη στάση της Γερμανίας απέναντι σε άλλες χώρες. Όλα τα μεγάλα κόμματα θα ανησυχούν μη να χάσουν έδαφος υπέρ του AfD, του οποίου η επιτυχία αντανακλά μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση και τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ έχει ήδη υποσχεθεί ότι η προσφυγική κρίση του 2015 «δε θα πρέπει ποτέ να επαναληφθεί». Η μειωμένη μετανάστευση μπορεί να τη βοηθήσει να επιτύχει το στόχο της μείωσης του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 3% έως το 2025, αλλά θα περιορίσει και το ενδεχόμενο αύξησης του πληθυσμού στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, «ένας συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα" μπορεί να ακολουθήσει μια ελαφρώς μαλακότερη στάση απέναντι στο Brexit, απ' ό,τι ένας μεγάλος συνασπισμός. Όμως, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων είναι υπέρ της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης-ενοποίησης της Ευρωζώνης, θα εμποδιστεί από το πιο σκληρό FDP, ιδιαίτερα αν το τελευταίο κερδίσει την επιθυμητή θέση του υπουργού Οικονομικών», σημειώνει η C.E.

«Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και τις όποιες ελπίδες είχε η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της και, συνεπώς, το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ», όπως υπογραμμίζει η Capital Economics. «Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η ευρύτερη ώθηση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αποκτήσει περιορισμένη δυναμική και ότι η περιοχή της Ευρωζώνης θα παραμείνει εκτεθειμένη σε μελλοντικά σοκ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News