default-image

Ξέμεινε από εργάτες γης μια ολόκληρη περιοχή στην Κρήτη

Κρήτη
Ξέμεινε από εργάτες γης μια ολόκληρη περιοχή στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2016 στην Ιεράπετρα, είναι ακόμα μεγαλύτερο φέτος, με την καλλιεργητική περίοδο στον κλάδο των κηπευτικών (εκτός εποχής) να έχει ξεκινήσει νωρίτερα και τους αγρότες να είναι καθημερινά σε αναζήτηση εργατών που να γνωρίζουν τα μυστικά της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

«Στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, κυρίως, έχουν επιλέξει να μετακομίσουν, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, οι αλλοδαποί εργάτες γης βουλγαρικής, αλβανικής, ρουμανικής και μολδαβικής υπηκοότητας, που είχαν έρθει να εργαστούν πριν από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα, την οποία τότε θεωρούσαν "εργασιακό παράδεισο", καθώς έβρισκαν εύκολα δουλειά στα συσκευαστήρια, στις εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, στα δημοπρατήρια, στις μεταφορικές εταιρείες και κυρίως στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπου οι αγρότες χρειάζονται πάρα πολλά εξειδικευμένα στην παραγωγή εργατικά χέρια.

«Ο Σεπτέμβρης τελειώνει και εμείς που έχουμε φυτέψει νωρίτερα τα θερμοκήπιά μας διαπιστώνουμε ότι οι έμπειροι εργάτες γης, που χρησιμοποιούσαμε κάθε χρόνο στις δουλειές μας, φέτος είναι 70% λιγότεροι από πέρυσι», μας είπε ο αγρότης κ. Γιώργος Τάπανας.

Γύρω στις 3-4 χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες δούλευαν μέχρι πέρυσι 9 μήνες το χρόνο στις αγροτικές καλλιέργειες, ζούσαν καλά, και έστελναν χρήματα στις οικογένειές τους που είχαν μείνει πίσω στην πατρίδα τους.

Με τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, με την αύξηση του κόστους ζωής και πρωτίστως με την οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν οι αλλοδαποί εργάτες τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους Έλληνες, η αρχική σκέψη της φυγής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα γίνεται, αναγκαστικά, απόφαση τελικής εγκατάλειψης μιας χώρας που αγαπούν γιατί τους πρόσφερε πολλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Όσοι αλλοδαποί εργάτες γης φεύγουν από την Ιεράπετρα αναζητούν εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αισθάνονται ότι είναι αβέβαιο το μέλλον τους ως εργαζόμενοι σε μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα.

Εκείνοι που φαίνεται ότι επιμένουν να παραμένουν στην περιοχή μας είναι οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων από εργάτες γης έχουν γίνει πια επιχειρηματίες αγρότες, ενώ έχουν επικρατήσει στις τεχνικές εργασίες που αφορούν την κατασκευή, τη φύτευση, τη συντήρηση και την προετοιμασία των 17.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών από την Ψαρή Φοράδα Βιάννου μέχρι το Γούδουρα Σητείας.

«Πολλοί από εκείνους τους μετανάστες που φεύγουν από την Ιεράπετρα, επιλέγοντας από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρώτη την Ολλανδία, προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να ζήσουν άλλο στη χώρα μας, καθώς έχει ανέβει θεαματικά το κόστος ζωής.

Στη συνάντηση που είχα προχθές με την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, της ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλίες, με τις οποίες να βρεθούν ευρωπαϊκά προγράμματα που να επιδοτούν της εργασία στην αγροτική παραγωγή, όπως εκείνα τα προγράμματα που επιδοτούν την εργασία στις διάφορες επιχειρήσεις.

Θα ήταν καλό επίσης να ζητήσουμε από τους τοπικούς ΟΑΕΔ στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανεργία, να σταλεί εργατικό δυναμικό προς την περιοχή μας, όπως γινόταν πριν από 50 χρόνια την περίοδο του λιομαζώματος», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών και Τουρισμού κ. Αργύρης Πανταζής.

«Οι περισσότεροι αλλοδαποί εργάτες, εκτός από τους Πακιστανούς, που δεν έχουν πράσινη κάρτα, είναι ασφαλισμένοι και πληρώνονται από εμάς τους αγρότες για 8άωρη εργασία 27-28 ευρώ μεροκάματο, με εργόσημο. Υπάρχουν κάποιοι που φεύγουν για να βρουν καλύτερη τύχη στην Ολλανδία ή τη Γερμανία, και επιστρέφουν μετανιωμένοι ξανά στην Ιεράπετρα, αναζητώντας αυτή τη δουλειά που είχαν εγκαταλείψει», συμπληρώνει ο νεαρός αγρότης κ. Κωστής Χατζαντωνάκης.

Η καλλιεργητική περίοδος των πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη ξεκίνησε στην Ιεράπετρα με ελάχιστους διαθέσιμους αλλοδαπούς εργάτες γης, όμως υπάρχουν αγρότες που απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια προσωπικό από διάφορες χώρες που δε δείχνουν να ανησυχούν.

«Πιστεύω ότι όσοι έφυγαν για να εργαστούν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία, τα οποία θα κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου, ή πήγαν στην ενδοχώρα του Ηρακλείου να δουλέψουν στον τρύγο, ή γύρισαν για λίγους μήνες στην πατρίδα τους, θα επιστρέψουν σε 4-5 εβδομάδες να ξαναδουλέψουν στα θερμοκήπια και τις αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Η καλλιεργητική περίοδος θα βγει κανονικά όπως γίνεται κάθε χρόνο, με όλο το εργατικό δυναμικό που απασχολούμε να βρίσκεται στη θέση του.

Πάντα το Σεπτέμβρη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τους εργάτες γης, αλλά το ξεπερνάμε με υπομονή και χωρίς να μας πιάνει πανικός», καταθέτει την αντίθετη άποψή του ο αγρότης κ. Άρης Γουργιώτης.

Πρόσκληση σε όσους θέλουν να εργαστούν

Στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών είναι γνωστό. «Το πρόβλημα φέτος είναι εντονότερο από πέρυσι.

Στην Ιεράπετρα έχουν μείνει μόνο οι Πακιστανοί εργάτες γης, που δεν έχουν άδεια παραμονής, και εμείς δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε με εργόσημο, για να δικαιολογούμε το εργατικό κόστος στα έξοδά μας. Τα μεροκάματα που πληρώνουμε κυμαίνονται από 26 έως 30 ευρώ, ανάλογα τον εργάτη.

Ζητούμε από κάθε γωνιά της χώρας μας Έλληνες άνεργους, γυναίκες και άντρες, να έρθουν να εργαστούν στις καλλιέργειές μας και στις αγροτικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τα τέλη του Ιούνη, αν το επιθυμούν», τους προσκαλεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Στην Ελλάδα, όπου η ανεργία μαστίζει τη νεολαία, εδώ που ολόκληροι κλάδοι έχουν καταρρεύσει, όπως για παράδειγμα ο κατασκευαστικός, και χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, υπάρχει μια αγροτοτουριστική περιοχή, η Ιεράπετρα, που απασχολούσε 3 με 4 χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς εργάτες γης, όπου φέτος λόγω έλλειψης εργατικών χεριών κινδυνεύει με συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

Αυτό το οξύμωρο σχήμα παρουσιάστηκε πριν μερικά χρόνια, όταν στην καθημερινή ειδησεογραφία κυριαρχούσε ο φόβος της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, για την οποία οι αλλοδαποί εργάτες δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News