default-image

«Δυναμίτης» οι διαφορές ΔΝΤ - Ε.Ε.

Οικονομία
«Δυναμίτης» οι διαφορές ΔΝΤ - Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ κινδυνεύουν να οδηγήσουν για μια ακόμη φορά την Ελλάδα στην... κλίνη του Προκρούστη, καθώς οι δύο πλευρές θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα "θέλω" τους στο... κεφάλι του κασίδη.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια προσέγγιση μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ (χρέος, τράπεζες) και των δυνατοτήτων της Ευρωζώνης να ανταποκριθεί σ' αυτές, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, "δε χωράει" στο πλαίσιο της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου.

Στην εκτίμηση αυτή στηρίζονται οι σχεδιασμοί που διαμορφώνονται για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος στην Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό, όπως γράφει το capital.gr, είναι μάλλον βέβαιο ότι, είτε με αφορμή τις δυσκολίες της γ' αξιολόγησης, είτε λόγω ενδεχόμενων "σκληρύνσεων" των πολιτικών από την πλευρά του Βερολίνου λόγω σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, είτε ακόμα και πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας (που δεν αποκλείονται), η συμφωνία της 15ης Ιουνίου θα χρειαστεί είτε να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, είτε να αναμορφωθεί για να παρακάμψει τις μεγάλες αποκλίσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι που εκφράζουν τις εκτιμήσεις αυτές επιμένουν εντούτοις ότι, παρά τη σταθερότητα των διαφορών μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, όσον αφορά στο θέμα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους ειδικά, αλλά και τις τράπεζες, δε θα υπάρξει «σε καμία περίπτωση διαδικασία ρήξης και λόγω αυτής αποχώρηση του ΔΝΤ...».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, είτε το ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε αποχωρήσει, αυτό θα γίνει μέσα από διαδικασίες αναζήτησης συμβιβαστικών "λύσεων" που θα μεταθέτουν το πρόβλημα σε ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας ικανό να "σώσει" και να μεταφέρει σε άλλο επίπεδο τη σχέση των δύο πλευρών.

Οι πρώτες ενδείξεις αυτής της νέας κατεύθυνσης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταγραφούν στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, όμως, θα αυξηθούν από πλευράς Ευρωζώνης οι ασφυκτικές πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων, με άξονα την ταχύτερη εκκαθάριση του όγκου τους...

Ταυτόχρονα, αλλά εξαιρετικά διακριτικά, θα υποστηριχτεί κάθε "ρεαλιστική" και καλά προετοιμασμένη προσπάθεια ομολογιακών εκδόσεων από την πλευρά του ΥΠ.ΟΙΚ., ώστε να ενισχυθεί η εικόνα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των αγορών, που αποτελεί βασικό επιχείρημα στήριξης της θέσης του ESM (και του Βερολίνου) ότι «το ελληνικό χρέος είναι ήδη βιώσιμο μετά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προηγηθεί...».

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και σε συνάρτηση με την πορεία της γ' αξιολόγησης, κάπου στις αρχές του 2018 θα τεθεί επί τάπητος η νέα κατάσταση και θα δρομολογηθεί ο σχεδιασμός ενός νέου "πακέτου" συμφωνίας, που θα παρακάμπτει τα "αγκάθια" της συμφωνίας του Ιουνίου ειδικά όσον αφορά στο χρέος και τις μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.

Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας- "πακέτο" από πλευράς Ευρωζώνης, θα πρέπει να καταλήξει ποιο είδος χρηματοδοτικής εγγύησης θα συνοδεύει την έξοδο από το πρόγραμμα, με πολύ πιθανή τη συνεργασία του ΔΝΤ σε ένα διαφορετικό status, που δε θα αφορά μόνο τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του, αλλά και τα όρια του ρόλου του ως "συντονιστή" των φορέων που θα εμπλέκονται στη συμφωνία.

Βέβαια, στους κύκλους της Κομισιόν, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Αθήνας, εξακολουθεί να υφίσταται η ανησυχία για το ενδεχόμενο πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπές αυτού του "οδικού άξονα", οι γενικές γραμμές του οποίου έχουν χαραχτεί πριν από το καλοκαίρι.

Υπουργικό Συμβούλιο

Σε μια εφ' όλης της πολιτικής ατζέντας συζήτηση προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στους υπουργούς του, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ότι πρέπει να υπάρξει ένας σωστός τρόπος οργάνωσης και συντονισμού για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έως το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρχουν πράξεις που υλοποιούνται εβδομάδα-εβδομάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης θα φέρει την τελική διαπραγμάτευση για έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News