Οικονομία

Η υπερβόσκηση «απειλεί» τα πολύτιμα κρητικά βότανα

Στην καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας προχωρούν πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με την υποστήριξη του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου.

Στην καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας προχωρούν πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με την υποστήριξη του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου.

Στο περιθώριο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο συντονιστής του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, μίλησε για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα συμβάλει στην ανάδειξη του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας.

Αν και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διαθέτουν εντυπωσιακά πλούσιο φυσικό κεφάλαιο, μόλις φέτος το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 260.000 ευρώ για την έναρξη επιστημονικών ερευνών, προκειμένου να καταγραφεί η χλωρίδα της. Οι έρευνες νέων επιστημόνων θα διαρκέσουν από έξι έως δέκα χρόνια.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΑΛΟΚΟΙΜΗΘΙΑ: ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ

«Η χλωρίδα της Ελλάδας αποτελείται από 6.800 φυτικά είδη, που σημαίνει ότι είναι από τις πλουσιότερες χώρες στα φυτά στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, αναλογικά με την έκτασή της, και ταυτόχρονα είναι μια χώρα από την οποία λείπει η καταγεγραμμένη χλωρίδα. Ακόμα και η Αλβανία, ως τελευταία από τις βαλκανικές χώρες, απέκτησε χλωρίδα πριν από ένα χρόνο», υπογράμμισε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, φιλόδοξο, δύσκολο το οποίο απαιτεί συλλογική προσπάθεια».

Οικονομική διέξοδος

Στην έρευνα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών με συντονιστή του προγράμματος τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας κ. Παναγιώτη Δημόπουλο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθηγητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και επιστήμονες του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου.

Για ένα μεγάλο φυσικό κεφάλαιο που μπορεί να δώσει ακόμη και οικονομική διέξοδο στη χώρα μίλησε ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος στο περιθώριο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας.

«Είναι πλεονέκτημα στα χέρια μας που μπορεί να αναδείξει τη σημασία της χώρας και να τη βγάλει ακόμα και από την οικονομική κρίση όταν καταλάβουν οι κυβερνήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπερβόσκηση: Κίνδυνος για τα ενδημικά φυτά της Κρήτης

Την ίδια ώρα, η υπερβόσκηση και η αλόγιστη εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος απειλούν ενδημικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα. Όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, «πρέπει να ξέρουμε ποιος και γιατί τα συλλέγει αυτά τα φυτά και να μην παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να ανεβαίνουν στα Λευκά Όρη και να συλλέγουν τόνους μαλοτήρα». Στην Κρήτη υπάρχει γενετικό απόθεμα του γνωστού βοτάνου, το οποίο δε συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Με εξαφάνιση όμως απειλείται και η αμπελιτσιά, ένα δενδρώδες φυτό που ενδημεί στα βουνά της Κρήτης. Ο πρόεδρος του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Κώστας Θάνος, υπογράμμισε ότι «η αμπελιτσιά, η οποία βρίσκεται σε όλους τους ορεινούς όγκους, αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους κυρίως από την υπερβόσκηση».

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανολογικής Εταιρείας, το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα επιτρέπει την αξιοποίηση και ανάδειξη των σπάνιων φυτών της ελληνικής γης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια