Οικονομία

Eurogroup: Κλείστε άμεσα την τρίτη αξιολόγηση

Δεν ήταν “υψηλού κινδύνου” το χθεσινό Eurogroup, ούτε μπήκαν “καυτά” θέματα στην ατζέντα.

Δεν ήταν "υψηλού κινδύνου" το χθεσινό Eurogroup, ούτε μπήκαν "καυτά" θέματα στην ατζέντα.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και προειδοποιήσεις, όπως εκείνη που αφορούσε στην ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθούν τα NPLs.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν την εμμονή του ΔΝΤ με τις ελληνικές τράπεζες, "καίγονται" για να αρχίσουν να εξυγιαίνονται τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια - θεωρούν ότι οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (ανεξαρτήτως του κοινωνικού χάους που θα προκαλέσουν) θα λειτουργήσουν "θετικά" σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά τα λοιπά, είχαμε τον Ρέγκλινγκ να τονίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ' αξιολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά», ενώ κατέστησε σαφές ότι υπήρξε συζήτηση και για τη δικαστική εμπλοκή με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Την ίδια στιγμή ο επίτροπος Μοσκοβισί συνέδεσε την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με την έξοδο στις αγορές, δηλώνοντας πως, «εάν δε βρεθεί λύση, θα προκληθεί ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών». Πρόκειται για σαφέστατες, ωμότατες παρεμβάσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη εκ μέρους των Ευρωπαίων, ωστόσο από την Ελλάδα... τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το δεύτερο θέμα της συζήτησης, εκτός από την πορεία της νομισματικής ένωσης, ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός της γ' αξιολόγησης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ένα report από τους Θεσμούς για θέματα πάνω στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ' αξιολόγηση και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

«Ασφαλώς πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε σειρά θεμάτων, κάποια από τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί», σημείωσε. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε στις δηλώσεις του ότι στην Ευρωζώνη «η ανάπτυξη συνεχίζει να αυξάνει ρυθμούς και παραμένει ισχυρή. Ασφαλώς οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει να γίνει δουλειά να αντιμετωπιστούν, ωστόσο η εμπιστοσύνη αυξάνεται συνεχώς και αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε από την πλευρά του ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν «για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας σκληρής περιόδου για την Ελλάδα, αλλά και το τέλος ενός μεγάλου και δύσκολου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωζώνης. Του κεφαλαίου της κρίσης», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης συμφωνήσει επί της αρχής να υποστηρίξει το πρόγραμμα.

«Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτή η θετική τάση και η εμπιστοσύνη που χτίζεται θα διατηρηθούν και θα έχουν διάρκεια», πρόσθεσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η τρίτη αξιολόγηση αυτό το φθινόπωρο θα αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ προειδοποίησε πως «θα υπάρξουν προκλήσεις και θα απαιτηθεί εντατική δουλειά».

«Με βάση όσα έχουμε δει αναφορικά με τη ρευστότητα και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, έχουμε δει σημαντική βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την επίδραση στις καταθέσεις», σημείωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Ο ίδιος τόνισε πως ο ELA μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, «ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση και ελπίζουμε για την εξάλειψη της βοήθειας».

Επισήμανε ακόμη ότι οι καταθέσεις άρχισαν να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και με μέτριο ρυθμό, «επομένως έχουμε δρόμο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες - παραμένουν 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2015».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο εκταμιεύτηκαν 7,7 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι απομένουν 0,8 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να εκταμιευτούν πριν το τέλος Οκτωβρίου εφόσον δοθεί το "πράσινο φως" από τους Θεσμούς.

Σχόλια