default-image

Με τον τουρισμό η Κίνα καταπολεμά τη φτώχεια στα χωριά

Οικονομία
Με τον τουρισμό η Κίνα καταπολεμά τη φτώχεια στα χωριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτώχεια, λειψυδρία, άγονες εκτάσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ορεινών περιοχών της δυτικής Κίνας.

Ωστόσο στην επαρχία Σιτζί της αυτόνομης περιφέρειας Νινγκσία Χούι, μία από τις φτωχότερες της Κίνας, οι κάτοικοι βρίσκουν τρόπους να αναπτυχθούν, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πριν από επτά χρόνια ο Σου Τζίνγκουο, κάτοικος Πεκίνου, επέστρεψε στο Σιτζί καθώς παρατηρούσε ότι η περιοχή αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στη συνέχεια προσλήφθηκε ως διευθυντής σε μία εταιρία σε ένα χωριό που περιβάλλεται από βουνά.

«Εδώ εκτρέφουμε εκατοντάδες βοοειδή ράτσας Ανγκους, καλλιεργούμε λαχανικά τα οποία προσαρμόζονται στο δροσερό κλίμα όπως πατάτες, καλαμπόκι, ντομάτες, αγγούρια και σέλινο» λέει ο Σου και προσθέτει ότι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας αποτρέπει τη δημιουργία παράσιτων και ασθενειών, ενώ τα λαχανικά έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται ο Σου ιδρύθηκε το 2014 και συνεργάζεται με τους ντόπιους αγρότες δείχνοντάς τους νέους τρόπους καλλιεργειών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πωλήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.

«Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχώ για την διάθεση της πατάτας μου καθώς το αγρόκτημα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες» λέει από την πλευρά του ο Σου Σιανγκέν ντόπιος παραγωγός πατάτας.

Ο Σου εξηγεί ότι κέρδισε πάνω από 70.000 γιουάν (10.724 δολάρια) ετησίως για 2 στρέμματα γης και τώρα εξετάζει άλλες ποικιλίες πατάτας με προηγμένο σύστημα ποτίσματος και λιπάσματα.

Όπως είπε στο Xinhua, η εταιρεία που εργάζεται συμμετείχε στην China-Arab States Expo στο Γιντσουάν, πρωτεύουσα της Νινγκσία, στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να προωθήσει τις εξαγωγές των προϊόντων της στο εξωτερικό.

«Ανέκαθεν η παραδοσιακή γεωργία εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες. Οι άνθρωποι δούλευαν πολύ σκληρά, όμως ήταν πολύ δύσκολο να βγάλουν χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει μάλιστα ότι στόχος της εταιρείας τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να κατασκευάσει ένα σύγχρονο αγρόκτημα και να προσελκύσει τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της αγροτικής ζωής.

Χάρις στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η μετατροπή της καλλιεργήσιμης γης σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και η απαγόρευση της εκτροφής ζώων, το οικολογικό περιβάλλον έχει ανακάμψει από το 2009.

Ένα απομακρυσμένο χωριό στο Σιτζί, το Λονγκγουάνγκμπα, ήταν απλά ένα κακοτράχαλο μέτρο, σήμερα όμως αποτελεί δημοφιλή καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό.

Το 2010, ο 29χρονος Τσιάο Τζιανπένγκ εγκατέλειψε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν σε μία μεγάλη πόλη στην οποία κέρδιζε ένα εκατ. γιουάν ετησίως, και επέστρεψε στην πατρίδα του για να δημιουργήσει μια εταιρεία οικοτουρισμού, η οποία προσφέρει δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια της γης και η συγκομιδή λαχανικών και φρούτων, παράλληλα με τη διαμονή και την ψυχαγωγία.

Το χωριό έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 100.000 τουρίστες με συνολικά ετήσια έσοδα σχεδόν 10 εκατ. γιουάν.

« Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου αντέδρασαν όταν άκουσαν για πρώτη φορά ότι θα γυρίσω στην πατρίδα μου. Με θεωρούσαν ηλίθιο» λέει ο Τζιάνπενγκ. «Ωστόσο, προσθέτει, άκουσα το ένστικτό μου που μου έλεγε ότι το κλειδί της ανάπτυξης είναι η οικολογία και ότι με τον τρόπο αυτό θα βρω μία διέξοδο».

Πολλοί ντόπιοι βλέποντας την ανάπτυξη του τουρισμού επέλεξαν να μείνουν στο χωριό τους αντί να μεταναστεύσουν στις μεγάλες πόλεις.

Ο Τζιάο Μπίνγκμαν, κάτοικος του Λονγκγουάνγκμπα, μετέτρεψε το σπίτι του σε ξενώνα και τώρα κερδίζει πάνω από 20.000 γιουάν.

« Η τουριστική ανάπτυξη έφερε στο χωριό καλύτερες κοινωνικές υποδομές, όπως δρόμους, πόσιμο νερό και φώτα στους δρόμους» λέει ο χαρακτηριστικά.

Το Σιτζί βρίσκεται σε προπύργιο της επανάστασης όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές εθνικές μειονότητες. Η ευρύτερη περιοχή του Σιτζί και άλλες οκτώ περιφέρειες συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τις 14 πιο φτωχές περιοχές της Κίνας.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση του Σιτζί, το διάστημα 2014 - 2014 τουλάχιστον 78.900 άνθρωποι ξέφυγαν από την φτώχεια ενώ 111 χωριά δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως φτωχά. Το μέσο καθαρό εισόδημα ανά αγρότη αυξήθηκε σε 7.566 γιουάν το 2016, από 6.222 γιουάν το 2014, ενώ το 2016 το ΑΕΠ του νομού ανήλθε σε 5,55 δισεκατομμύρια γιουάν.

Η Κίνα έχει ορίσει το 2020 Έτος-Στόχο για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης μιας σχετικά ευημερούσας κοινωνίας, εξαλείφοντας πλήρως την φτώχεια.

Μέχρι το τέλος του 2016, στην Κίνα υπήρχαν ακόμη 43,35 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας με εισόδημα 2.300 γιουάν ετησίως, με βάση τις τιμές του 2010, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% του πληθυσμού της Κίνας.

Για να επιτύχει το στόχο της η κυβέρνηση της Κίνας πρέπει να βγάζει από τη φτώχεια πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους ετησίως, δηλαδή 20 άτομα ανά λεπτό. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος, η Κίνα όμως είναι σίγουρη ότι θα τον επιτύχει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News