default-image

Ρεκόρ απλήρωτων φόρων, έφτασαν τα δύο δισ.

Οικονομία
Ρεκόρ απλήρωτων φόρων, έφτασαν τα δύο δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το που μπήκε ο Ιούλιος και άρχισαν οι σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς φάνηκε και η αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν τα ολοένα και αυξανόμενα φορολογικά βάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο:

1. Αυξήθηκε το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα βιβλία της εφορίας από τα 5,475 δις. ευρώ τον Ιούνιο, στα 7,483 δις. ευρώ τον Ιούλιο δηλαδή κατά δύο δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους η οποία έχει παρατηρηθεί μέσα σε έναν μήνα και αποδεικνύει το γεγονός ότι η εφορία βεβαίωσε φόρους τους οποίους δεν μπορεί να εισπράξει.

2. Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε από τα 3,805 εκατομμύρια άτομα στα 3,978 εκατομμύρια άτομα μέσα σε μόλις έναν μήνα. Όποια προσπάθεια έγινε από τον Μάρτιο και μετά να μειωθεί ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου, «έσβησε μέσα στον Ιούλιο μήνα κατά τον οποίο 172.704 άτομα βαφτίστηκαν οφειλέτες του δημοσίου.

3. Οι εισπρακτικές αρχές, παρά την προφανή αδυναμία πληρωμής, συνέχισαν με αμείωτη ένταση το έργο της λήψης αναγκαστικών μέτρων και της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν κατά περίπου 20.000 άτομα μέσα σε μόλις έναν μήνα και έφτασαν στα 971.429 άτομα από 951.114 άτομα στο τέλος Ιουνίου.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα, αυξήθηκε κατά 70.000 άτομα στα 1,678 εκατομμύρια από 1,608 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου.

Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το φαινόμενο που είχε εμφανιστεί και πέρυσι θα εξομαλυνθεί το Σεπτέμβριο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν την δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος, την πρώτη του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται, ότι η εξέλιξη τον Ιούλιο αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα μέρος από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφλήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ώς ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News