default-image

Ολοένα και αυξάνονται τα ενοίκια στην Ελλάδα

Οικονομία
Ολοένα και αυξάνονται τα ενοίκια στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρη είναι πλέον η ανοδική τάση των τιμών ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά, κυρίως όμως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, εξέλιξη που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια πανελλαδική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, οι τιμές σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν πλέον αύξηση της τάξεως του 2,1% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, παρά την ανοδική αυτή τάση, το ύψος των ενοικίων παραμένει προσιτό τόσο για τα χαμηλά όσο και για τα μεσαία εισοδήματα. Άλλωστε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 40% κατά μέσον όρο, σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Στην Αττική, οι τιμές είναι ενισχυμένες κατά 2%, με το Κουκάκι να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, καθώς η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια κατά 17%.

Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλειονότητα των περιοχών οι τιμές είναι σταθερές, ενώ άνοδος καταγράφεται σε Κολωνάκι με 7,4% και Νέο Κόσμο (5%). Ανοδικές ήταν οι τιμές και στα νότια προάστια (3,6%), με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται σε Καλλιθέα (10%) και Νέα Σμύρνη (11%). Στα δυτικά προάστια, η αύξηση κυμάνθηκε μεταξύ 2% και 3%, ενώ στον Πειραιά και στις γύρω περιοχές, οι τιμές ήταν κατά κανόνα σταθερές, με εξαίρεση το Πασαλιμάνι, όπου καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 4,1%. Στον αντίποδα, μείωση κατά 5,5% σημείωσε η περιοχή της Νέας Ερυθραίας, ενώ πτώση κατά 3,5% κατέγραψαν επίσης τα ενοίκια σε Εκάλη και Ψυχικό.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα μικρότερα σπίτια, επιφάνειας έως 70 τ.μ. και ηλικίας έως 10-15 ετών είναι τα πλέον περιζήτητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν και τις περισσότερες πιθανότητας να μισθωθούν. Ασφαλώς, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 80-90 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με μηνιαίο ενοίκιο 400-500 ευρώ.

Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο προτιμώνται κυρίως δυάρια, πλήρως ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, επιφάνειας 40 -70 τ.μ., με το ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 350-450 ευρώ. Αντίστοιχα, στις περιοχές των βορείων προαστίων (π.χ. Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 20ετίας, με τιμές ενοικίων 1.000 έως 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων (250 έως 400 τ.μ.) και το ύψος των ενοικίων κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ.

Πέραν της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των ενοικίων ενισχύθηκαν κατά 1% και στην περιφέρεια κατά 5%, ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις από πόλη σε πόλη. Για παράδειγμα, σε Πάτρα και Βόλο, παρατηρούνται αυξήσεις της τάξεως του 18% και στην Αλεξανδρούπολη κατά 7%. Μικρότερη είναι η αύξηση σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Λαμία και η Ξάνθη, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%. Στον αντίποδα, πτώση κατά 5% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων στην Καρδίτσα, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές σε Σπάρτη (3%) και Ιωάννινα (2%).

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News