Οικονομία

Το μήνυμα των αγροτών μετά την απόπειρα πλειστηριασμού

Όσο αιωρείται η υπόθεση αυτή, η κατάσταση τόσο με τα παλιά αγροτικά χρέη όσο και με τα καινούργια χειροτερεύει διαρκώς και δεν έχει πείσει ούτε η σημερινή κυβέρνηση.

«Δώστε επιτέλους λύση στα αγροτοκτηνοτροφικά χρέη, πριν οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» είναι το μήνυμα των αγροτικών φορέων προς την κυβέρνηση, μετά και το πρόσφατο γεγονός της απόπειρας πλειστηριασμού σε βάρος Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, για χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

Όσο αιωρείται η υπόθεση αυτή, η κατάσταση τόσο με τα παλιά αγροτικά χρέη όσο και με τα καινούργια χειροτερεύει διαρκώς και δεν έχει πείσει ούτε η σημερινή κυβέρνηση, που πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδιο αντιμετώπισης των "κόκκινων" αγροτικών δανείων, ότι επιθυμεί πραγματικά να το κάνει στο πλαίσιο της βοήθειας προς τους υπερχρεωμένους αγρότες, με βάση πάντα τη φιλοσοφία του νόμου του 2004 για το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και το χαρακτηρισμό των τόκων από 'κει και μετά ως «πανωτοκίων που θα πρέπει να διαγραφούν»!

Μάλιστα, η συμπεριφορά του δικαστικού επιμελητή στην υπόθεση του Ρεθύμνου, να βγει στα ΜΜΕ και να μιλήσει τόσο απαξιωτικά για τους Κρητικούς που παρεμπόδισαν την εκτέλεση του πλειστηριασμού, όπως «άπλυτους» κ.λπ., έχει προκαλέσει τις χειρότερες εντυπώσεις για τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά όχι μόνο του χώρου της Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της εκτελεστικής εξουσίας, απέναντι σε τόσο λυπηρά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάνει λόγο για φασιστική συμπεριφορά και ζητάει να καταδικαστεί αυτή η συμπεριφοράς τόσο από το χώρο της Δικαιοσύνης, όσο και από το χώρο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, εκφράζει την προσωπική του δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν ουσιαστικές προτάσεις γύρω από την αντιμετώπιση των αγροτικών χρεών.

«Το μοναδικό όπλο που έχει ο αγρότης είναι ο νόμος του 2004, που προβλέπει ότι, εφόσον ένας δανειολήπτης πληρώσει μέχρι το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, έχει ξεχρεώσει. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα οι συνθήκες άλλαξαν τελείως. Κανείς δε μιλάει βέβαια για χάρισμα. Αλλά θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το αρχικό κεφάλαιο. Να δούμε πώς μπορεί να γίνει η ρύθμιση των δόσεων, η διαγραφή των τόκων και να αποπληρωθεί το κεφάλαιο με βάση πάντα το νόμο του 2004. Αυτό είναι το μοναδικό κομμάτι το οποίο μπορεί να ξεμπλοκάρει την υπόθεση. Αλλιώς θα δούμε πράγματα τα οποία θα είναι τραγικά»!

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν τα λέει αυτά για να πανικοβάλλει κανέναν. «Επισημαίνουμε όμως κάποια πράγματα για τα οποία πιστεύω ότι δε θα πέσουμε έξω ούτε αυτή τη φορά. Τα ίδια λέγαμε και με τη φορολόγηση και με το ασφαλιστικό. Κάποιοι διαφωνούσαν με αυτά που λέγαμε, αλλά δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Και δεν είναι θέμα ότι κάναμε κάποια πρόγνωση.

Βλέπαμε απλά τις εξελίξεις ότι οδηγούνταν εκεί. Τώρα λοιπόν, παρ' όλες τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες που ετοιμάζονται να κάνουν μέσα από τη ΔΕΘ, εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο»...

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι χρειάζεται να παρθούν τέτοια μέτρα, τα οποία θα βοηθούν πραγματικά τον αγρότη να ξεχρεώσει.

«Ο αγρότης έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, ιδιαίτερα σήμερα. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο, από την άλλη, το εισόδημά του συρρικνώνεται. Η φορολογία έχει φτάσει στα άκρα. Το ασφαλιστικό είναι δεύτερη φορολογία. Φανταστείτε, λοιπόν, πως δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα χάσουν τις περιουσίες τους αν δε γίνει κάτι σωστό»...

Μάλιστα, για την πρόσφατη ρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει: «Δε θα ενταχθεί ούτε το ένα τοις χιλίοις των αγροτών στη ρύθμιση αυτή. Λέει για παράδειγμα ότι, για να ενταχθείς στη ρύθμιση, θα πρέπει τα τελευταία τρία χρόνια να έχεις "θετικό" εισόδημα. "Αρνητικοί" είναι όλοι, όμως. Ξέρετε εσείς κάποιον να είναι "θετικός"; Ένας ο οποίος είναι χρεωμένος, τι κέρδη θα έχει;».

Πλειστηριασμοί: Στήριξη στις οργανώσεις

«Να στηρίξουν όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις οργανώσεις τους να ξεχρεώσουν και να ξανασταθούν στα πόδια τους», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο αγροτοσυνδικαλιστής, στέλεχος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων και αντιδήμαρχος Βασίλης Σμπώκος.

«Πιστεύω ότι η πρώτη κατοικία στο σύνολό της από το νόμο Κατσέλη, απ' ό,τι τουλάχιστον φαίνεται, διασφαλίζεται μέχρι το 2018. Η κυβέρνηση, λέει, διαπραγματεύεται ήδη για τη συνέχεια. Πάντως, στην περιοχή εδώ του Μυλοποτάμου δεν έχουμε πλειστηριασμούς μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι δε θα γίνει εύκολα κάτι τέτοιο, γιατί θα ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία»...

Ωστόσο, ο κ. Σμπώκος μάς μιλάει για το παράδειγμα του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, που λόγω χρεών είναι κλειστός από το 2013.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο τέτοιο που θα επιτρέψει σε τέτοιες οργανώσεις να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξαναλειτουργήσουν, κάτι που θα ωφελήσει και τα μέλη τους. Και φυσικά να ληφθεί μέριμνα και για τα φυσικά πρόσωπα. Εγώ αυτά θα καταθέσω και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια