Οικονομία

Ξεχνούν την επιστροφή φόρων για ελεύθερους επαγγελματίες

Αντί επιστροφών... συμψηφισμός. Ακόμη και για εκείνους που δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015...

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο λόγος, οι οποίοι δεν πρόκειται να λάβουν καμία επιστροφή εισφορών. Και αυτό γιατί οι αναδρομικές επιστροφές τις οποίες θα ελάμβαναν οι επαγγελματίες αυτοί θα συμψηφιστούν με τις οφειλές τους, επιβεβαιώνοντας το "κακό" σενάριο το οποίο εξέταζαν αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Από την άλλη, όσοι επαγγελματίες δεν έχουν οφειλές και δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα λάβουν κανονικά τις αναδρομικές επιστροφές που δικαιούνται, πληρώνοντας έτσι ακόμα χαμηλότερες εισφορές.

Αυτό γίνεται σαφές στο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως «στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων, προκειμένου να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για πράγματι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές και ότι δεν υπάρχουν χρέη προς το φορέα, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί διαδικασία της εκκαθάρισης. Κατόπιν αυτής, αν στο τέλος του έτους προκύπτει ότι τα παραπάνω πρόσωπα έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές και εφόσον δεν έχουν οφειλές, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται».

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο δε διευκρινίζεται αν οι αναδρομικές επιστροφές εισφορών σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν χρέη στα ταμεία θα γίνουν εφάπαξ (δηλαδή, "μια και έξω" το Δεκέμβριο του 2017) ή τμηματικά, δηλαδή π.χ. σε "δόσεις" μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα, οδηγώντας έτσι σε μείωση του καταβαλλόμενου ποσού.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές που καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2017 μέχρι και σήμερα είναι υπολογισμένες με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν για το 2016, αρχής γενομένης από τα τέλη Νοεμβρίου.

* Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που κατέβαλαν.

* Όσοι δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αναδρομικές μειώσεις-αυξήσεις

Επειδή, όμως, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν φέτος έπρεπε εξαρχής να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει υπολογίσει για κάθε επαγγελματία τη διαφορά μεταξύ των καταβληθεισών εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 (στο 10μηνο του 2017) και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016.

- Στους επαγγελματίες που δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, ο ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά την υπερβάλλουσα διαφορά που κατεβλήθη στο 10μηνο του 2017.

Με βάση τη διάταξη τού υπό κατάθεση νομοσχεδίου, οι επιστροφές αυτές δε θα γίνουν σε όσους χρωστάνε στα τέως ταμεία τους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ). Αντίθετα, θα συμψηφιστούν με τα χρέη αυτά, οδηγώντας έτσι στη "λογιστική" μείωση των συνολικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη μελλοντική εξόφλησή τους, είτε εφάπαξ, είτε μέσω ρύθμισης, όπως σημειώνουν στελέχη των ταμείων.

- Από τους επαγγελματίες που δήλωσαν για το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, ο ΕΦΚΑ θα ζητήσει πίσω αναδρομικά την υπερβάλλουσα διαφορά (μεταξύ των καταβληθεισών και των καταβλητέων εισφορών του 10μήνου του 2017).

Ωστόσο δεν έχει, επίσης, διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας αν οι αναδρομικές αυτές απαιτήσεις του ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβληθούν "εφάπαξ" (δηλαδή το Δεκέμβριο του 2017) ή τμηματικά, δηλαδή σε "δόσεις", επιβαρύνοντας τις τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα.

Σχόλια