default-image

"Μεγάλη κοροϊδία" και ο φόρος στο κρασί

Κρήτη
"Μεγάλη κοροϊδία" και ο φόρος στο κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κοροϊδία θεωρεί η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ την υπόθεση της κυβερνητικής δέσμευσης για κατάργηση του καταστροφικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αφού υποτίθεται ότι η απόφαση θα είχε εφαρμοστεί πριν την έναρξη του φετινού τρυγητού, κάτι όμως το οποίο δε φαίνεται να γίνεται.

Η διοίκηση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης αμπέλου και οίνου συνεδρίασε χθες για το ζήτημα αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ως προς την κατάργηση του φόρου, που όμοιός του δεν υπάρχει σε καμία άλλη οινοπαραγωγό χώρα του κόσμου!

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, το νέο μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε στην εφημερίδα μας ότι πίσω από την κυβερνητική δέσμευση υπάρχει μια ακόμα μεγάλη κοροϊδία σε βάρος των αμπελουργών.

«Λέει παράδειγμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μια κοροϊδία και μισή. Και παράλληλα να σημειώσουμε ότι εδώ παίζεται ένα βρόμικο παιχνίδι, που δεν είναι μόνο ότι ο φόρος θα φορτωθεί στην πλάτη του αμπελουργού. Το θέμα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στη χώρα μας χιλιάδες τόνοι εισαγόμενων κρασιών. Έσοδα το κράτος δεν έχει. Βλέπουν ότι δεν έχει έσοδα. Έκαναν μια γκάφα, που σε αυτούς δε στοιχίζει τίποτα. Όμως έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στην αμπελουργία της χώρας μας»!

Για τις παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι «παρεμβάσεις γίνονται συνέχεια. Ήδη ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου έχει πάει μαζί με το γενικό διευθυντή Παναγιώτη Κορδοπάτη στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τους κοροϊδεύουν κανονικά, διότι τους είπαν ότι θα καταργηθεί ο φόρος πριν από τον τρυγητό. Αλλά ο τρυγητός έχει αρχίσει. Και στις πρώιμες περιοχές σε λίγο τελειώνει. Και σε μας η οινοποίηση τελειώνει σε 15 μέρες, αλλά δεν έχει καταργηθεί ο φόρος»...

Στη Βουλή το ζήτημα

Αρχές Αυγούστου μάλιστα, πολλοί βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα "Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου".

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο: «Ύστερα από εποικοδομητική συνεργασία με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), εγκαίρως και με παρεμβάσεις μας τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής είχαμε επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελοκαλλιεργητές και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τη διαφωνία των οργανώσεων του κλάδου και την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προχώρησε στην επιβολή του φόρου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις μας ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος για τα αναμενόμενα έσοδα, ότι θα αυξηθεί η παράνομη διακίνηση, ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νομίμως λειτουργούντα οινοποιεία και ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα ένας αναπτυσσόμενος και με καλές προοπτικές κλάδος της αγροτικής οικονομίας.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν όλες αυτές τις προβλέψεις και το κόστος το πληρώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και η εθνική οικονομία.

Μπροστά σε αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις και ύστερα από την πλήρη αποτυχία του μέτρου, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Για τις οργανώσεις του κλάδου και για όλους όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο κλάδος της οινοποιίας, είναι σαφές ότι ο φόρος πρέπει να καταργηθεί πριν από την έναρξη του φετινού τρύγου».

Στην τσικουδιά: Στο "περίμενε" οι καζανάρηδες

Στο "περίμενε" έχει όμως η κυβέρνηση και τους καζανάρηδες. Δε δίνει καμία απάντηση ως προς τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει ουσιαστικά... "ποτοαπαγόρευση", αφού απαγορεύει σε έναν αμπελουργό να πουλάει τη ρακή του μέχρι τα πρώτα 120 λίτρα της παραγωγής του...

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης, αν δεν αλλάξει η απόφαση αυτή, φέτος λίγοι θα παράγουν τσικουδιά, αφού δε θα τους συμφέρει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

«Έχουμε υποβάλλει το αίτημά μας και περιμένουμε. Τα καζάνια ανοίγουν τον Οκτώβριο, αλλά πρέπει από τώρα ο κόσμος να ξέρει τι θα κάνει με τα στράφυλά του»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News