default-image

Απλώνουν τόνους σταφίδας, που κυμαίνονται οι τιμές;

Κρήτη
Απλώνουν τόνους σταφίδας, που κυμαίνονται οι τιμές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ενάμισι ευρώ το κιλό στην ποιότητα νούμερο δύο, δηλαδή στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, προσανατολίζεται να ξεκινήσει να αγοράζει τη σταφίδα από τους σταφιδοπαραγωγούς ο μεταποιητής Γιάννης Περδικογιάννης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" , λέγοντας ότι τα 1,70 ευρώ που ζητάει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθούν, λόγω ανταγωνισμού από την πάμφθηνη σταφίδα των Τούρκων.

Την ίδια ώρα, σε εκτεταμένο άπλωμα σταφίδας, μετά τον Προφήτη Ηλία, προχωράει και το Κυπαρίσσι, με το σταφιδοπαραγωγό και πρόεδρο των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθη Φραγκιαδάκη να καλεί το κράτος σε ελέγχους στην εσωτερική αγορά του προϊόντος, καθώς, ενώ η Ελλάδα εισάγει τεράστιες ποσότητες, όπου και αν κοιτάξει κανείς βλέπει "σταφίδα Κρήτης" ή "σταφίδα Κορίνθου", αλλά πουθενά "Τουρκίας", "Κίνας", "Αφγανιστάν" ή "Ιράν"!

Στην αγορά της κρητικής σταφίδας μαζί με διακίνηση κορινθιακής θα μπουν οι μεταποιητές Περδικογιάννης και Τοσκούδης. Στη σταφίδα, το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΑΦΙΔΑ: ΓΙΑΤΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ"

Υπάρχει όμως μέλλον για τη σταφίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο Γιάννης Περδικογιάννης.

«Οι Τούρκοι έχουν ρίξει τη δική τους τιμή πολύ χαμηλά. Έτσι εμείς τη σταφίδα που θα πάρουμε θα τη διακινήσουμε στην εσωτερική αγορά. Και για το λόγο αυτό, οι καλές σταφίδες θα πληρωθούν στο 1,50 ευρώ το κιλό. Δεν μπορούμε, όταν είναι οι τιμές της τουρκικής σταφίδας τόσο χαμηλά, να πάμε εμείς με τιμές που, αν πληρώσουμε τα 1,70 ευρώ που λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, θα πρέπει να μας την πληρώσουν οι πελάτες μας πάνω από 2,50 ευρώ το κιλό, όταν μπορούν με πολύ χαμηλότερη τιμή να φέρουν σταφίδα Τουρκίας»...

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι πουλάνε σήμερα στα 1.320 έως 1.350 δολάρια τον τόνο τη σταφίδα. Η παραγωγή τους φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 320.000 τόνους. Και υπάρχουν και γύρω στους 35.000 τόνους σταφίδας από πέρυσι στις αποθήκες των Τούρκων.

Στο μεταξύ, η Κίνα εκτιμάται ότι θα βγάλει φέτος πάνω από 200.000 τόνους, ενώ το Ιράν και το Αφγανιστάν κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους. Μέχρι και η Ινδία άρχισε να παράγει σταφίδα, ενώ υπάρχει και μια ιδιαίτερη κατηγορία, αυτή τύπου τόμσον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που έρχεται και αυτή στα ράφια των Ευρωπαίων καταναλωτών. Σταφίδα παράγει όμως και η Αυστραλία, που καλύπτει όμως τις δικές της ανάγκες.

«Εμείς τουλάχιστον, βγάζοντας φέτος κάποια σταφίδα, απλά θα μειώσουμε λίγο τις εισαγωγές μας. Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια γίνονται εισαγωγές σταφίδας στην Ελλάδα γύρω στις 4 με 5 χιλιάδες τόνους. Είναι ορισμένοι επιχειρηματίες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, που κάνουν εισαγωγές σταφίδας από άλλες χώρες. Να σκεφτείτε ότι πέρυσι η Ελλάδα έβγαλε 1.100 τόνους σταφίδα, αλλά η καταναλώνει γύρω στις 6.000 τόνους. Άρα αναγκαστικά θα χρειαστούν και οι εισαγωγές», λέει ο Γιάννης Περδικογιάννης.

Φέτος «κάτι γίνεται»

Την ίδια ώρα, ο Προφήτης Ηλίας έχει απλώσει πάνω από 600 τόνους σταφίδας και ίσως "πιάσει" τους 1.000 τόνους. Μεγάλη ποσότητα σταφίδας αναμένεται να βγάλει και το Κυπαρίσσι. Όπως λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό άνω του 20 με 30%.

«Εδώ στο Κυπαρίσσι απλώνουν όλοι. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε τι ποσότητες, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε μια αύξηση που θα φτάνει και το 30% σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό έχει να κάνει με τη φετινή απογοήτευση ως προς τα επιτραπέζια. Και αυτό που έχουν πει με τα καζάνια, και θα δυσκολέψει η άδεια και η πώληση της ρακής, έπαιξε και αυτό το θέμα σημαντικό ρόλο. Έτσι, πολύς κόσμος απλώνει»...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, η σταφίδα γενικότερα στο νομό Ηρακλείου θα είναι αυξημένη από πέρυσι μέχρι και 50%.

«Έχει μέλλον η σταφίδα»

«Μέλλον έχει η σταφίδα. Αλλά δε γίνεται η δουλειά που πρέπει», λέει ο κ. Φραγκιαδάκης. «Θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα πάντα που παράγει το αμπέλι. Την κλιματίδα, το αμπελόφυλλο, τα σταφύλια, κάθε χρήση της σταφίδας που μπορεί να γίνει κρουασάν, κουλούρι, γλυκό, πετιμέζι. Και να ξέρει ο κόσμος ότι, παίρνοντας ας πούμε το κάθε υποπροϊόν, υπάρχει και η σταφίδα να την αγοράσει, ακόμα και σε κρουασάν ή σταφιδόψωμο»...

Κρητική σουλτανίνα από την Τουρκία...

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των καζανάρηδων εκφράζει την άποψη ότι το φαινόμενο της "ελληνοποίησης" στη σταφίδα έχει γίνει καθεστώς.

«Δεν είδα σε κανένα κασονάκι να γράφουν ότι "αυτή η σταφίδα είναι Τουρκίας". Και στην Αθήνα που βλέπω ότι πουλούν, "ελληνική σταφίδα Κορίνθου" γράφουν, "κρητική σουλτανίνα" κ.λπ. Δεν είδα σε ένα ράφι να γράφουν ότι πουλούν και "σταφίδα Τουρκίας"...».

Στο σημείο αυτό, ο Στάθης Φραγκιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι «όντως από την ελληνική σταφίδα δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας. Είχε ξεπέσει πολύ η παραγωγή της σταφίδας και τώρα δύο χρόνια έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ανεβαίνει. Αλλά επειδή οι ανάγκες μπορεί να φτάνουν και στους 8 χιλιάδες τόνους στη χώρα μας, δε φτάνουν και κάνουμε και εισαγωγές. Εγώ όμως πουθενά δεν έχω δει να γράφουν ότι κάποια σταφίδα είναι από άλλη χώρα»... Πώς όμως γίνονται οι κομπίνες;

Όπως υποστηρίζει ο κ. Φραγκιαδάκης, «ένας έμπορος μπορεί να έχει αγοράσει από το μεταποιητή 500 κιλά κρητικής σταφίδας και την έχει στο ράφι. Κι έχει πάρει και 1.000 κιλά από την Τουρκία. Εκεί μπορεί να κάνει το... "καλό βαφτίσι", εμφανίζοντας μόνο το τιμολόγιο της κρητικής σταφίδας. Και το άλλο τιμολόγιο που έχει από τον άλλο εισαγωγέα δεν το παρουσιάζει»...

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί τέλος στο φαινόμενο αυτό, μας απάντησε: «Θα έπρεπε να ρωτούν από το κράτος τον εισαγωγέα της τουρκικής σταφίδας, για παράδειγμα, "έφερες αυτήν την ποσότητα. Πού την έδωσες;". Να απαντήσει ο εισαγωγέας πού έδωσε και πόση. Και να γίνει στη συνέχεια έλεγχος στη λιανική αγορά. Και να πέφτουν χοντρά πρόστιμα σε κάποιον που δεν έγραψε ότι πήρε συγκεκριμένη ποσότητα σταφίδας από τον εν λόγω εισαγωγέα. Να δεις ότι την επόμενη στιγμή δε θα διακινδυνεύσει κανείς να διαπράξει ανάλογο αδίκημα.

Και αυτό μπορεί να γίνεται και στα άλλα αγροτικά προϊόντα που φέρνουμε από το εξωτερικό. "Πού το έδωσες το προϊόν;". "Σε δέκα επιχειρηματίες". Ωραία, πάμε στους 10. "Πού είναι η ταμπέλα σου;". Έτσι σταματά το "βαφτίσι". Και έτσι μπορεί να αυξηθεί και η τιμή παραγωγού στη δική μας σταφίδα».

Καταλήγοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης εκφράζει την πεποίθηση πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία πάρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα μπορούσε ο αρμόδιος υπάλληλος να ελέγξει όλα αυτά τα στοιχεία από το γραφείο του με πάρα πολύ εύκολο τρόπο.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News