default-image

"Μαύρη τρύπα" στα έσοδα

Οικονομία
"Μαύρη τρύπα" στα έσοδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έντονη και καθολικά διαπιστωμένη "φορολογική κόπωση" της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων φορολογουμένων (και ιδιαίτερα των... εξοντωμένων μισθωτών και συνταξιούχων) έχει ορατά αποτελέσματα και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία στο επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος) εμφανίζουν σημαντική υστέρηση κατά 682 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα οριστικά στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι εισπράξεις του περασμένου Ιουλίου επηρεάστηκαν αρνητικά από το ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος του 2017. Συγκεκριμένα, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου, δημιουργώντας ένα νέο "φέσι" στα κρατικά ταμεία.

Επίσης, στα στοιχεία του προϋπολογισμού εμφανίζεται υστέρηση της τάξης των 343 εκατ. ευρώ, που οφείλεται σε καθυστερήσεις έναντι των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 338 εκατ. ευρώ ή 7,1%.

β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 47 εκατ. ευρώ ή 4,7%.

γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 101 εκατ. ευρώ ή 8,2%.

δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,3%.

ε) ΦΠΑ καπνού κατά 25 εκατ. ευρώ ή 7,7%.

στ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 150 εκατ. ευρώ ή 9,8%.

ζ) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 343 εκατ. ευρώ ή 26,2%.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του ΦΠΑ λοιπών το Μάιο περιλαμβάνεται ποσό ύψους 296,16 εκατ. ευρώ, που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

Τον περασμένο Ιούλιο, συγκεκριμένα, τα έσοδα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου:

α) στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 215 εκατ. ευρώ,

β) στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 161 εκατ. ευρώ,

γ) στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 86 εκατ. ευρώ,

δ) στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 23 εκατ. ευρώ,

ε) στο ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ,

στ) στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 96 εκατ. ευρώ,

ζ) στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 78 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο, επίσης, συνεχίστηκε και η υπερσυγκράτηση δαπανών, καθώς παρατηρείται επιπλέον περικοπή τους (έναντι του στόχου) κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Με τη μέθοδο αυτή, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού παραμένει πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το στόχο. Ανήλθε σε 3,024 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2,098 δισ. ευρώ και έναντι περυσινής επίδοσης 2,715 δισ. ευρώ.

"Τρύπα" και στον ΕΦΚΑ

Μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ αναμένονται να είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ από τις εισφορές των μη μισθωτών το 2018 σε σχέση με φέτος.

Η μείωση αυτή θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο καθαρό εισόδημα για το 2016 σε σχέση με το 2015. Έτσι τα έσοδα από τις εισφορές, τα οποία θα υπολογιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο με βάση το εισόδημα του 2016, αναμένονται αναλόγως χαμηλότερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσίευσε το Capital.gr από αρμόδια στελέχη τα οποία ετοιμάζουν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών από ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των ανέργων και της αγροτικής εστίας θα ανέλθουν το 2018 σε 2,160 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τις οποίες έχουν στα χέρια τους οι ίδιες πηγές, τα αντίστοιχα έσοδα θα ανέλθουν φέτος στα 2,460 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση αναμένουν μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών κατά 12% (2,460 δισ. ευρώ μείον 2,160 δισ. ευρώ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News