default-image

Στο μικροσκόπιο της τρόικας ξανά οι ελληνικές τράπεζες

Οικονομία
Στο μικροσκόπιο της τρόικας ξανά οι ελληνικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών (πρώην "τρόικας") μπαίνουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο SSM θέτει τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών υπό καθεστώς "ελέγχου διαρκείας", με έμφαση στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί για την ίαση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο έλεγχος που γίνεται τμηματικά (αρχικά σε Alpha Bank και Εθνική και κατόπιν σε Eurobank και Πειραιώς) και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους θα αποβεί καθοριστικός ενόψει των stress tests της ΕΚΤ το 2018 για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, όπως αναφέρει το capital.gr, στην παρούσα φάση είναι ρυθμισμένα περίπου το 73% των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης (δηλαδή των δανείων που βρίσκονται μεν σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα), ενώ ο λόγος των ρυθμισμένων ανοιγμάτων προς τα συνολικά ανοίγματα κινείται στο 20%.

Στα στεγαστικά δάνεια εμφανίζεται ο υψηλότερος λόγος ρυθμισμένων ανοιγμάτων προς τα συνολικά ανοίγματα στεγαστικών δανείων (περίπου 30%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια κινούνται στο 19% και 15%, αντίστοιχα.

Όσο για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τα τέλη του 2015 και μετά, το μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις παρουσιάζουν αύξηση κοντά στο 150% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Η γενικότερη αύξηση των ρυθμίσεων και η μεγάλη στροφή στις μακροπρόθεσμες λύσεις, πάντως, δε φαίνεται να αποτελεί πανάκεια. Και αυτό διότι στην πορεία προκύπτει ότι κοντά στο 40% των ρυθμισμένων δανειακών συμβάσεων χρειάζονται ξανά ρύθμιση.

Αυτό είναι και το στοιχείο που ανησυχεί τις εποπτικές Αρχές, καθώς διαπιστώνουν ότι, παρά την επιβράδυνσή του στο α' τρίμηνο του 2017, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).

Η διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό αθέτησης και στο ρυθμό αποκατάστασης είναι υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Το στοιχείο της ίασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο και των αναλυτών των διεθνών οίκων κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων β' τριμήνου των τραπεζών στις 30 και 31 Αυγούστου. Λίγες μέρες μετά αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των "κόκκινων" δανείων κατά το β' τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο 2017 οι τράπεζες υπερκέρασαν το στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία υποχώρησαν στα 103,9 δισ. ευρώ ή 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Εντούτοις, οι τράπεζες έχασαν το στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), τα οποία έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως φυσιολογική και επαρκή την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών σε ίδια κεφάλαια, όταν πάνω από το 50% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Και την ίδια στιγμή, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν στο "κόκκινο", χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση.

Την εκτίμηση αυτή μεταφέρουν στελέχη εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση και με πλήρη γνώση της "στάσης" που έχει το Ταμείο. Η στάση αυτή του ΔΝΤ θεωρείται ως δεδομένη, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν και ενόψει των γερμανικών εκλογών, η διοίκησή του πήρε μια θέση αναμονής στη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, με την "υποσχετική" συμμετοχής του υπό προϋποθέσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News