Οικονομία

Φορολογικός "καύσωνας" με 7,25 δισ. επιπλέον φόρους

Τεράστιο βάρος αποτελεί για τους φορολογούμενους το ποσό που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε φόρο εισοδήματος.

Τεράστιο βάρος αποτελεί για τους φορολογούμενους το ποσό που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αφού ανέρχεται σε 7,25 δισ. ευρώ.

Ήδη περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν, για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι, πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τη συνολική επεξεργασία των 6.145.972 δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, προκύπτουν τα εξής:

* 2.558.444 δηλώσεις (41,63%) είναι χρεωστικές και οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3,759 δισ. ευρώ.

* 956.411 δηλώσεις είναι πιστωτικές και περιλαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 365 εκατ. ευρώ.

* 2.631.117 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Το "κέρδος" του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 3,394 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάντως είναι άγνωστο πόσα θα μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι τέλος του έτους, οπότε και λήγει η καταβολή των τριών δόσεων του φόρου, καθώς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων είναι πολλές τους επόμενους μήνες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως το τέλος Αυγούστου όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναμένουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του και επομένως οι εισπράξεις θα πρέπει και φέτος να φτάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι φέτος υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2018.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε προχθές ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δε θα είναι διαθέσιμη σήμερα (στις 11 π. μ.) και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2017.

Η ΑΑΔΕ μάλιστα επιβεβαιώνει ότι η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018 δε θα είναι διαθέσιμη σήμερα (μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.).

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Τέλη κυκλοφορίας

Ο φορολογικός "μαραθώνιος", όπως γράφει η "Ναυτεμπορική", δεν τελειώνει, όμως, με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στο τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσυκλετών τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018, με στόχο να εισπραχθούν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Ούτε για τον υπολογισμό των τελών υπάρχουν αλλαγές φέτος, καθώς όλα δρομολογούνται από το επόμενο έτος.

Αυτό άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει και η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία είχε υπογραμμίσει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών, όπως για παράδειγμα με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας.

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Εφιάλτης για τους φορολογούμενους

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι "εφιαλτικό" για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, καθώς, εκτός από τους ανωτέρω φόρους, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο των φορολογικών εσόδων με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Επισημαίνεται ότι, ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα φορολογικά έσοδα ήταν 46,858 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση ο πήχης ανέβηκε στα 48,234 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,11 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των άμεσων φόρων και τα 275 εκατ. ευρώ από το σκέλος των έμμεσων φόρων. Ποσό το οποίο ουσιαστικά αυξάνει τη μέση μηνιαία επιβάρυνση από τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα βάλουν σε νέες περιπέτειες όλους τους φορολογούμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια