Οικονομία

Η Μέρκελ ζητά από τις επιχειρήσεις να προσλάβουν γυναίκες

Η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ έθεσε σήμερα τελεσίγραφο δύο ετών στις γερμανικές επιχειρήσεις για να διορίσουν περισσότερες γυναίκες.

Η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ έθεσε σήμερα τελεσίγραφο δύο ετών στις γερμανικές επιχειρήσεις για να διορίσουν περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία τους και απείλησε πως, αν αυτό δεν γίνει, θα εισαγάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

«Δίνω έναν χρόνο στον οικονομικό τομέα για να διευθετήσει το θέμα αυτό μόνος του», δήλωσε η υπουργός, η οποία ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μιλώντας στον όμιλο εφημερίδων Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

«Αν μέχρι τότε δεν γίνει τίποτε, θα επέμβουμε διά του νόμου», πρόσθεσε, καθώς η Γερμανία υπολείπεται πολύ στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης.

«Δεν θα είχα πρόβλημα με μια υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών στις διευθύνσεις των επιχειρήσεων», υπογράμμισε η υπουργός εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες το SPD δεν είναι το φαβορί.

Το κόμμα μπορεί μάλιστα να βρεθεί στην αντιπολίτευση μετά την ψηφοφορία, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ο εταίρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Εδώ και δεκαετίες μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι εθελοντικοί στόχοι δεν λειτουργούν», πρόσθεσε η υπουργός.

Από τον Ιανουάριο 2016, περισσότερες από 100 μεγάλες εισηγμένες γερμανικές επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 30% στο συμβούλιο επίβλεψής τους, που ελέγχει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Ο νόμος είχε επιβληθεί στη συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ από τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως στα διευθυντήρια των επιχειρήσεων --τον περιορισμένο κύκλο γύρω από το αφεντικό--, η αναλογία των γυναικών παραμένει μικρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου DIW, το ποσοστό των γυναικών στα διευθυντήρια των 106 μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων ήταν πέρυσι μόλις 6,5%.

Ήταν περισσότερες στα συμβούλια επίβλεψης των ίδιων εταιρειών, με 27%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια