Οικονομία

Στερεύει η νότια Κρήτη, κίνδυνος η μείωση 40% των βροχών

Ωστόσο, η νότια Κρήτη ούτε φέτος είχε καλύτερη “τύχη” σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις.

Ως «κανονικό υδρολογικό έτος», αφού η συνολική βροχόπτωση κυμαίνεται περίπου στο μέσο όρο της τελευταίας εξαετίας, χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τη φετινή χρονιά για το νησί μας. Ωστόσο, η νότια Κρήτη ούτε φέτος είχε καλύτερη "τύχη" σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Διεύθυνση δημοσιοποίησε προς την "Ν.Κ." τα βροχομετρικά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2016-Μάρτιος 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η οποία και συνοδεύει τους σχετικούς πίνακες και τα σχεδιαγράμματα, η αξιολόγηση των δεδομένων από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς κατέδειξε ότι κατά το τρέχον έτος η βροχόπτωση στην Κρήτη κυμαίνεται περίπου στο μέσο όρο της τελευταίας εξαετίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται ως «κανονικό υδρολογικό έτος». Και συνεχίζει αναφέροντας ότι στο βόρειο τμήμα του νησιού εμφανίζονται μεγαλύτερα ύψη βροχής σε σχέση με το αναφερόμενο μέσο όρο κατά 5%-30%, ενώ στο νότιο τμήμα παρατηρείται μείωση της τάξης 10%-40%.

Εξάλλου, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι μέσα από τα στοιχεία αυτά το αντίκτυπο της ανομβρίας του προηγούμενου υδρολογικού έτους (2015-2016) είναι εμφανές στους υδατικούς πόρους της τρέχουσας περιόδου.

Η αξιολόγηση και παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από το δρ. Μαρίνο Κριτσωτάκη και την κ. Τερψιθέα Γολοβάνη και η συλλογή των στοιχείων από τη δρ. Ιωάννα Μάρη και τον κ. Μ. Τζορμπατζάκη, υπεύθυνους του δικτύου της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των καταγραφών, διαπιστώνεται ότι η φετινή χρονιά ήταν μεν "κανονική" από άποψη βροχομετρικών στοιχείων στο νησί μας, αλλά δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τις νότιες περιοχές της Κρήτης, όπου το πρόβλημα παραμένει έντονο, και φυσικά υπάρχει η ανησυχία για την έλλειψη των βροχοπτώσεων και τη μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια