Οικονομία

Καθοριστικός Σεπτέμβριος για τη δόση και τις αγορές

Μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου η επικαιρότητα επιστρέφει στα δύσκολα, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και με ακροατήριο τόσο το... εκλογικό σώμα με δεδομένη τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική βουτιά, όσο και τους δανειστές, που περιμένουν δείγματα γραφής ενόψει των κρίσιμων ραντεβού του μήνα.

Όλα βεβαίως κινούνται στον αστερισμό των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο, καθώς όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την κάλπη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τα γρανάζια γύρω από το «ελληνικό ζήτημα» δε θα έχουν αρχίσει να κινούνται στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο.

Το χρονοδιάγραμμα του Σεπτέμβρη καθορίζεται από δύο EuroWorking Group, ένα Eurogroup, την άφιξη ενδεχομένως και σε δύο... δόσεις των Θεσμών στην Αθήνα, την έλευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά σημαίνουν βεβαίως πολλούς "πονοκεφάλους" για το Μαξίμου και τη διαπραγματευτική ομάδα.

Το κατά πόσο τα "ραντεβού" αυτά θα στεφθούν από επιτυχία, θα κρίνει και την "ομαλή" πορεία προς τη δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και προς μια γρήγορη τρίτη αξιολόγηση που φέρεται να επιθυμεί αυτή τη φορά και η Αθήνα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του διαπραγματευτικού επιτελείου.

Οι τελευταίες επισημαίνουν ότι στόχος είναι όχι μόνο το νέο πακέτο των 5 δισ. ευρώ και το ξεκαθάρισμα του τοπίου αναφορικά με το χρέος και το ΔΝΤ, αλλά και η νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές που «δεν πρέπει να αργήσει», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Τα δύο EWG

Το πρώτο αλλά και το... τελευταίο διαπραγματευτικό ραντεβού του Σεπτεμβρίου γίνονται σε επίπεδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στις 4 Σεπτεμβρίου αλλά και στις 28 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σύνοδοι του EuroWorking Group.

Στην πρώτη σύνοδο του EWG της 4ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να φανεί αν η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις "υποχρεώσεις" της, δηλαδή αν θα έχει ολοκληρώσει τις 46 επί συνόλου 66 δράσεις της τρίτης αξιολόγησης που είχαν προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου και περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων ορόσημα στο συνταξιοδοτικό και στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ και των συμφωνιών για τα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδοτήσεων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στο claw back του ΕΟΠΥΥ, στο ΔΕΣΦΑ και στο Υπερταμείο και στην κινητικότητα στο Δημόσιο.

Θα ελεγχθεί το ΥΠ.ΟΙΚ. και για το κατά πόσο έχει διαθέσει "ομαλά" τα 800 εκατ. ευρώ της υποδόσης για τα "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες για να μπορεί να δικαιούται το δεύτερο πακέτο υποδόσεων των 800 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο EWG, αυτό της 28ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται πολύ πιο σημαντικό λόγω της χρονικής συγκυρίας. Και τούτο διότι θα έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές, αλλά και μια σειρά από άλλα "ραντεβού". Θα συνδέεται πλέον με την κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα και με τις προοπτικές "ομαλής" ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.

Το Eurogroup

Το πρώτο πολιτικό γεγονός σε "κορυφαίο" επίπεδο ΥΠ.ΟΙΚ., δηλαδή το Eurogroup, θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, με το θέμα "Ελλάδα" να βρίσκεται στην άκρη του "κάδρου" της ατζέντας, αφού στόχος όλων των δανειστών ήταν και παραμένει να μην υπάρξει νέα "ανακίνηση" του θέματος πριν την 24η Σεπτεμβρίου.

Για τον ίδιο λόγο επιθυμητό από τους δανειστές είναι η κάθοδος για την 3η αξιολόγηση να γίνει μετά την 24η Σεπτεμβρίου. Και εκκρεμεί η απόφαση αν θα "περιμένουν" ή όχι και το δεύτερο EWG της 28ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, καθώς πρέπει να υπάρξει και επιτόπιος έλεγχος για την πρόοδο των υπουργείων, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν μια επιπλέον "μίνι" κάθοδο σε τεχνικό επίπεδο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για τη συλλογή στοιχείων αλλά και για να φανεί αν όλοι οι υπουργοί κάνουν το... έργο τους.

Οι γαλλο-ιταλικές επισκέψεις κορυφής και η ΔΕΘ

Οι δανειστές ουσιαστικά αναμένουν και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου να κρατήσουν πολύ λεπτές ισορροπίες:

Θα πρέπει να παρουσιάσουν την κυβερνητική πολιτική στους δανειστές με τρόπο συμβατό με όσα ακριβώς θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου στην καθιερωμένη ομιλία του. Όσο για τις ελληνικές θέσεις/διεκδικήσεις για το χρέος και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση "ποντάρει" πολλά σε μια διπλή κάθοδο.

Ο λόγος για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, αλλά και τη διεξαγωγή του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο επιχειρηματικό κυρίως πεδίο μια άλλη ευκαιρία αποτελεί, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η πραγματοποίηση ευρω-αραβικής διάσκεψης στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι funds από τον αραβικό κόσμο.

Σχόλια