default-image

Περίμεναν πώς & πώς τα 17 εκ.€ οι αγρότες και τελικά ήρθαν

Κρήτη
Περίμεναν πώς & πώς τα 17 εκ.€ οι αγρότες και τελικά ήρθαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων νέων αγροτών της Κρήτης με το συνολικό ποσό των 17.092.350 ευρώ, που θα μοιραστεί σε 1.188 δικαιούχους κυρίως από το νομό Ηρακλείου.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για το 70% του εγκριθέντος συνολικού ποσού των 24.418.500 ευρώ, που μοιράζεται με περίπου 20 έως 21 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί από το κράτος και την έγκριση των πιστώσεων που θα συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα και τους επιλαχόντες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ενταχθούν μέχρι τώρα και βρίσκονται σε αναμονή.

Στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών" έτους 2016 του ΠΑΑ 2014-2020, ξεκίνησαν οι πληρωμές των δικαιούχων νέων γεωργών, όπως δημόσια είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής της α' δόσης (70% του ποσού στήριξης) των δικαιούχων νέων γεωργών που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πληρωμών των Περιφερειών Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νοτίου Αιγαίου.

Στην Κρήτη

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Περιφέρεια Κρήτης, από την οποία εστάλησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμής των 1.188 δικαιούχων νέων αγροτών της Κρήτης του Pρογράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους με την α' δόση του ποσού των 17.092.350 ευρώ, που αφορά το 70% του εγκριθέντος συνολικού ποσού των 24.418.500 ευρώ. Η πίστωση των λογαριασμών γίνεται βάσει των καταστάσεων πληρωμής προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία συνεχίζει τη διεκδίκηση του ποσού που αντιστοιχεί στην πληρωμή των επιλαχόντων νέων αγροτών του προγράμματος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων νέων γεωργών του υπομέτρου 6.1 για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Βορείου Αιγαίου. Συνολικά οι πληρωμές θα ανέλθουν στο ποσό των 148 εκατ. ευρώ», αναφορικά με τις πιστώσεις που αφορούν σε ολόκληρη τη χώρα ως προς το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε χθες τα εξής: «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, προχωράμε στην πρώτη πληρωμή των νέων γεωργών από την 1η πρόσκληση του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 148 εκατ. ευρώ. Στόχος του Προγράμματος Νέων Γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών, που στο τέλος της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Στο ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε καθημερινά για την οριοθέτηση του πλαισίου που θα διασφαλίζει στους νέους αγρότες ένα βιώσιμο εισόδημα και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να παράγουν. Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ουσιαστική στήριξη στους νέους αγρότες, καθώς χωρίς τη δική τους συνεισφορά δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση»

Στο μεταξύ, όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο αγροτοσυνεταιριστής και συνδικαλιστής του νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, οι πληρωμές αυτές έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού αφορούν στο πρόγραμμα της περυσινής χρονιάς. Ταυτόχρονα κανείς δε γνωρίζει και ούτε διαβεβαιώνει τους παραγωγούς που δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε αναμονή, αν τελικά θα συμπεριληφθούν.

«Οι δικαιούχοι του προγράμματος περίμεναν όλο το 2016 και περίμεναν και το μισό 2017 για να πληρωθούν. Βέβαια, το ευχάριστο είναι ότι πληρώθηκαν. Έλαβαν δηλαδή την πρώτη δόση οι αγρότες αυτοί, ενώ το δεύτερο θέμα είναι ότι η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί να πληρωθούν και οι επιλαχόντες, όπως έχει γίνει και στα προηγούμενα προγράμματα. Και έχουμε και ένα τρίτο θέμα, που έχει να κάνει με δικές μας ενστάσεις και προβληματισμούς», λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης και εξηγεί: «Εφόσον θέλουν μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι νέοι αγρότες να μπορέσουν να παράγουν, δηλαδή να λειτουργούν ως πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες, θα πρέπει να μη λαμβάνουν εφάπαξ όλα τα χρήματα. Όσο και να στενοχωριούνται κάποιοι, η αλήθεια και ο σωστός δρόμος είναι αυτός. Να δίνονται τα μισά ίσως χρήματα για την αγορά της γης. Να δίνεται ένα άλλο ποσοστό για να κάνει τον εκσυγχρονισμό του. Και να δίνονται τα χρήματα σε δράσεις. Διότι μόνο έτσι θα δοθεί στον παραγωγό το κίνητρο να γίνει επαγγελματίας και από 'κει και πέρα διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα χρήματα τα παίρνουν μόνο παραγωγοί».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News