Οικονομία

Βαριές «καμπάνες» σε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας

Τα πάνω - κάτω φέρνουν οι νέες προβλέψεις που αφορούν την εργασία στις αγροτικές καλλιέργειες και την αλιεία και εντάχθηκαν για να ψηφιστούν μαζί με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κύρια διαφοροποίηση είναι πλέον ότι από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο έπρεπε να μπαίνουν μέσω των λογιστών τους κάθε πρωί για την δήλωση πρόσληψης του κάθε εργάτη οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ή ιδιοκτήτες γης ή αλιείς, προκειμένου με νόμιμο τρόπο να ασφαλίζουν τους εργάτες που απασχολούν, πλέον περνάμε στην εποχή του παρουσιολόγιου.

Ένα βιβλίο παρουσιών μέσα στο χωράφι, το αμπέλι ή το καΐκι που αν δεν περιλαμβάνει με ακρίβεια τα ονόματα των εργατών και τα μεροκάματά τους... το πρόστιμο θα είναι κάτι περισσότερο από τσουχτερό.

«Ότι επί της ουσίας οι όποιες αλλαγές έγιναν για να απλοποιηθούν κάποιες καταστάσεις, αλλά επί της ουσίας δημιουργούν μεγαλύτερες αγκυλώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων που δεν έκρυψε την αγωνία του για το πώς μπορεί να έχει εφαρμογή μια τέτοια απόφαση που πάντως, αφήνει πλήρως εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες γης ή και εργοδότες εργατών γης σε αυτή την περίπτωση.

Επιπλέον προβληματισμό δε προκαλεί το γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις όσοι θα θελήσουν νόμιμα να απασχολήσουν εργάτες από τρίτες χώρες, θα πρέπει επίσημα να τους προσκαλούν μέσω περιφερειών, πλην όμως θα υποχρεούται να τους ασφαλίζουν για 120 ημέρες, δηλαδή περίπου 4 μήνες, δίχως μάλιστα να γνωρίζουν αν εκείνοι τελικά θα παραμείνουν στην εργασία τους ή δε θα φύγουν για να εργαστούν κάπου αλλού, αλλά οι ιδιοκτήτες γης θα εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά, αφού έκαναν το κάλεσμα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια