default-image

Λήγει η προθεσμία ενστάσεων για τα οινοστάφυλα

Κρήτη
Λήγει η προθεσμία ενστάσεων για τα οινοστάφυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι αύριο θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση οι παραγωγοί οινοσταφύλων που μπορεί να θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τις τελικές βαθμολογίες των αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπέλων, τις οποίες και εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνολικά έγιναν αποδεκτές αιτήσεις για 16.451 στρέμματα, με όσους συγκεντρώνουν μεγαλύτερες βαθμολογίες να λαμβάνουν τις αιτούμενες εκτάσεις, ενώ για όσους πήραν λιγότερους πόντους θα υπάρξει οριζόντια περικοπή. Η μοιρασιά θα γίνει για περίπου 6.400 στρέμματα.

Όσοι από τους αιτούντες επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση επί της βαθμολογίας μπορούν να την υποβάλουν «εντός 10 ημερών - ήτοι έως Παρασκευή 14 Ιουλίου (σ.σ. αύριο) - στη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής τους Ενότητας», όπως ξεκαθαρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ, στο 4,5 διαμορφώνεται η βάση για την κατανομή των νέων αδειών φύτευσης οινάμπελων, κάτι που σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί έλαβαν βαθμολογία από 4,25 και κάτω δε θα λάβουν καμία άδεια.

Η παραπάνω βάση μπορεί να αλλάξει εν αναμονή των ενστάσεων που γίνονται έως και αύριο, ωστόσο κάτι τέτοιο ουσιαστικά αφορά μόνο όσους έλαβαν βαθμό 4,5, που μπορεί να δουν την κατανομή σε αυτούς μειωμένη κατά 5% περίπου.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι υπεβλήθησαν αιτήματα για χορήγηση αδειών φύτευσης από 2.665 αιτούντες για 41.367,6 στρέμματα με μέσο όρο 15,56 στρέμματα ανά αίτηση.

Μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο έγιναν αποδεκτά (ήταν επιλέξιμα) τα αιτήματα όλου του πλήθους των αιτούντων για 16.456,1 στρέμματα, με μέσο όρο τα 6,2 στρέμματα ανά αίτηση.

Στη βαθμολόγηση των αποδεκτών αιτημάτων, αφού αυτά υπερέβησαν τα 6.200 (1% της εθνικής έκτασης) περίπου στρέμματα, εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα κριτήρια προτεραιότητας.

Η υψηλότερη βαθμολογία (7) αφορά 47 αιτούντες, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία ανήλθε στο 1,5.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΟΣΟΕ, θα χορηγηθούν άδειες φύτευσης για όσους αιτούντες βαθμολογήθηκαν από 4,50 και πάνω, κάτι που αφορά 1.026 αιτούντες και 6.273,1 στρέμματα.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, ενόψει του επερχόμενου τρυγητού, η ΚΕΟΣΟΕ έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του επιτέλους την κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί. Όπως αναφέρει η επιστολή, «ως εκπρόσωποι των Ελλήνων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά, για να προβούμε σε μια ύστατη έκκληση, πριν τη συνολική κατάρρευση του αμπελοοινικού κλάδου της Ελλάδας.

Αναγνωρίσατε προσωπικά, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησής σας, την ατυχή επιλογή επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και προβήκατε μάλιστα από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου σε δήλωση για την επανεξέταση του φόρου στο κρασί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Μετά από δεκαοκτώ μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν αποτελούν αιτία επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος μόνο τα πενιχρά έσοδα που εισπράχθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, ούτε ακόμη και η συνολική αρνητική απόδοση των δημοσίων εσόδων που προέρχεται από την απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, εξαιτίας των ακραίων διαστάσεων που έχει λάβει σήμερα η παραοικονομία.

Δυστυχώς σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνολικής αποδιοργάνωσης και απορρύθμισης ενός ολόκληρου κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας, που εμφανώς παρουσιάζει πλέον σημάδια ολικής κατάρρευσης, αφού χαρακτηριστικά μακροοικονομικά του μεγέθη δίνουν την εικόνα της πλήρους αποεπένδυσής του, αλλά και την είσοδό του σε υφεσιακή δίνη.

Ειδικότερα για το χώρο που εκπροσωπούμε, η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την επιβίωση πλέον των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, ενόψει της συγκομιδής που ξεκινά σε ένα μήνα περίπου από σήμερα.

Είχαμε τεκμηριώσει με πλήρες υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2016, με βάση τα διαρθρωτικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί τα δημόσια έσοδα θα είναι πενιχρά και επιβεβαιωθήκαμε, προβλέποντας μάλιστα το ακριβές τους ύψος.

Παράλληλα είχαμε επισημάνει την έξαρση της παραοικονομίας, αφού εκτός των άλλων, ενώ υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, δεν είναι επαρκείς οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου, με αποτέλεσμα την παρατήρηση του φαινομένου της πλήρους ασυδοσίας στην αγορά. Η διογκούμενη με το χρόνο παραοικονομία σήμερα καταλαμβάνει άνω του 70% των διακινήσεων οίνου, με άμεσο αποτέλεσμα:

* Τη δραματική πτώση των πωλήσεων των οινοποιείων που διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016. Εξαιτίας της μείωσης του κύκλου εργασιών, υπάρχει επικίνδυνη συσσώρευση αποθεμάτων οίνου στις δεξαμενές, με προφανή αποτελέσματα την αδυναμία παραλαβής της νέας συγκομιδής, παραλαβή που θα ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου.

* Την πλήρη αδυναμία, κυρίως των συνεταιριστικών οινοποιείων, να αποπληρώσουν τους αμπελουργούς για την προηγούμενη συγκομιδή, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεών τους, αλλά και της αφαίμαξης της ρευστότητάς τους από τον ίδιο τον ΕΦΚ στο κρασί.

Πέραν των ανωτέρω, ασφαλείς πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΚΕΟΣΟΕ αναφέρουν ότι, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αδήλωτες δεξαμενές αναμένεται να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της επικείμενης παραγωγής οίνου, προκειμένου αυτή να διακινηθεί χωρίς παραστατικά, αφού η τελική τιμή του οίνου διαμορφώνεται έτσι στο 50% σε σύγκριση με την τιμή του οίνου που διακινείται νόμιμα, γεγονός που έχει ήδη κλονίσει τη βιωσιμότητα των νόμιμων οινοποιείων».

«Όχι» φόρος στο κρασί: «Μέτρα πριν ξεκινήσει ο τρύγος»

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας επιτάσσει τη λήψη άμεσων αποφάσεων τώρα, πριν ξεκινήσει ο τρύγος τον Αύγουστο του 2017. Είναι επιτακτικό τώρα να επανέλθει στο μηδενικό συντελεστή ο ΕΦΚ στο κρασί και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μας διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησής σας.

»Δεν είναι στις προθέσεις σας, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά η διατήρηση του ΕΦΚ στο ελληνικό κρασί στηρίζει τη λαθρεμπορία του προϊόντος, διαλύει έναν ολόκληρο κλάδο της αγροτικής οικονομίας με πρώτα θύματα 160.000 αμπελουργούς και τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, όπως παράλληλα συρρικνώνει τα δημόσια έσοδα.

»Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι φέτος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών φαινομένων (βροχερός Ιούνιος και καύσωνας Ιούλιου), οι αμπελουργοί προέβησαν σε διαδοχικές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, γεγονός που έχει εκτοξεύσει το καλλιεργητικό κόστος, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υπερχρεωθούν και, σε συνδυασμό με τις οφειλές των οινοποιείων από προηγούμενες συγκομιδές, να έχουν περιέλθει σε μια ιδιότυπη οικονομική ομηρία. Μην εκλάβετε ως ρηματική και κινδυνολογική την περιγραφείσα κατάσταση.

»Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια πλέον για να μην υποστεί ανήκεστη βλάβη ο παραγωγικός πληθυσμός και τα οινοποιεία της χώρας. Η πολιτική βούλησή σας για μηδενισμό του συντελεστή του ΕΦΚ στο κρασί είναι διατυπωμένη και κάνουμε έκκληση να τη μετεξελίξετε σε πράξη τώρα. Αύριο θα είναι αργά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και δυστυχώς για εκατοντάδες παραγωγικές μονάδες».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News