default-image

ESM: Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ

Οικονομία
ESM: Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Από το ποσό αυτό, 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

«Ο ΕSM εκτέλεσε την πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα", αναφέρεται στο λογαριασμό του ESM στο Τwitter.

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη δόση που σκοπό θα έχει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αποδεσμευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. Δηλαδή, για κάθε δύο ευρώ που θα βάλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την αποπληρωμή οφειλών, η Ελλάδα θα κληθεί να βάλει άλλο ένα.

Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων που θα αποπληρωθούν το φθινόπωρο θα είναι ύψους 1,2 δισ., ενώ συνολικά με τη δόση που αναμένεται τις επόμενες μέρες θα φτάσει στα 2 δισ. από τα περίπου 5 δισ. που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή οι οφειλές του κράτους σε ιδιώτες.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News