Οικονομία

100 τράπεζες κλείνουν κάθε χρόνο στη Ρωσία

Έχουν ανακληθεί ή παγώσει οι άδειες λειτουργίας του ενός τρίτου και πλέον εκ των συνολικά 946 τραπεζών που λειτουργούν στην ρωσική επικράτεια τους το τρέχον διάστημα, διότι θεωρούνται χρεοκοπημένες, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή), η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Σύμφωνα με την κυρία Ματβιένκο, συνολικά στην Ρωσία κλείνουν κατά μέσο όρο 100 τράπεζες ετησίως.

«Είναι κατανοητό ότι η έξοδος από την αγορά ασταθών και αφερέγγυων παικτών διασφαλίζει τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα του εθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολο του» δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιένκο προσθέτοντας ότι «αν το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να απαλλαγεί από τους αφερέγγυους παίκτες, τότε τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο ρυθμιστής».

Η ίδια επικαλέστηκε στοιχεία του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, σύμφωνα με τα οποία το 80% των ρωσικών τραπεζών έχασε τις άδειες λειτουργίας εξαιτίας ποινικών αδικημάτων που διέπραξαν βασικοί μέτοχοί τους ή στελέχη τους.

Τα πλέον διαδεδομένα σχήματα παραβίασης της νομοθεσίας ήταν αυτά της δανειοδότησης των ίδιων των ιδιοκτητών, της υπερτιμολόγησης των μετοχών και της πλασματικής κεφαλαιοποίησης, υπογράμμισε η κυρία Ματβιένκο, η οποία είπε επίσης ότι στα πρόθυρα της διαδικασίας χρεοκοπίας "τα ενεργητικά των τραπεζών μετατρέπονταν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χρεόγραφα ανύπαρκτων εταιρειών".

«Δυστυχώς» -είπε- «πρέπει να επισημάνω, ότι οι πρόσθετες τροπολογίες που σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες αφορούν τις ευθύνες των τραπεζικών στελεχών εν σχέση με την παραποίηση των ισολογισμών δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την κατάσταση».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια