Οικονομία

Ρίσκο για την ποιότητα του ελαιολάδου οι αυτόματοι ψεκασμοί

Γιατί είναι πολύ επικίνδυνο από μόνοι τους οι παραγωγοί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δάκο της ελιάς και πως επηρεάζουν το ελαιόλαδο;

Σοβαρούς κινδύνους, που θα πρέπει να τους λάβουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι υπόψη τους, θα αντιμετωπίσει η παραγωγή του ελαιολάδου από αυτόνομη δραστηριοποίηση των ελαιοπαραγωγών στη διαδικασία της δακοκτονίας, κάτι που ήδη διαφαίνεται κατά τόπους ότι θα είναι το επακόλουθο της κρατικής... "περίθαλψης" του δάκου, την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα από την κεντρική εξουσία... ακόμα και τα φάρμακα...

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", μετά το ρεπορτάζ, δέχτηκε σχετικά μηνύματα ανησυχίας τόσο από συνεταιριστές σε χωριά, όσο και από ανθρώπους που γνωρίζουν πόσο "δύσκολο" έντομο είναι ο δάκος και πόσο άσκοπα μπορεί ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει το φάρμακο και μάλιστα, πάντα με τον κίνδυνο της υπολειμματικότητας στο τελικό προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φήμη του κρητικού ελαιολάδου και ασφαλώς τη δημόσια υγεία!

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης και φυσικά απέναντι στην Περιφέρεια Κρήτης, που ως φορέας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί των εργολάβων και των παγιδοθετών, αλλά την ίδια ώρα κανένα νέο δεν υπάρχει από την Αθήνα ως προς τη μειοδοσία για την ανάθεση της τροφοδοσίας του προγράμματος δακοκτονίας με τα απαραίτητα φάρμακα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυπτε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ενώ η Κρήτη και συνολικά η Ελλάδα στις περισσότερες περιοχές της δείχνει καλή βεντέμα φέτος στο ελαιόλαδο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προχωρά στις διαδικασίες των φαρμάκων από τη μια, και έχει κάνει και προσπάθειες να σπρώξει, από την άλλη, την "καυτή πατάτα", αλλά συνάντησε αντιδράσεις των Περιφερειών, προς το υπουργείο Εσωτερικών!

Τελικά το συγκεκριμένο υπουργείο συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος, ωστόσο έχει αφήσει την Περιφέρεια Κρήτης να προσπαθεί να βρει φάρμακα από τη μια Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη, ακόμα και από την Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας...

«Είναι επικίνδυνο αυτό»

Ο γνωστός ελαιουργός-επιχειρηματίας στην τυποποίηση και εμπορία του λαδιού και γεωπόνος Κώστας Αγγελιδάκης τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ότι είναι πολύ επικίνδυνο από μόνοι τους οι παραγωγοί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δάκο της ελιάς, είτε από άποψη υπολειμματικότητας στο ελαιόλαδο, είτε από άποψη αναποτελεσματικότητας των ψεκασμών.

«Πολλές φορές ψεκάζουν οι παραγωγοί τις ελιές τους και νομίζουν ότι έχουν καταπολεμήσει το δάκο. Όμως η δράση του φαρμάκου είναι μόλις τρεις ημέρες. Μπορούν να ψεκάζουν κάθε τρεις ημέρες; Φυσικά όχι. Είναι το κόστος μεγάλο»...

Ο ίδιος φέρνει το εξής παράδειγμα: «Ακόμα και αν ψεκάζει σωστά ένας παραγωγός, είναι σαν τις μύγες... Έχουμε σε ένα σπίτι μύγες και ψεκάζουμε. Όταν δεν ψεκάσει ο διπλανός μας, υπάρχει περίπτωση να τις εξαφανίσουμε; Όχι βέβαια. Το πολύ-πολύ να τις μειώσουμε σε ένα σπίτι για όσο κρατάει το φάρμακο. Αλλά μέχρι εκεί»...

Ο Κώστας Αγγελιδάκης μάς λέει ότι στο Ασήμι και σε άλλα χωριά οι παραγωγοί εμφανίζονται να έχουν υπογράψει ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι τη δακοκτονία.

«Αυτό είναι λάθος. Και τουλάχιστον ας διαθέσουν τα χρήματα που γλιτώνουν από τις εισφορές για τη δακοκτονία, να αναθέσουν στους ίδιους που την έκαναν στην περιοχή τους και να προχωρήσουν μαζί σε μια σωστή διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλύτερος συνδυασμός πάντοτε είναι τοποθέτηση παγίδων σε συνδυασμό με δολωματικούς ψεκασμούς και πάντα καθολικούς ψεκασμούς ως προς τις περιοχές που ψεκάζονται και όχι να μένουν κάποιες περιοχές αψέκαστες.

«Αν το κράτος δεν μπορεί, ας μας αναθέσει να κάνουμε εμείς την ενημέρωση των παραγωγών», λέει ο Κώστας Αγγελιδάκης.

«Υπάρχει ήδη καθυστέρηση»

Στο μεταξύ, και οι συνεταιριστές μάς είπαν χθες ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών Ναπολέων Λουκαδάκης μάς είπε συγκεκριμένα ότι ήδη έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί οι παγίδες και η ανησυχία του κόσμου είναι μεγάλη φέτος, που η χρονιά δείχνει βεντέμα.

Ο κ. Λουκαδάκης συμφωνεί με τον κ. Αγγελιδάκη ότι είναι παρακινδυνευμένο να ψεκάζουν μόνοι τους οι παραγωγοί και τονίζει την ανάγκη να γίνεται σωστή δουλειά από το κράτος και από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Ο δάκος κάνει μια χαρά τη δουλειά του κάθε χρόνο. Εμείς δεν την κάνουμε», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να πάρει εξολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα της δακοκτονίας και να πάψει το κράτος να ασχολείται, μήπως και σώσουμε κάποια χρονιά την παραγωγή του ελαιολάδου μας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια