default-image

Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup, μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Οικονομία
Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup, μαραθώνιες διαβουλεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε φαίνεται να αλλάζει κάτι "την ενδέκατη ώρα" ως προς την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης για το χρέος, παρά τις χθεσινές διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχε και η ελληνική αντιπροσωπία, που έφτασε στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του σημερινού Eurogroup.

Οι χθεσινοβραδινές συζητήσεις, έτσι ώστε «να επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός "συναντίληψης" με το ΔΝΤ» όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους κατά τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο, ήτοι για το διάστημα 2030-2059, δεν έγινε γνωστό αν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ανέφεραν μια προσέγγιση μεταξύ των προτάσεων του ESM και του ΔΝΤ, που περιορίζουν τις διαφορές στο διάστημα αυτό στη μισή περίπου μονάδα. Τεχνικά έχουν προταθεί διάφορες εναλλακτικές "λύσεις" προσέγγισης από την ελληνική πλευρά.

Αυτές, ενώ δίνουν "νόμιμη" απάντηση στις εκκρεμότητες, εντούτοις δεν έχουν γίνει - προς το παρόν - αποδεκτές. Και αυτό γιατί, καθώς φαίνεται, δεν εξυπηρετούν τις προεκλογικές σκοπιμότητες από τη μια πλευρά (Βερολίνο), ενώ από την άλλη (ΔΝΤ) οδηγούν σε δεσμεύσεις αποφάσεων που δε συνάδουν με την εξυπηρέτηση της μη ομολογημένης, αλλά υπαρκτής πρόθεσης του Ταμείου να αποχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα από το ελληνικό πρόγραμμα...

Αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, όπως γράφει το Capital.gr, εξέφραζε την άποψη πως, αν και «οι τεχνικές "λύσεις" για τη χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν κατατεθεί και είναι απολύτως ρεαλιστικές», εντούτοις δε θεωρεί ότι θα "περπατήσει" μια τέτοια δέσμευση. Και αυτό γιατί είναι πλέον φανερό ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ θέλουν ένα "βελούδινο διαζύγιο" στο θέμα του ελληνικού προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, έξω από τα πιεστικά εκλογικά χρονοδιαγράμματα...

Σήμα... ρήξης

Σήμα "ρήξης" δίνει η ελληνική κυβέρνηση παραμονή του Eurogroup, με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», αναφέρει επακριβώς ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι, σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, όπως είχε μεταδώσει εγκαίρως το Capital.gr, επιχειρεί, με άρθρο του σε "Le Monde" και "Die Welt" να "διεθνοποιήσει" το ελληνικό ζήτημα, ζητώντας από τους δανειστές να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν.

«Μια ουσιαστική συνάντηση θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες. Ιστορική για την Ευρώπη, για τη δημοκρατική Ευρώπη, για μια Ευρώπη της ανάπτυξης.

»Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία γι' αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο.

»Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου.

Να σεβαστούν την Ελλάδα», αναφέρει ο πρωθυπουργός, κλείνοντας με την προτροπή:

«Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News