default-image

Στερεύουν οι ελπίδες για το χρέος ενόψει αυριανού Eurogroup

Οικονομία
Στερεύουν οι ελπίδες για το χρέος ενόψει αυριανού Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών δεν είναι ενθαρρυντικά και η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει σοβαρότατο ενδεχόμενο στο αυριανό Eurogroup να βρεθεί ενώπιον μιας "λύσης" για το χρέος που δε θα διαφέρει σε τίποτε από εκείνη που μπήκε στο τραπέζι στις 22 Μαΐου. Δηλαδή μιας... μη λύσης.

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρώντας ότι «θα τα βρουν» Ελλάδα και δανειστές αύριο, κάτι που - αν διαβάσουμε μεταξύ των γραμμών - σημαίνει ότι μάλλον κατέληξαν με το ΔΝΤ στον τρόπο που θα "σερβίρουν" τη νέα μη λύση που (δεν) θα δώσουν στην Ελλάδα!

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, σε μια εξέλιξη που θα απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για την Αθήνα. «Θα το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στη διάρκεια μιας συζήτησης στο Βερολίνο.

Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ενδέχεται να επιτύχουν συμβιβασμό για την Ελλάδα αύριο, ανοίγοντας το δρόμο για νέα κεφάλαια για την Αθήνα, αφήνοντας ωστόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους για αργότερα, όπως σχολιάζει το Reuters.

Άλλωστε και ο Ντάισελμπλουμ στην ατζέντα του για την αυριανή σύνοδο του Eurogroup κάνει σαφές ότι αυτό που είναι εφικτό είναι μια... προσωρινή λύση: Μόνο αν υλοποιηθεί όλο το μνημόνιο και οι (ανά τρίμηνο) αξιολογήσεις και παρ' όλα αυτά κριθούν αναγκαία, θα αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2018 αν θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αναφέρεται στην ατζέντα.

Αίσιο τέλος της διελκυστίνδας για το ελληνικό ζήτημα εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένει η Κομισιόν. «Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία», διεμήνυσε από το Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως σημείωσε ο Λετονός πολιτικός, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Στο ότι επίκειται συμφωνία συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Επικαλούμενο άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, το πρακτορείο σημειώνει ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αναμένεται να καταλήξουν αύριο σε συμβιβασμό.

Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα και με το Reuters, είναι «να υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ». Αυτή προβλέπει την καταρχήν συμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου και τη χρηματοδοτική εμπλοκή του, όμως σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα πάντως με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλούνται τα πρακτορεία, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" οριστικά η εκταμίευση της δόσης, που θα κυμανθεί στα 7-11 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη θετική έκθεση της Κομισιόν. Παράλληλα ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα χρήματα θα καταβληθούν έγκαιρα, πριν τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου. Για το χρέος, όμως, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να γίνει πιο συγκεκριμένη η συμφωνία του Μαΐου του 2016, ενώ τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018.

Προοπτική λύσης

Τα μηνύματα περί "λύσης" (έστω και δίχως το σκέλος του χρέους) στο αυριανό Eurogroup είχαν ιδιαίτερα θετική επίδραση και στις τιμές των ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε χθες κάτω από το 5% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 και διαμορφωνόταν στο 4,804% με πτώση της τάξης του 3,30%. Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς και διαμορφώθηκε στο 5,876% με πτώση της τάξης του 1,16% από τα προχθεσινά επίπεδα και στα χαμηλότερα επίπεδα από την παραμονή του Eurogroup.

Συμφωνία... αλλά όχι κορυφής

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, αλλά, εάν η λύση που πέσει στο τραπέζι δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, τότε ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο της καταφυγής σε Σύνοδο Κορυφής. Αυτό απεφάνθη το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερες από δύο ώρες. Από τα συμφραζόμενα γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση - όπως άλλωστε δήλωσε και προχθές ο Αλέξης Τσίπρας - δεν περιμένει πολλά πράματα από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο η "λύση" που θα δοθεί να είναι... αδύνατο να γίνει αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του, έκανε τέσσερις παρατηρήσεις:

1. Έπρεπε να τεθεί το θέμα του χρέους γιατί η διευθέτησή του είναι «κομβικής σημασίας για την οικονομία».

2. Το momentum για το αίτημα της ρύθμισης ήταν «σωστό» παρά τις γερμανικές εκλογές, γιατί η Ελλάδα είναι «πιο ισχυρή διαπραγματευτικά από ποτέ, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

3. «Δε θα πάρουμε ό,τι λύση μας δώσουν», είπε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα κριτήρια.

4. Εάν δεν ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά θα παραπέμψει το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής.

Υπουργός, εξερχόμενος του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε σε επίρρωση του κλίματος: «Πηγαίνουμε για λύση στο Eurogroup, αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Κανείς δεν ξέρει».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το capital.gr, o Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες για δεύτερη φορά σε διάστημα 15 ημερών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι, αν δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη λύσης στο Eurogroup, θα θέσει το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News