default-image

Η Γαλλία προσπαθεί για λύση στο ζήτημα της συμφωνίας

Οικονομία
Η Γαλλία προσπαθεί για λύση στο ζήτημα της συμφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να δοθεί λύση για το χρέος στο μεθαυριανό Eurogroup θεωρείται περίπου αδύνατο. Και αυτό φάνηκε και από τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος μίλησε για «δύσκολη και περίπλοκη συμφωνία», εξερχόμενος από την περίπου μιάμισης ώρας συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων, ωστόσο, στις δηλώσεις του ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία στο Λουξεμβούργο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση ενόψει του μεθαυριανού Eurogroup προχωρά βαθμηδόν και σταθερά μεν, αλλά παραμένει δύσκολη η επίλυση της εξίσωσης. Και τούτο διότι τα εμπλεκόμενα μέρη - ΔΝΤ, ΕΚΤ και Βερολίνο - έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και εκτιμήσεις και πρέπει αυτές οι διαφορές να γεφυρωθούν.

Στο τραπέζι της συζήτησης για την Ελλάδα βρίσκεται, πάντως, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ώστε να δοθεί σήμα σε επενδυτές για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επαναφορά της στην κανονικότητα. Η λέξη "κλειδί", σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η «εμπιστοσύνη».

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Μπρούνο Λεμέρ στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή που έχετε αναλάβει. Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Επ' αυτού τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εντούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Από πλευράς του ο Μπρούνο Λεμέρ, μεταφέροντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «τα φιλικά» αισθήματα του νέου Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, συνεχάρη την κυβέρνηση «για το πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας. Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα αυτή την αρετή εσείς την κατέχετε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι, αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε».

Στο διά ταύτα της συμφωνίας που αναζητείται την Πέμπτη, ο κ. Λεμέρ είπε πως «δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία».

Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον των καμερών, ο Μπρούνο Λεμέρ αναφέρθηκε και στις επαφές του με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα: «Εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, την κ. Κριστίν Λαγκάρντ, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Κατέληξε ωστόσο πως «η αισιοδοξία δε φτάνει πάντα, αλλά χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου: Είναι ένα κομποσκοίνι από την Αμοργό, που είναι και το αγαπημένο μου ελληνικό νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News