Οικονομία

Τελεσίγραφο για τους κοινόχρηστους χώρους στην Ιεράπετρα

Η κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων, η έκδοση αδειών καταστημάτων, τα δημοτικά τέλη, ο κανονισμός λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων και η προσπάθεια για τακτοποίηση των προβλημάτων της παραλιακής ζώνης ήταν θέματα που συζητήθηκαν, σε συνάντηση που έγινε στο Δήμο Ιεράπετρας, με τη Δημοτική Αρχή και τον Σύλλογο Καφέ - Εστίασης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Καφέ-Εστίασης κ. Μιχάλη Βολυράκη και τον κ. Μάνο Ματθαίου που ήταν «παρών», για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες του Δήμου, να συνταχθεί για πρώτη φορά κανονισμός κοινοχρήστων χώρων.

Σε μια δύσκολη περίοδο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κλάδος της εστίασης είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, γεγονός που επιβάλει τη συνεργασία των καταστημάτων με τον Σύλλογο Εστίασης, αλλά

και τη συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που παρατηρούνται, είναι τόσο η έλλειψη σχετικών αδειοδοτήσεων σε ένα μεγάλο μέρος καταστημάτων

υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και η μη τήρηση όσων προβλέπονται για τους κοινόχρηστους χώρους, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι πρώτα απ' όλα, η διευθέτηση των ζητημάτων που υπάρχουν στην παραλιακή ζώνη και βέβαια η συνέχιση της προσπάθειας για εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα και στο υπόλοιπο κομμάτι του παραλιακού

μετώπου. Παράλληλα, στόχο της υπηρεσίας για την τρέχουσα περίοδο αποτελεί η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων που παρατηρείται από εμπορικά καταστήματα και καταστήματα

εστίασης», τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης.

«Επειδή πρόσφατα έγιναν αλλαγές στο σχετικό Νόμο, ενσωματώσαμε όσα πρέπει να εφαρμόζουμε πια και στο νέο κανονισμό λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων, τα οποία θα εισηγηθώ στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν εκεί οι σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπεύθυνη χορήγησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

«Εμείς θέλουμε όσοι είμαστε στο Σύλλογο καταστηματαρχών καφέ - εστίασης να τηρούνται οι Νόμοι του κράτους. Τα καταστήματα να έχουν άδειες λειτουργίας και να καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους που νόμιμα τους έχουν παραχωρηθεί. Εμείς θα εφαρμόσουμε τον κανονισμό λειτουργίας των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Ωστόσο ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να κρατήσει τα δημοτικά τέλη όσο πιο χαμηλά γίνεται για να μπορούν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέρχονται στα λειτουργικά τους έξοδα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφέ - Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Βολυράκης.

Στη συνάντηση αυτή ο Σύλλογος καταστηματαρχών έβαλε το θέμα του κανονισμού επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή, καθώς από τους χιλιάδες επισκέπτες της, με τα καραβάκια της ημερήσιας κρουαζιέρας, η αγορά της Ιεράπετρας, δεν έχει να κερδίσει το παραμικρό, από τη στιγμή που οι ξένοι μπαίνουν από τα λεωφορεία στα καραβάκια το πρωί και όταν επιστρέφουν στην αποβάθρα το απόγευμα, μπαίνουν ξανά αμέσως στα λεωφορεία και αναχωρούν για τα ξενοδοχεία τους, χωρίς να σταματούν ούτε για έναν καφέ στην πόλη.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας τέλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ο Δήμος ακολουθεί, ενώ προέτρεψε επιχειρήσεις και καταστήματα να ακολουθούν την προβλεπόμενη νομοθεσία αλλά και τις υποδείξεις των αρμοδίων Συλλόγων προκειμένου να μην προκύπτουν περαιτέρω προβλήματα.

«Στην αρχή μάλιστα της τουριστικής σεζόν, σε μια περίοδο που η περιοχή μας διαθέτει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας απαιτείται η επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής από όλους και ιδιαίτερα από τον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης, προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή εικόνα του δήμου μας, επιλύοντας έτσι τα όποια προβλήματα ανακύπτουν», κατέληξε ο κ. Καλαντζάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια