Οικονομία

Δύσκολα για το χρέος ακόμα κι αν η δόση εκταμιευτεί

Στις προσπάθειες της Γαλλίας έχει εναποθέσει τις - όποιες - ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας για το χρέος.

Στις προσπάθειες της Γαλλίας έχει εναποθέσει τις - όποιες - ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας για το χρέος, ωστόσο... φως στο βάθος του τούνελ δε φαίνεται, με τους Γερμανούς να εμμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και να... απειλούν εμμέσως το ΔΝΤ ότι «πρόγραμμα γίνεται και χωρίς το Ταμείο».

«Στόχος μας είναι την Πέμπτη να έχουμε μια συμφωνία σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά στην απελευθέρωση της διαδικασίας απόδοσης (μιας αυξημένης) δόσης στις αρχές Ιουλίου και το άλλο αφορά στην αποκρυστάλλωση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μαΐου του 2016...».

Αυτός είναι ο στόχος του Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που έκανε δηλώσεις στο Capital.gr.

Η αποκωδικοποίηση του στόχου αυτού μεταφράζεται σε ένα "ναι" για την εκταμίευση μιας δόσης που θα ξεπερνά αξιοπρόσεκτα τα όρια των 7,4 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και στην απομάκρυνση της "καθαρής λύσης" για το χρέος, που επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει η κυβέρνηση.

Οι πρωτοβουλίες του επιτελείου του κ. Μακρόν στο ελληνικό ζήτημα συνδέονται με τη "θέση" που έχει το Παρίσι - και την οποία φαίνεται να συμμερίζεται το Βερολίνο - ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου δεν πρέπει να υπάρχει στην ατζέντα το ελληνικό χρέος, παρά μόνο ως αναφορά στην επιτυχή διευθέτηση των διαφορών για την αντιμετώπισή του...

Οι όροι, όμως, για να γίνει αυτό προϋποθέτουν την «ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί μια συμβιβαστική λύση για το χρέος», που δε θα συμπεριλαμβάνει την άμεση χρηματοδοτική παρέμβαση του ΔΝΤ και την αποδοχή χρονοδιαγράμματος υλοποίησης δεσμεύσεων για το χρέος από την πλευρά της Ευρωζώνης. Αυτό, βέβαια, απομακρύνει και τις προσδοκίες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στον ορατό ορίζοντα των επόμενων μηνών…

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, το Βερολίνο παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητος όρος για τη συνέχιση του προγράμματος και την εκταμίευση των δόσεων. Μια φόρμουλα όμως «συμμετοχής στο πρόγραμμα από το Ταμείο χωρίς άμεση συμμετοχή και στη χρηματοδότηση» δεν αντιβαίνει στις αποφάσεις της Bundestag για τη συνέχιση του προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ, στην περίπτωση που μέχρι και αύριο Τρίτη δεν έχει βρεθεί φόρμουλα περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η οποία να αποδεικνύει με μετρήσιμα μεγέθη ότι οδηγεί σε επιπλέον απομείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, θα αποδεχτεί την εναλλακτική πρόταση για συμμετοχή, αλλά με αναστολή του χρηματοδοτικού σκέλους, μέχρι αυτό (σ.σ.: η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης) να υλοποιηθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Την πληροφορία αυτή "διαρρέουν" παράγοντες της Κομισιόν, οι οποίοι επίσης στηρίζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία στο ότι, μέσω του "πακέτου Γιούνκερ" μπορούν να βελτιωθούν οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ και να γεφυρωθούν, έτσι, οι διαφορές εκτιμήσεων (περίπου 0,5%-08% του ΑΕΠ) μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης στο ζήτημα αυτό.

Στο εν λόγω ζήτημα, όμως, όλα προς το παρόν αποτελούν σχέδια και προτάσεις, που μένει να δοκιμαστούν στην πράξη από την αξιολόγηση που θα γίνει στην αποτελεσματικότητά τους από το τεχνικό επιτελείο του ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι αναμφίβολα οι γαλλικές πρωτοβουλίες έχουν στηριχτεί από την Κομισιόν και τις συνεχείς "σκιώδεις" παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να "κλείσει" το θέμα αυτό, παίρνοντας πάνω του και τη σχετική ευθύνη, και μάλιστα σε έναν βαθμό "ανταγωνιστικά" με το ρόλο του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ...

Η στήριξη της γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά Γιούνκερ έχει και άλλη μια διάσταση, αυτή των άτυπων "συστάσεων" προς το επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τη μετάθεση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.

Σχόλια