Οικονομία

Με γοργούς ρυθμούς η ενίσχυση των αγροτών στην Ιεράπετρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας και στους ιδιωτικούς φορείς, με τους 5.500 δικαιούχους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής να έχουν ήδη, ολοκληρώσει και οριστικοποιήσει την αίτηση τους.

«Πέρυσι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης ήταν περίπου 6.500. Με τη μείωση που γίνεται φέτος 200 περίπου από αυτούς που ήταν οριακά πάνω από τα 250 ευρώ δε θα πάρουν επιδότηση αφού κατεβαίνουν κάτω από αυτό το όριο των 250 ευρώ, εκτός και αν ενωθούν με κάποιους άλλους μικροπαραγωγούς η μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους σε συγγενικά πρόσωπα. Άρα μας απομένουν περίπου 700 έως 800 παραγωγοί, οι οποίοι αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους μέχρι την 15η Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία, η οποία έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την παράταση που δόθηκε. Τονίζω ότι για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων η προθεσμία λήγει στις 9 Ιουνίου, που σημαίνει ότι όσοι έχουν απομείνει θα πρέπει να βιαστούν, ειδικά αν είναι από εκείνους που έχουν πάρει σύνταξη μετά τις 13 Μαίου του 2016. Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξης τους», μας είπε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα στο Ν Λασιθίου.

Η δακοκτονία θα γίνει στην ώρα της

Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρησε να παραχωρήσει την ευθύνη του προγράμματος δακοκτονίας στις Περιφέρειες, η Περιφέρεια Κρήτης έτρεξε τους διαγωνισμούς για τα φυτοφάρμακα και τους εργολάβους της δακοκτονίας σε όλη την Κρήτη και το πρόγραμμα των ψεκασμών θα ξεκινήσει κανονικά μετά τις 15 Ιουνίου.

«Οι διαγωνισμοί έχουν ήδη γίνει και είμαστε στο δεκαήμερο των ενστάσεων. Αν δεν έχουμε πρόβλημα με τις ενστάσεις το πρόγραμμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, φέτος που περιμένουμε αυξημένη παραγωγή, σε σύγκριση με πέρυσι, θα ξεκινήσει κανονικά μέσα στον Ιούνιο. Στο Ν. Λασιθίου όπως με ενημέρωσε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, δεν έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από εργολάβους μόνο στη Μυρσίνη Σητείας και στις τοπικές κοινότητες Μύθων, Μουρνιών, Γδοχίων και Ρίζας Ιεράπετρας. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε τη λύση και γι' αυτές τις κοινότητες», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας ελπίζουν ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα είναι πιο αποδοτική μετά από μια χρονιά με πάρα πολύ μικρό όγκο παραγωγής.

«Η καρπόδεση των ανθών στα ελαιόδεντρα της ευρύτερης Ιεράπετρας εξελίσσεται με ευνοϊκές τις καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής. Περιμένουμε αυξημένη παραγωγή, αν τα καταφέρουμε τούτο το καλοκαίρι να περιορίσουμε την προσβολή του ελαιόκαρπου από το δάκο. Οι αγρότες ελπίζουν ότι, θα καταφέρουν με το εισόδημα από το ελαιόλαδο, να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, καθώς η περίοδος των κηπευτικών ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μάη με τον απολογισμό της πλειονότητας των αγροτών να μην έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν οι τιμές των κηπευτικών κρατούσαν και μετά το Πάσχα και αν οι τιμές του Μάη δεν είχαν πιάσει πάτο, η απόδοση των κηπευτικών στο τέλος της σαιζόν, θα είχε καταγράψει καθαρά θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη», καταλήγει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια