Οικονομία

Στη γραμμή Σόιμπλε η Λαγκάρντ

Σε συμβιβασμό φαίνεται πως έχουν καταλήξει η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ουσιαστικά προανήγγειλε πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς λεφτά σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει προσθέτοντας όμως ότι μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε συμβιβασμό φαίνεται πως έχουν καταλήξει η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με το χρέος. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ουσιαστικά προανήγγειλε πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς λεφτά σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει προσθέτοντας όμως ότι μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.

«Αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι' αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε.

Ουσιαστικά η κ. Λαγκάρντ τοποθετήθηκε στη γραμμή που έχει ήδη προωθήσει ο Β. Σόιμπλε.

Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ θα μπορεί «να δώσει το όνομά του» στον επόμενο γύρο διάσωσης αλλά προσέθεσε ότι μια πληρωμή κεφαλαίων από το Ταμείο συνεχίζει να είναι δεμένη με την έγκριση ελάφρυνσης χρέους.

 «Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε στην Handelsblatt.

Ο συμβιβασμός αυτός θα δώσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

«Είναι μια δυνατότητα για συμφωνία», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Σχόλια