default-image

Κλυδωνισμοί σε τράπεζες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Οικονομία
Κλυδωνισμοί σε τράπεζες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμό προκαλεί η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ως προς τις επιπτώσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ωστόσο, η μειωμένη χρήση του ELA, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, είναι credit positive, γιατί μείωσε το κόστος χρηματοδότησής τους και τις προμήθειες για κρατικές εγγυήσεις σε σχέση με το 2016 και παράλληλα βελτίωσε την κερδοφορία τους. Τα δύο παραπάνω στοιχεία επισημαίνει ο οίκος Moody's σε νέα έκθεση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν γενικότερα βελτιωμένα βασικά προ προβλέψεων έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα οποία αυξήθηκαν συνολικά κατά 98 εκατ. ευρώ από το πρώτο τρίμηνο του 2016, χάρη στη βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, καθώς και στις χαμηλότερες προμήθειες προς το κράτος, όπως σημειώνει ο οίκος Moody's.

Η βελτίωση αντανακλά τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά repo και από την ΕΚΤ σε σύγκριση με το κόστος της τάξης του 1,5% του ELA, καθώς και της μείωσης των προμηθειών που καταβάλλουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις, που χρησιμοποιούνται ως collateral για τον ELA.

Οι χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, μετά τη μείωση του προσωπικού μέσω της εθελούσιας εξόδου, συνέβαλαν και αυτές στα υψηλότερα προ προβλέψεων έσοδα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης και του λειτουργικού κόστους στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την κερδοφορία του, μετά από πολλά έτη ζημιών.

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει βελτιώσει σχετικά το επενδυτικό κλίμα και έχει αυξήσει την όρεξη των διεθνών τραπεζών για ρίσκο και για έκθεση στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Moody's, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και χρεώσεων σε όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ το 2016 επωφελήθηκαν από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μόνο για έξι μήνες, καθώς η ΕΚΤ άρχισε να αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral τον Ιούνιο του 2016.

Αυτό επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν μέρος από τον ELA στο περιθώριο που τους έδωσε η ΕΚΤ, βελτιώνοντας την κερδοφορία τους το β' εξάμηνο του 2016.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μεταφέρουν μέρος του υψηλής ποιότητας collateral στη διατραπεζική αγορά repo μέσω της ΕΚΤ, με χαμηλότερο κόστος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι βραχυπρόθεσμες διατραπεζικές συναλλαγές έχουν αρνητικά επιτόκια λόγω της υψηλής ποιότητας των εγγυήσεων που διακρατούν οι διεθνείς τράπεζες, όπως σημειώνει ο Moody' s.

Πρόοδος, αλλά...

Στην πρόοδο που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Rolf Strauch, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για νέα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ακόμη συνέδεσε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, η χώρα θα έχει πολλές ευκαιρίες για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, εφόσον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, ο κ. Strauch ανέφερε, μεταξύ των άλλων, στη συνέντευξή του:

«Σημειώσαμε πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει 140 μέτρα. Αυτό κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

»Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση αναφορικά με μια αξιόπιστη στρατηγική, που θα εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε συμφωνία.

»Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με τον ESM.

»Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (...). Όλες οι αποφάσεις, για να ξεκλειδωθεί η επόμενη εκταμίευση, μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο, μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News