default-image

Επίθεση Σόιμπλε σε Τσίπρα - Τι απαντά η Ελλάδα

Οικονομία
Επίθεση Σόιμπλε σε Τσίπρα - Τι απαντά η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετάθεση ευθυνών με αστεία επιχειρήματα κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συνεχίζει να κατηγορεί την ελληνική πλευρά - όπως κάνει συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια - για το ανθρωποκτόνο πρόγραμμα "διάσωσης".

Την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης από το βήμα συνεδρίου, τονίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους».

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που έχει δεχτεί περί υπερβολικά σκληρής αντιμετώπισης της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της. Εξάλλου, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόσχεση που δεν τήρησε για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, ενώ ανέφερε παρατήρηση του ΔΝΤ ότι η στελέχωση διοικητικών θέσεων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έγινε με πρόσωπα κομματικού περιβάλλοντος.

Π. Μοσκοβισί

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο οικονομικό φόρουμ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι, για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη-μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχτούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ, ενδεχομένως με κοινό προϋπολογισμό, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να κρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί. «Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς μια ισχυρή και σταθερή Ευρωζώνη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. Αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που θα έχει το ευρώ στο μέλλον της Ε.Ε. των 27», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν αποφασιστικά βήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Ευρωζώνης και να κάνουν πιο ισχυρή την ΟΝΕ. Όπως ανέφερε, φέτος διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

«Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση αν η Ευρωζώνη δε μειώσει τις αποκλίσεις της», ανέφερε στο μεταξύ νωρίτερα ο Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "L' Echo". Συγκεκριμένα, ο Μοσκοβισί υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι, αν διατηρηθεί το status quo, η Ευρωζώνη απειλείται άμεσα. Σημείωσε ότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εξέλιξη της Ευρωζώνης, μια και ο λαϊκισμός, που όπως αναφέρει καραδοκεί, «μπορεί να έχασε κάποιες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο».

Τι απαντά η Αθήνα;

Η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με πηγές του Μαξίμου να τονίζουν χαρακτηριστικά: «Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News