default-image

Οι τουρίστες έχουν έρθει αλλά οι εστιάτορες "βαράνε μύγες"

Οικονομία
Οι τουρίστες έχουν έρθει αλλά οι εστιάτορες "βαράνε μύγες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στον Λασιθιώτικο Νότο, με τους ξενοδόχους των μεγάλων τουριστικών μονάδων του Μακρύ Γιαλού να καταγράφουν καλύτερες πληρότητες τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Στα δύο μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού που δουλεύουν κυρίως με το σύστημα all inclusive οι πληρότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες από την πρώτη ημέρα της τουριστικής περιόδου. Καλύτερα ελπίζουν ότι θα πάνε φέτος και τα μικρά ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού, αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα της ανατολικής Ιεράπετρας που προς το "παρών" βρίσκονται στην αναμονή.

«Ο Μάιος ήταν και για τα μικρά ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού λίγο καλύτερος σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2016. Τώρα μπαίνουμε στην υψηλή περίοδο αναμένοντας μεγαλύτερες πληρότητες στα μεγάλα και στα μικρά ξενοδοχεία της περιοχής. Εμείς που έχουμε τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, δε θέλουμε να κρατάμε τους πελάτες μας στα ξενοδοχεία. Τους θέλουμε να βγαίνουν έξω, να ενοικιάζουν αυτοκίνητα, να επισκέπτονται τα αξιοθέατα της περιοχής, να γνωρίζουν της ομορφιές της, να τρώνε στις ταβέρνες της, να διασκεδάζουν στα νυχτερινά μαγαζιά και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί περισσότερο η τοπική μας οικονομία», μας λέει ο ιδιοκτήτης του μικρού ξενοδοχείου Villea Villa κ. Βασίλης Καραμανλής, ο οποίος προετοιμάζεται για το καθιερωμένο ετήσιο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής του Μακρύ Γιαλού που θα γένει φέτος από τις 22 μέχρι τις 25 Ιουνίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Αυτό το φεστιβάλ προσελκύει κάθε καλοκαίρι πάρα πολλούς φίλους της κλασσικής μουσικής από όλο τον κόσμο, στον Μακρύ Γιαλό.

Άδειες οι ταβέρνες

Αν και υπάρχει αρκετός κόσμος στα μεγάλα ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού, εκείνοι που βγαίνουν για φαγητό στις ταβέρνες της παραλίας, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

«Έχω την ταβέρνα 27 ολόκληρα χρόνια στο πιο κεντρικό σημείο της παραλίας του Μακρύ Γιαλού. Την αναδουλειά που είχε ο φετινός Μάης δεν την έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου. Δουλέψαμε λίγο το Πάσχα και μετά η κίνηση ελαττώθηκε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα εκεί που είχαμε 11 άτομα προσωπικό, να το μειώσουμε στα 7 και να δίνουμε στον καθένα 3 ρεπό την εβδομάδα.

Γνωρίζω ότι τα 2 μεγάλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, κάποια μικρότερα όμως έχουν λίγο κόσμο και πάρα πολλά πολύ μικρότερα, είναι τελείως άδεια.

Το ένα από τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύει αποκλειστικά με all inclusive και το άλλο δουλεύει σε ποσοστό 90% με το ίδιο σύστημα. Δεν βγαίνει κανείς σχεδόν από αυτά τα ξενοδοχεία, να ξοδέψει χρήματα στα μαγαζιά μας.

Προτείνω στον Εμπορικό Σύλλογο να ξεσηκωθούμε, να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας, για να ζητήσουμε να αλλάξουν τακτική, διαφορετικά θα κλείσουμε», μας λέει ο κ. Μιχάλης Τζεβελεκάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μακρύ Γιαλό.

Μέσα σε όλα αυτά τα δυσάρεστα, το θετικό για την περιοχή του Μακρύ Γιαλού είναι ότι, ένα καινούργιο τουριστικό γραφείο από τη Σκανδιναβία, με δυο πτήσεις τσάρτερ κάθε εβδομάδα στο αεροδρόμιο Σητείας, φέρνει από φέτος νέους Σκανδιναβούς επισκέπτες σε δυο μικρά ξενοδοχεία της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News