default-image

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό από την Ιεράπετρα

Οικονομία
Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό από την Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγαλύτερες πληρότητες από τις αρχές Ιουνίου συνεχίζουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας να έχουν βάσιμες ελπίδες για μια αποδοτικότερη τουριστική περίοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη του 2016.

Από τις αρχές του Μάη έχουν ανοίξει όλα τα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, ενώ είχαν προηγηθεί και εκείνα που είχαν στοχεύσει μέσα στον Απρίλη στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι είχαν αποφασίσει να κάνουν τις γιορτές του Πάσχα στην Ιεράπετρα.

«Μέχρι τώρα και κλείνοντας το μήνα Μάη, μπορώ να πω ότι τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας συνολικά είχαν καλές πληρότητες, δεν ήταν όμως οι πληρότητες εκείνες που πίστευαν ορισμένοι πριν ξεκινήσει η σαιζόν. Θα πάμε όπως δείχνουν τα πράγματα καλύτερα φέτος, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια μετακύλιση της σαιζόν προς τον Οκτώβρη», μας είπε ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Την τελευταία εβδομάδα λόγω της αγροτικής έκθεσης της Ιεράπετρας στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Ιεράπετρας, υπήρχαν πολύ μεγάλες πληρότητες, με αποτέλεσμα να δουλέψουν καλύτερα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Από τις αρχές Ιούνη τα περισσότερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας θα έχουν 100% πληρότητα και θα συνεχίσουν έτσι όλο το καλοκαίρι, φτάνοντας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Στην τρέχουσα περίοδο η Ιεράπετρα έχει τουρίστες κυρίως από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία ενώ τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να φτάνουν και από τη Σλοβακία την Τσεχία και τη Ρωσία. Φέτος θα έχουμε και ένα γραφείο που θα φέρνει αρκετό κόσμο από τη Σκανδιναβία. Σκανδιναβούς είχαμε να φιλοξενήσουμε στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η επιστροφή των Σκανδιναβών στη Νοτιοανατολική Κρήτη. είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον τουρισμό της περιοχής μας», προσθέτει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Στο μεταξύ ενώ στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας υπάρχει αρκετός κόσμος, αν εξαιρέσει κανείς το τριήμερο της αγροτικής έκθεσης, όπου κυκλοφόρησαν οι Έλληνες επισκέπτες και δούλεψαν ικανοποιητικά τα μαγαζιά, τις υπόλοιπες μέρες επικρατεί μεγάλη ηρεμία στην πόλη, και οι μαγαζάτορες αναρωτιούνται… που είναι ο κόσμος;

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς της Ιεράπετρας, εκτιμούν ότι στο ξεκίνημα της σαιζόν, τον Απρίλη και το Μάη, η οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών που έχουν αγοράσει τα φτηνά τουριστικά πακέτα, δεν είναι μεγάλη, και τα έξοδα τους περιορίζονται μόνο μέσα στα ξενοδοχεία. Δεν ενοικιάζουν αυτοκίνητα, δεν τρώνε στις ταβέρνες, δεν βγαίνουν έξω και δεν διασκεδάζουν τη νύχτα στα μπαρ.

Επειδή ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι ξένοι επισκέπτες δεν ξοδεύουν γενικότερα πολλά χρήματα έξω από το ξενοδοχείο τους, θα πρέπει οι καταστηματάρχες να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο να τους προσεγγίσουν, προσφέροντας τους καλύτερη ποιότητα, καλύτερο σέρβις και οικονομικότερες τιμές.

Κι ενώ ο ιδιωτικός τομέας κάνει ότι μπορεί για να πετύχει καλύτερες επιδόσεις στον τουριστικό κλάδο, οι κρατική μηχανή κάνει ότι μπορεί για να βάλει εμπόδια στην τουριστική επιχειρηματικότητα.

«Φτάσαμε Μάη μήνα για να υπογράψουν την κοινή υπουργική απόφαση παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να έχουμε πριν τα τέλη Ιουνίου ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες σωστά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο.

Είναι ντροπή, για ένα κράτος που διατείνεται ότι υποστηρίζει τον Τουρισμό, να βγάζει Μάη μήνα την ΚΥΑ για τις παραλίες», προσθέτει ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, η πόλη της Ιεράπετρας, τα χωριά της, και η νήσος Χρυσή, είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους εκείνους που επιλέγουν το Λασιθιώτικο Νότο για τις διακοπές τους, προσδοκώντας μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών για τις αποδράσεις των Παρασκευοσαββατοκύριακων του καλοκαιριού, από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News