default-image

Η έκκληση στους παραγωγούς μετά το μαγιάτικο χαλάζι

Κρήτη
Η έκκληση στους παραγωγούς μετά το μαγιάτικο χαλάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει έγκαιρα και σωστά ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς και παραγωγούς άλλων προϊόντων της Κρήτης για τις καταστροφές από την ανοιξιάτικη χαλαζόπτωση, τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων και το χιονόνερο άκουσαν, διά στόματος του διευθυντή του Οργανισμού στην Κρήτη Νίκου Δασκαλάκη χθες, οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και με την παρουσία των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν δυναμικά στη Βουλή και στα όργανα της κυβέρνησης τα αιτήματα των πληγέντων αγροτών.

Η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, δήμαρχοι της ενδοχώρας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο Νίκος Μπουνάκης ως γραμματέας Αγροτικού της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και ο Μανόλης Χαιρέτης ως αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Δ., καθώς και γεωπόνοι υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη, όπου όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης πήρε αυτήν την πρωτοβουλία για να στηρίξει τους αγρότες, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Εμείς είμαστε πάντα στο πλευρό των παραγωγών. Και ζητάμε άμεσα ο ΕΛΓΑ να βγάλει κλιμάκια έξω και κατ' επέκταση να αποζημιώσει τους πληγέντες», είπε χαρακτηριστικά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ "ΕΣΠΕΙΡΕ" ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Οι βουλευτές

Μάλιστα, ήδη στη Βουλή οι παρευρισκόμενοι βουλευτές είχαν καταθέσει τις παρεμβάσεις τους. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και τα ακραία για την εποχή φαινόμενα τοπικής χαλαζόπτωσης σε περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν ζητά με επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγέκρογλου διατυπώνει την ερώτηση: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους αμπελουργούς, στους ελαιοπαραγωγούς και στους άλλους παραγωγούς, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;».

«Φέρτε πίσω τα αποθεματικά»

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις με τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, ύψους άνω των 167 εκατομμυρίων ευρώ, που τα πήρε το 2015, τα μετέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδος και έκτοτε ουδείς γνωρίζει την τύχη τους...

«Αποθεματικά υπάρχουν, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει» ήταν η απάντηση Βαρδάκη.

Κριτική για τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ άσκησε και ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. Μανόλης Χαιρέτης.

Η Κρήτη πληρώνει "χρυσάφι"

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων ζήτησαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία της ομάδας Αμπελουργών.

"Ούτε στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν καταγραφές για παρόμοιες ζημιές σε αυτή την περίοδο" σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ζητώντας από τους κυβερνητικούς βουλευτές να εντείνουν τις  πιέσεις τους προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ακούστε τι είπε στο ράδιο 9,84

Στην αρχή της χθεσινής σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης είχε μια μικρή κόντρα με τον Σωκράτη Βαρδάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΖΑ, ακούγοντας την κριτική του συνδικαλιστή, τον διέκοψε λέγοντάς του «φτάνει, Πρίαμε. Τέλος εδώ»...

«Όχι δεν τελειώνω. Γιατί κι εσύ, όταν ήσουν συνδικαλιστής κάποτε, μιλούσες πολύ περισσότερο Σωκράτη»...

Στο σημείο εκείνο, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διευκρίνισε ότι ο Σωκράτης Βαρδάκης ως βουλευτής βοηθάει τους αγρότες και την Κρήτη όταν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να τα προωθήσει.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιερωνυμάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, μιλώντας για το πόσο ωφελημένος είναι ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης, κάτι το οποίο δε μεταφράζεται όπως θα έπρεπε από την πλευρά του ΕΛΓΑ σε επίπεδο πληρωμών αποζημιώσεων...

Η απάντηση Δασκαλάκη

Όταν το λόγο στη συνέχεια πήρε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης, προς στιγμήν προκάλεσε ένταση όταν μίλησε για τις πληρωμές που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ στην Κρήτη από το 2011 μέχρι σήμερα, εμφανίζοντας ένα νούμερο που μόνο προς τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου είναι γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ, όταν έχει εισπράξει από τις εισφορές τους περίπου τα μισά...

«Από τότε που ξεκίνησε η δήλωση καλλιέργειας και μπορούμε να κρατάμε τα στοιχεία, τα αμπέλια του νομού Ηρακλείου πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και από το 2011 μέχρι το 2015 έχουν δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ και έχουν πάρει 20 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις. Είναι στοιχεία αδιαμφισβήτητα από τον ΕΛΓΑ»!

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την ένσταση τόσο του Πρίαμου Ιερωνυμάκη, όσο και του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, αλλά στη συνέχεια εξήγησε ότι το έδωσε ως παράδειγμα για να αποδείξει ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει τις ζημιές, όταν αυτές τεκμηριώνονται.

«Οι ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι οι άμεσες ζημιές που προκαλούνται ζημιωμένα από το έντονο ζημιογόνο αίτιο. Και αναφέρομαι στη ζημιά από τη χαλαζόπτωση, η οποία προκαλεί πλήγμα στο σταφύλι ή στο βλαστό, που τον κόβει με το σταφύλι μαζί», είπε ο Νίκος Δασκαλάκης.

Ο ΕΛΓΑ καλύπτει όμως, όπως είπε, και τη ζημιά από τη βροχόπτωση που προκαλεί ζημιές, όπως και το 2015. «Το ζήσατε και το βιώσατε. Και επίσης ο ΕΛΓΑ καλύπτει και τις ζημιές από τον παγετό. Μέχρι τώρα έχουμε ενοχλήσεις για χαλαζοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές. Μέχρι την Παρασκευή προλάβαμε και κάναμε κάποιες επισημάνσεις, όπου δώσαμε και την έγκριση να κάνουν δηλώσεις ζημιάς αυτοί οι οποίοι έχουν ζημιές από το χαλάζι. Και μιλάω για την περιοχή του Αλαγνίου, του Αστριτσίου και της Σητείας, αλλά και όπου αλλού έχουμε αναφορές για χαλαζοπτώσεις, όπως περιφερειακά του Ηρακλείου. Και από 'κει και πέρα, εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του κανονισμού, δίνουμε οδηγία και η Διεύθυνση θα ανταποκριθεί, θα κάνει την αναγγελία και θα δώσει και δηλώσεις της ζημιάς»...

«Μην κάνετε ψεύτικες δηλώσεις»

Στο μεταξύ, τόσο ο Νίκος Δασκαλάκης όσο και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάλεσαν τους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε ψευδείς ζημιές, όσοι δεν έχουν υποστεί ζημιά.

«Δεν έχει νόημα αυτό. Είναι σε βάρος αυτών που έπαθαν ζημιά. Γιατί, αν γίνουν μαζικές δηλώσεις χωρίς λόγο, θα υπάρξει καθυστέρηση. Η δήλωση ζημιάς, εκτός από τα υπόλοιπα, έχει και χρήση υπεύθυνης δήλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άσχετα με το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ»...

Τόσο ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης όσο και ο Μύρων Χιλετζάκης έκαναν λόγο χθες για τεράστιες ζημιές.

«Διαφωνεί κανείς εδώ ότι έγιναν ζημιές; Διαφωνεί κανείς ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Ιερωνυμάκης και ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε στη βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί αυτού του είδους οι ζημιές την περίοδο αυτή. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ουδέποτε άλλοτε είχε σημειωθεί αυτή η κακοκαιρία αυτή την εποχή» και κάλεσε τους αρμόδιους να μην επηρεάζονται από φωνές του στυλ «πάλι λεφτά ζητούν οι αγρότες»...

Από την πλευρά του, ο κ. Χιλετζάκης μίλησε για τεράστιες καταστροφές, που έχουν σημειωθεί από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία, σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νησί.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News