Οικονομία

Ο Γιάννης Τσιρώνης θα εγκαινιάσει την AgroExpo 2017

Παρότι είχε ζητηθεί απο τους αγροτικούς φορείς του Ν. Λασιθίου να εγκαινιάσει την AgroExpo 2017 της Ιεράπετρας ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, τελικά την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει την Παρασκευή 26 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ιεράπετρα απο νωρίς το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

«Γύρω στη 1.30 μ.μ. της ερχόμενης Παρασκευής υπολογίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ιεράπετρας και στη συνέχεια στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με τους αγροτικούς φορείς του Ν. Λασιθίου. Θα έχει προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης σύσκεψη στο Δημαρχείο με τα μέλη της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας όπου θα συγκεντρώσουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις όλων των φορέων, για να συντάξουμε το υπόμνημα μας το οποίο θα επιδώσουμε σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή, στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ιεράπετρα να του θέσουμε προφορικά και γραπτά όλα εκείνα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και για τα οποία ζητούμε να μας δοθούν σύντομα λύσεις», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στην Ιεράπετρα οι προετοιμασίες και σήμερα ξεκινά το στήσιμο των περιπτέρων των 69 εκθετών της AgroExpo2017, της 2ης αγροτικής έκθεσης γεωργικών εφοδίων, εξοπλισμού, μηχανημάτων και προϊόντων που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Μαΐου στο Μισεδάκειο Αθλητικό Κέντρο Ιεράπετρας.

Από το περασμένο Σάββατο έχουν ξεκινήσει οι τεχνικοί να στήνουν τις "παγόδες" της έκθεσης και από την Πέμπτη αρχίζουν οι εκθέτες να φτιάχνουν τα περίπτερα τους.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν στηθεί όλες οι «Παγόδες» που θα φιλοξενήσουν τα εκθέματα των Ελληνικών και ξένων εταιρειών που έχουν δηλώσει με μεγάλη ικανοποίηση τη συμμετοχή τους στην αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας.

Οι διοργανωτές φέτος έχουν βάλει κρυφό στόχο να διπλασιάσουν τον αριθμό των επισκεπτών οι οποίοι πέρυσι έφτασαν τις 5.000.

Η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την ζήτηση των περιπτέρων να έχει ξεπεράσει το σύνολο του προβλεπόμενου διαθέσιμου χώρου. Φέτος έχει προβλεφθεί διπλάσιος αριθμός περιπτέρων σε σχέση με την 1η AgroExpo 2016.

Συγχρόνως, προετοιμάζονται τόσο από τον διοργανωτή φορέα της έκθεσης, το Επιμελητήριο Λασιθίου, όσο και από τους συνδιοργανωτές φορείς δηλαδή τον Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης, οι συμπληρωματικές δράσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης που θα αφορούν στους εκθέτες και στους επισκέπτες της.

«Θα πραγματοποιηθούν Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις με αγοραστές του εξωτερικού νωπών οπωροκηπευτικών, θα έχουμε παρουσία εμπορικών ακολούθων ξένων πρεσβειών, και δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με την Λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης, καθώς και δράσεις πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αγροτικού τομέα, θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από κάθε γωνιά της Κρήτης», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης.

«Στη 2η AgroExpo 2017 θα έχουμε 69 εκθέτες, οι οποίοι θα εκθέσουν τα αγροτικά εφόδια, τα μηχανήματα , τα προϊόντα και τις κατασκευές τους. Οι αγρότες της Κρήτης και οι κάτοικοι της Ιεράπετρας θέλουμε να τιμήσουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, για να γίνει θεσμός αυτή η έκθεση στην αγροτική Ιεράπετρα και να καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη θεματική έκθεση των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Οι τομείς της έκθεσης αφορούν: γεωργικά εφόδια, μηχανήματα και εξοπλισμό, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή και η προώθηση του αγροτικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εξοπλισμού, εφοδίων, γεωργικών φαρμάκων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και η γενικότερη ενημέρωση των αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα είναι παρόντες έμποροι-αγοραστές και εκπρόσωποι εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων του εξωτερικού ενώ θα πραγματοποιηθούν προκαθορισμένα επιχειρηματικά ραντεβού εκθετών-επισκεπτών.

Έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών των μεσογειακών χωρών, για να επισκεφτούν την έκθεση, ενώ θα διοργανωθούν εξειδικευμένες ομιλίες σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες που αφορούν στον επιχειρηματικό και στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Βασικός στόχος της AgroExpo 2017 είναι η προβολή της τοπικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός Ελλάδος, η προβολή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και καλλιέργειάς καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών και περιφερειακών επιχειρήσεων.

Η AgroExpo 2017 της Ιεράπετρας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας με τη συνεργασία της ΕΤΑΠ Λασιθίου και πλήθους χορηγών.

Χρυσός χορηγός της έκθεσης είναι τα «Πλαστικά Κρήτης» ΑΕ και αργυρός χορηγός η Agris ΑΕ. Παγκρήτιος χορηγός επικοινωνίας είναι ο όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια