default-image

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Οικονομία
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, που αποτελεί απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να τελειώσει η "εποχή των μνημονίων", είναι δυνατή, αρκεί να συντρέξουν συγκεκριμένοι παράγοντες...

Οι οποίοι είναι παραμετροποίηση της ελάφρυνσης του χρέους και QE - αυτοί χαρακτηρίζονται ως οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Οι δύο αυτές προϋποθέσεις θα κριθούν σε ορίζοντα μέχρι και τον Ιούνιο, διάστημα το οποίο θα είναι επίσης καταλυτικό για την επιτυχία ή μη των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

Τα παραπάνω αναφέρει το capital.gr ως απόψεις τραπεζιτών με γνώση των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων και δη της τελευταίας που επιχείρησε το ελληνικό Δημόσιο το 2014.

Όπως τονίζουν καταρχάς, η προ τριετίας έκδοση του ελληνικού Δημοσίου ήταν ένα απολύτως πραγματικό και όχι προσυμφωνημένο deal, με το οποίο αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αναφέρουν, ήταν για την άντληση ποσού 2 δισ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον ήταν τόσο αυξημένο που θα μπορούσαν να είχαν αντληθεί 4 δισ. ευρώ. Στην έκδοση αυτή τοποθετήθηκαν επτά τράπεζες και μάλιστα χωρίς να υποβάλουν "πληθωριστικές" προσφορές.

Η αρχική αυτή επισήμανση γίνεται για να τεθούν τα δεδομένα της σχεδιαζόμενης απόπειρας του ελληνικού Δημοσίου να ξαναβγεί στις αγορές τον Ιούλιο, ανταλλάσσοντας το ομόλογο της έκδοσης του 2014, που λήγει το 2019, με ένα νέο πενταετές ομόλογο, και πιθανότατα αντλώντας ένα επιπλέον μικρό ποσό πέραν της έκδοσης αυτής.

Όπως λένε οι τραπεζίτες, για να είναι επιτυχής η έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου, θα πρέπει να γίνει με επιτόκιο 4,50%, κάτι που χρονικά είναι εφικτό όταν η απόδοση της πενταετίας στη δευτερογενή αγορά υποχωρήσει στο 4,80-4,60%. Στην πράξη, η περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ομολόγων θα κριθεί από το κατά πόσον θα επιτευχθεί το ζητούμενο των αγορών που είναι η παραμετροποίηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι αγορές ζητούν (και εκεί βρίσκεται το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση στο διάστημα από το Eurogroup της Δευτέρας μέχρι μέσα στον Ιούνιο) η Γερμανία να δώσει στο ΔΝΤ σαφή περιγραφή για το πώς εννοεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (με ποιους όρους/συνδυασμούς επιτοκίων και διάρκειας) και μάλιστα αυτή να είναι στο μέγιστο βαθμό.

Η παραμετροποίηση αυτή αφενός θα "ξεκλειδώσει" τη δυνατότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου θα δώσει το ελάχιστο εχέγγυο στον Μάριο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, βεβαίως, θα έχει περισσότερο ψυχολογικό θετικό αντίκτυπο, αφού τα επιλέξιμα ομόλογα είναι μόλις 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει νόημα μόνο εφόσον γίνει τον Ιούλιο, καθώς από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται το tapering, δηλαδή το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης της ΕΚΤ διαμέσου της ποσοτικής χαλάρωσης. Σημειώνεται επιπλέον ότι τα ομόλογα που μπορούν να γίνονται δεκτά στο QE πρέπει να έχουν λήξεις άνω της διετίας.

Οι συνθήκες, επομένως, πιέζουν για εξελίξεις οι οποίες μπορεί να είναι θετικές μόνο εφόσον όλα τα παραπάνω επιτευχθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. Για το λόγο αυτό, το διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο, μάξιμουμ, είναι πολύ κρίσιμο.

Όπως λένε οι τραπεζίτες, πρόκειται για το διάστημα της συνειδητοποίησης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μονίμως συνδεδεμένη στον ορό και οι επιλογές είναι δύο: είτε έξοδος από το ευρώ είτε οι αγορές να τη δουν συμπαθητικά και να αρχίσουν να τη δανείζουν.

Το δεύτερο είναι προφανώς το ζητούμενο και αυτό θα πρέπει να αποσπάσει η ελληνική πλευρά από τη Γερμανία, και σε χρόνο νωρίτερα των γερμανικών εκλογών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News