Οικονομία

Προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα η Κρήτη

Από την Κρήτη, αφού θεωρεί ότι το νησί μας και ο επιχειρηματικός κόσμος του είναι βασικός πυλώνας στην οικονομία της χώρας, ξεκίνησε τις επαφές της με τον επιχειρηματικό κόσμο η Εθνική Τράπεζα, μετά από τα καινούργια δεδομένα που διαφαίνονται για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και ενόψει της αναπτυξιακής προοπτικής που προδιαγράφεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Θεωρώντας την Κρήτη ως την πιο σημαντική οικονομικά περιφέρεια, η διοίκηση της ΕτΕ έκανε την αρχή χθες, συναντώντας σημαντικούς επιχειρηματικούς φορείς του νησιού, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο των επαφών της, που θα λάβουν χώρα σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου της τράπεζας, στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας είχε σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επιχειρηματίες της Κρήτης στο Ηράκλειο και τα Χανιά, συνοδευόμενος από πολλά ανώτερα διοικητικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των Κρητικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των δυναμικών, που έχουν μια σημαντική παρουσία στην τοπική οικονομία και προσπαθούν να αναπτυχθούν, είναι μεγάλες και στην κατεύθυνση αυτή, όπως τονίστηκε στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, οι κινήσεις της ΕτΕ αναμένεται να δώσουν σημαντικές λύσεις.

Το ότι η Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του λίγο πριν τις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες του νησιού χθες, στο ξενοδοχείο "Amirandes Crecotel Exclusive Resort" στις Γούβες, o ίδιος ο κ. Φραγκιαδάκης, λέγοντας πως «η Εθνική Τράπεζα είναι εδώ σήμερα, γιατί θέλω αυτοπροσώπως να μεταφέρω το μήνυμα στήριξης στους επιχειρηματίες της Κρήτης. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετές κρητικές επιχειρήσεις και να καταλάβουμε τις προκλήσεις και τα σχέδιά τους».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης, οι επιχειρηματικοί τομείς που έχουν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης στην Κρήτη είναι «σίγουρα ο τουρισμός, καθώς αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης για το νησί», ενώ ένας άλλος τομέας που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όπως είπε, έχει να κάνει με την αγροδιατροφή, όπου επίσης, όπως τόνισε, «το νησί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ο κ. Φραγκιαδάκης πρόσθεσε, τέλος, πως σημαντικό τομέα ανάπτυξης αποτελούν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «ως ΕτΕ, επειδή έχουμε τη δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Θέλουμε να δούμε ενεργοποίηση των επιχειρηματιών, γι' αυτό και από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Η διοίκηση της τράπεζας είχε ένα ιδιαίτερα γόνιμο κύκλο επαφών με την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης. Μάλιστα, στο πρόγραμμα του κ. Φραγκιαδάκη συμπεριλαμβάνονταν και επισκέψεις στην έδρα σημαντικών επιχειρήσεων του νησιού, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί της ΕτΕ με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ανάκαμψη

«Τώρα είναι η στιγμή»

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για το ότι, μετά την αξιολόγηση, μπορεί να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη τροχιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας μάλιστα πως «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εκπέμπει ένα σημαντικό σήμα αξιοπιστίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

»Νομίζω λοιπόν πως τώρα είναι η στιγμή όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς, με τη στήριξη των τραπεζών, να προχωρήσουν σε ενέργειες τέτοιες που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας. Εμείς ξεκινάμε από την Κρήτη τις επισκέψεις μας. Θα συνεχίσουμε με επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα και ενδεχομένως να ξανάρθουμε στο νησί».

Στην ερώτηση, ωστόσο, αν το τραπεζικό σύστημα γενικότερα είναι σε θέση να παίξει τον κρίσιμο ρόλο που δεν είναι άλλος από το να είναι πυλώνας στην ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε πως «το τραπεζικό σύστημα δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένο και έχει και τους πόρους και τη διάθεση να βοηθήσει».

Τέλος, αναφερόμενος στις τοπικές επιχειρήσεις, έστειλε το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας πως «πρέπει ως λαός να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε αυτοπεποίθηση».

Μετά την Κρήτη, η διοίκηση της Εθνικής έχει στο πρόγραμμα να επισκεφτεί και τις άλλες μεγάλες περιφέρειες της χώρας, για κύκλο επαφών με τους κατά τόπους επιχειρηματίες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια