default-image

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Στουρνάρας για την οικονομία

Οικονομία
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Στουρνάρας για την οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική παρέμβαση στα οικονομικά πράγματα της χώρας έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο τέλος της πολυετούς κρίσης, που, όπως είπε, «είναι ορατό» και στην επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του «προγράμματος διάσωσης».

Σε συνέντευξή του στο " Politico", ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η οικονομία και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχουν αλλάξει μορφή, προετοιμάζοντας το έδαφος για εύρωστη ανάπτυξη. Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε πάντως ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν ακόμη πορεία να διανύσουν, με κάποια δυνητικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι εταίροι της», ανέφερε. «Το λόγο έχουν τώρα οι δανειστές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

«Για να είναι ομαλή αυτή η πορεία, οι πιστωτές οφείλουν από την πλευρά τους να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να χαλαρώσουν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο μετά το 2020. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας την περίοδο 2012-2014.

- Μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο;

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Από το 2010 και μετά, η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών. Τα δίδυμα ελλείμματα (το δημοσιονομικό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) μετατράπηκαν σε δίδυμα πλεονάσματα. Επιτεύχθηκε βελτίωση κατά 25% στην ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας. Έχουν υλοποιηθεί πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και στη δημόσια διοίκηση. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα επιτεύγματα, που έγιναν δυνατά χάρη στις πολλές θυσίες του ελληνικού λαού μετά το 2010».

- Σε σχέση με αυτό, ποιος είναι ο ρόλος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα;

«Έχει πλέον διαμορφωθεί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ, αλλά και έχουν ψηφίσει στη Βουλή τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαι πιο αισιόδοξος. Τώρα υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για λαϊκισμό.

Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα, ενός προτύπου που θα βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και σε υψηλότερη ανταγωνιστικότητα».

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία;

«Βραχυπρόθεσμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό, θα δημιουργούσε πρόβλημα, επειδή η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας, και τα ζητήματα θα περιπλέκονταν. Σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν ξέρει ποιες θα ήταν οι νομικές συνέπειες για ορισμένα κράτη-μέλη, ιδίως στη Γερμανία, που έχουν δηλώσει ρητά στο Κοινοβούλιό τους ότι χρειάζονται το ΔΝΤ ως εταίρο. Είμαι βέβαιος πάντως ότι, στην απίθανη περίπτωση που θα αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα βρεθεί λύση. Αλλά αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερήσει τη λύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Άλλωστε, μένει μόνο ένα έτος μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Κατά την άποψή μου, η φορολογία είναι μάλλον υπερβολική, με δεδομένο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, και γι' αυτό θα είναι πολύ θετικό εάν η Ελλάδα κατορθώσει να μειώσει τον τελικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ σε 2% μετά το 2020.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και του κεφαλαίου. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι οι πιστωτές μας το καταλαβαίνουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News