default-image

Συνεχίζεται η αγωνία των παραγωγών, ζητούν να δοθεί λύση

Κρήτη
Συνεχίζεται η αγωνία των παραγωγών, ζητούν να δοθεί λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ για άλλο ένα 48ωρο, καθώς και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και η απροθυμία της, να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των ναυτεργατών, παρατείνει την αγωνία των παραγωγών ευπαθών αγροτικών προϊόντων, των εμπόρων και των εξαγωγέων που κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικές αγορές του εξωτερικού, εφόσον δεν μπορούν να παραδώσουν τα προϊόντα που τους έχουν ζητηθεί από τις αλυσίδες, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Η συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας, υπονομεύοντας την οικονομική ζωή της περιφέρειας συνολικά. Είναι απαράδεκτο να αποκλείεται ολόκληρο το νησί, να χάνονται παλιές και νέες αγορές και να αντιμετωπίζεται όλη αυτή η κατάσταση με απάθεια από την πλευρά της πολιτείας, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, το διαίρει και βασίλευε, στη λογική του να περνάνε πιο εύκολα τα βάρβαρα μέτρα που περνάνε στο λαό. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση τώρα, με την περιφέρεια τους αυτοδιοικητικούς και τους αγροτικούς φορείς, να ασκούν πίεση συντονισμένα, χωρίς να αποκλείεται καμία μορφή κινητοποίησης και πάλης», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα νομού Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Αμέσως μετά την εξαγγελία της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών πριν από δυο εβδομάδες άρχισε η κατάρρευση των τιμών σε όλα τα ευπαθή κηπευτικά της Ιεράπετρας, με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες, όπου μέρος των αδιάθετων προϊόντων, κατέληξε ως ζωοτροφή σε μάντρες κτηνοτρόφων της περιοχής, άλλα προϊόντα διανεμήθηκαν δωρεάν και άλλα καταστράφηκαν στον χώρο προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων της Ιεράπετρας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, συγκρότησε δυο τριμελείς επιτροπές καταγραφής αδιάθετων προϊόντων, προκειμένου να «ακτινογραφηθεί» η ζημιά που θα υποστούν τελικά οι παραγωγοί ευπαθών κηπευτικών, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Έξι κρατικοί γεωπόνοι άφησαν την υποστελεχωμένη τους υπηρεσία, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες εκκρεμείς αγροτικές υποθέσεις, και ξεκίνησαν από το πρωί της Τετάρτης τις επισκέψεις στα Δημοπρατήρια και τους Συνεταιρισμούς της περιοχής, προκειμένου να κάνουν την καταγραφή των αδιάθετων προϊόντων, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση τους, μετά το τέλος της απεργίας των ναυτεργατών.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας συνεργάζεται με την περιφέρεια και τους αγροτικούς φορείς, προκειμένου να γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία επίσημη καταγραφή των προϊόντων που οδηγούνται στις χωματερές η μένουν αδιάθετα λόγω του αποκλεισμού της Κρήτης από τις αγορές.

Η καταγραφή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της απεργίας. Το θέμα της λήξης της απεργίας της ΠΝΟ είναι θέμα καθαρά πολιτικό και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος μας βρέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης σε μια συνάντηση με τον κ Αρναουτάκη και άλλους αυτοδιοικητικούς, για να ασκήσουν την πίεση που χρειάζεται προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Περιμένουμε την αναστολή της απεργίας και τον απόπλου των πλοίων. Αν αυτό δε συμβεί θα έχουμε δυσάρεστα γεγονότα γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος», μας είπε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές

«Μόνο η εξαγγελία της απεργίας της ΠΝΟ ήταν αρκετή για να μας γυρίσουν την πλάτη οι αγορές, γιατί δεν υπήρχε καμιά διαβεβαίωση ότι θα δρομολογηθεί ένα πλοίο ασφαλείας που θα μετέφερε τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Δυστυχώς κατρακύλησαν οι τιμές και τις προηγούμενες μέρες πετάχτηκαν πολλές χιλιάδες κλούβες με υποβαθμισμένα κηπευτικά. Αν μαζευτούν όλα αυτά τα στοιχεία ίσως καταφέρουμε για πρώτη φορά να καταγράψουμε τον όγκο της ζημιάς σε ποσότητα και αξία. Εμείς πρέπει να γνωρίζουμε τον όγκο αλλά και το κόστος των προϊόντων που αποσύρθηκαν», μας λέει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να απεργεί, αλλά έχουν διαλέξει τη χειρότερη εποχή για εμάς τους αγρότες. Όλη η Κρήτη και η νησιωτική Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή, είτε μιλούμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλούμε για τον τουριστικό τομέα, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει νωρίτερα φέτος η τουριστική σεζόν. Ελπίζω να αφουγκραστούν τον τρόμο και την αγωνία που έχουμε οι αγρότες και οι τουριστικοί επιχειρηματίες, προκειμένου να επιτρέψουν να αποπλεύσουν, όσα πλοία χρειάζονται για να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν άμεση ανάγκη», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Μεγάλη είναι και η αγωνία των διοργανωτών της AgroExpo 2017 που διοργανώνεται στην Ιεράπετρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, καθώς εάν η απεργία της ΠΝΟ συνεχιστεί, δε θα μπορέσουν να φτάσουν με τα πλοία της γραμμής, τα εκθέματα 70 μεγάλων εταιρειών του αγροτικού τομέα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το όλο εγχείρημα.

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που προτείνουν μια δυναμική συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, για να πιεστούν και οι ναυτιλιακές εταιρείες να λύσουν τους κάβους των πλοίων τους, από τη στιγμή που την Τετάρτη, επιτράπηκε να αποπλεύσει πλοίο με 550 τουρίστες από το Ηράκλειο για 6 διαφορετικά λιμάνια των Ελληνικών νησιών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News