default-image

Παγώστε τα παλιά χρέη και ρυθμίστε τα καινούργια

Οικονομία
Παγώστε τα παλιά χρέη και ρυθμίστε τα καινούργια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς η συμφωνία ουσιαστικά έχει επιτευχθεί και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μοιάζει τυπική διαδικασίας, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με στόχο την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, μέσα στην εβδομάδα και ειδικότερα στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει από σήμερα Πέμπτη 11 έως μεθαύριο Σάββατο 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητήσει στους τεχνοκράτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016 ζητάει το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, στο "τραπέζι" βρίσκονται διάφορα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα το Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους, σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Ράλι... προς τα κάτω

Σε επίπεδα προ μνημονίων και στον Ιανουάριο του 2010 επιστρέφει το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, σε ένα εντυπωσιακό καθοδικό "ξέσπασμα" που κρατά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, με αιτία και αφορμή την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, και την υπόσχεση της προ-νομοθέτησης των μέτρων που θα ισχύουν το 2019-2020 από την ελληνική κυβέρνηση, που κατά τους αναλυτές βάζουν τέλος στα τρομο-σενάρια για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, τα οποία αναφέρει το Reuters, το ομόλογο που ωριμάζει το Φεβρουάριο του 2027 έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Όπως σημειώνουν οι "Financial Times", η απόδοση του πιο διαπραγματεύσιμου 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από τότε που η χώρα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί τελικά να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει επιστρέψει στα επίπεδα που διαμορφωνόταν το κόστος δανεισμού τον Ιανουάριο του 2010, λίγες ημέρες πριν το "ιστορικό" Νταβός, όπου ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «έχουμε γίνει στόχος με απώτερα κίνητρα», με αποκορύφωμα την άνοιξη του 2010, στην υπογραφή του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, το yield στο 10ετές άγγιξε χθες το 5,616%, επίπεδα που όχι μόνο μας επιστρέφουν στο καλοκαίρι του 2014, αλλά μας θυμίζουν τις αρχές του Ιανουάριο του 2010, όπου η απόδοση των 10ετών διαμορφωνόταν στο 5,5%.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα και στο 5,399%, με πτώση της τάξης του 2,8% από τα προχθεσινά επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News