default-image

Κρήτη: Παρά τις βροχές θα διψάσουμε για δύο καλοκαίρια

Κρήτη
Κρήτη: Παρά τις βροχές θα διψάσουμε για δύο καλοκαίρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την παλιά κλασική "συνταγή", δηλαδή τις γεωτρήσεις, θα επιχειρήσουν στο Δήμο Ηρακλείου να αντιμετωπίσουν το φετινό ζόρικο, όπως προμηνύεται, καλοκαίρι για την ύδρευση, αλλά και τους μετέπειτα μήνες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του ερχόμενου καλοκαιριού, όταν δηλαδή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί επιτέλους η σήραγγα που θα κατεβάζει νερά από το Οροπέδιο Λασιθίου στο άδειο σχετικά φράγμα Αποσελέμη.

Δυστυχώς, λόγω τεχνικών δυσκολιών και δυστοκιών, το συμπληρωματικό μεν, κρίσιμο δε έργο της σήραγγας, που θα εμπλουτίσει το υδάτινο αποθεματικό του Αποσελέμη, έχει πάει πίσω.

Χαμένο είναι σίγουρα το φετινό, ίσως και το επόμενο καλοκαίρι, γεγονός που βάζει ήδη δύσκολα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και στους τρεις Δήμους που υδρεύονται από το φράγμα Αποσελέμη.

Ήδη υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση μεταξύ του ΟΑΚ και των τριών εμπλεκόμενων ΔΕΥΑΗ για "μαχαίρι" της τάξης κατά μέσο όρο του 30% στις καθημερινές ποσότητες νερού που παίρνουν από το φράγμα.

Το "μαχαίρι" κρίθηκε σκόπιμο, διότι ειδάλλως θα αδειάσει τελείως ο Αποσελέμης. Όμως αυτό σημαίνει δυσκολίες και πιθανή παρατεταμένη ταλαιπωρία για τους δημότες είτε στο Ηράκλειο, είτε στους τουριστικούς δήμους Χερσονήσου-Αγίου Νικολάου, που την τουριστική σεζόν έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό...

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως, ακόμα κι αν κουτσά-στραβά βγει, με την όποια ταλαιπωρία, το φετινό καλοκαίρι, εξίσου ζόρικο αναμένεται και το επόμενο, δεδομένου ότι η σήραγγα δεν πρόκειται να τελειώσει, όπως ενημερώθηκαν οι τρεις ΔΕΥΑ, πριν τα τέλη του Ιουλίου του 2018!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΑΚ Α.Ε., κατά τη φετινή χειμερινή βροχολογική περίοδο, ως δηλαδή τα τέλη 22 Μαρτίου, είχαν διατεθεί για την ύδρευση Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου 14.850.000 κυβικά μέτρα νερό και η πληρότητα του φράγματος παρέμεινε στο 27%.

Αυτό από μόνο του σήμαινε πως οι τρεις Δήμοι δε θα μπορούσαν να περιμένουν τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά το φετινό καλοκαίρι. Πρακτικά, οι τρεις Δήμοι έχουν να διαχειριστούν 7 εκατ. κυβικά νερού.

Η "οικονομία" και οι περικοπές στην ύδρευση μέσω του Αποσελέμη ήταν αναπόφευκτες. Όπερ και εγένετο σε πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με τα στελέχη του ΟΑΚ Α.Ε. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το πώς θα κατανεμηθούν οι ποσότητες νερού που μπορούν να διατεθούν κατά τη θερινή σεζόν, υπολογίζοντας την ποσότητα που διαθέτει το φράγμα, καθώς και τα όρια ασφαλείας που πάντα τίθενται για τα φράγματα, ώστε να μη "στεγνώσουν" τελείως...

Εκεί λοιπόν συμφωνήθηκαν, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, «αρκετά σημαντικές περικοπές στις ποσότητες νερού που διανέμονται από τον ΟΑΚ προς τις τρεις ΔΕΥΑ.

Υπολογίζαμε στο να καλύπτουμε το ήμισυ σχεδόν των αναγκών μας καθημερινώς από το φράγμα Αποσελέμη. Δυστυχώς, δεν είναι εφικτό αυτό με τις ποσότητες που διαθέτει το φράγμα. Χοντρικά θα πάμε σε μια κάλυψη του 1/4 των αναγκών μας από τον Αποσελέμη»...

«Το μείζον, αν θέλετε, είναι ότι θα αργήσει πολύ η σήραγγα. Η σήραγγα που θα μεταφέρει τα νερά του Οροπεδίου κατά τους χειμερινούς μήνες στο φράγμα του Αποσελέμη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιουλίου του 2018.

»Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τη ΔΕΥΑΗ. Ήδη προσπαθούμε να κάνουμε το "κουμάντο" μας, για να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

»Υπάρχουν κάποιες γεωτρήσεις που έχουν τεθεί σε εφεδρεία και μπορούν να ενεργοποιηθούν. Προγραμματίζουμε συνάμα μια σειρά νέων γεωτρήσεων στα νότια και δυτικά, σε περιοχές όπως οι Δαφνές και ο Άγιος Μύρωνας.

»Υπάρχει λοιπόν η δέουσα μέριμνα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι το φετινό και το επόμενο καλοκαίρι. Θέλω να απευθύνω και μια παράκληση στον κόσμο:

»Οι καταναλωτές θα πρέπει στη διάρκεια του καλοκαιριού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις άσκοπες καταναλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Φακουρέλης.

Αγωγός Τυλίσσου: Ομαλοποιείται η κατάσταση

Εντωμεταξύ, προς ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση με τις διακοπές της υδροδότησης σε μια σειρά περιοχών της πόλης, λόγω βλάβης που προέκυψε στον κεντρικό αγωγό της Τυλίσου. Το πρόβλημα με τις διακοπές υδροδότησης παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Από τη ΔΕΥΑΗ είχε ανακοινωθεί συγκεκριμένα ότι, λόγω σοβαρής ζημιάς στον αγωγό της Τυλίσου, θα παρουσιάζονταν προβλήματα διανομής την Παρασκευή στις παρακάτω περιοχές: Μασταμπά, Θέρισο, Πατέλες, Λόφο Αξιωματικών, Ατσαλένιο και Αγία Αικατερίνη (κατοικίες).

Τα δίκτυα αυτών των περιοχών αναμένονταν, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, να ξεκινήσουν να επανατροφοδοτούνται μέσα στο Σάββατο που πέρασε.

Πράγματι, σε κάποιες περιοχές οι κάτοικοι ξαναείδαν το σαββατοκύριακο νερό στις βρύσες. Όμως σε κάποιες περιοχές, όπως σε ένα τμήμα του Μασταμπά, το νερό δεν είχε... επιστρέψει ούτε και χθες!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, είναι θέμα ωρών να τρέξει κανονικά νερό σε όλες τις περιοχές που κόπηκε, κάτι που αναμένεται, όπως ανέφερε, να συμβεί σήμερα...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News