default-image

Δεν υπάρχει ποινή Brexit, αλλά υπολογισμός υποχρεώσεων

Οικονομία
Δεν υπάρχει ποινή Brexit, αλλά υπολογισμός υποχρεώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λογαριασμοί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευκαιρία του Brexit πρέπει να εξοφληθούν και δεν πρόκειται για «τιμωρία», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του βάσει μίας ενιαίας οικονομικής διευθέτησης. Δεν πρόκειται για τιμωρία ούτε για ποινή εξόδου», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ με την ευκαιρία της παρουσίασης των κανόνων της διαπραγμάτευσης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 27 μέλη της Ένωσης.

Στόχος του ευρωπαίου διαπραγματευτή και της ομάδας του είναι «η συμφωνία επί μίας αυστηρής μεθόδου υπολογισμού των οικονομικών αυτών υποχρεώσεων».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ορίσθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στο όνομα της Ένωσης, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «λογαριασμό» το ποσόν που θα ζητηθεί από το Λονδίνο, όπως αρνήθηκε και να κάνει πρόβλεψη για το ύψος του ποσού αυτού.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εξόφληση των παρελθουσών υποχρεώσεων, προβλέπεται σαφώς, αλλά καθώς πρέπει να είμαστε ακριβείς επί της μεθόδου , δεν μπορούμε να δώσουμε οριστικά νούμερα», είπε διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν το 2013 για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Αυτές οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ανειλημμένες και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν εάν τα προγράμματα θα έπρεπε να περικοπούν ή να διακοπούν, είπε.

Όμως, το ποσόν των βρετανικών οικονομικών υποχρεώσεων είναι πιθανόν να αυξηθεί διότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ μέχρι να αποσυρθεί επισήμως, στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019, εξήγησε ο Μπαρνιέ.

«Ως προς αυτό το θέμα , όπως και ως προς άλλα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με το Λονδίνο, παραδέχθηκε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του δείπνου που είχε πριν από μία εβδομάδα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν θα είναι εύκολο, τόνισε, στέλνοντας το μπαλάκι στο βρετανικό γήπεδο, που πρέπει να συνταχθεί σε θέση μάχης μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Ορισμένοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικό τίμημα στις ζωές μας και ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα», προειδοποίησε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News