Οικονομία

Βαθιά ανησυχία στους βιομήχανους για την αβεβαιότητα στη ΔΕΗ

Για επικίνδυνη αβεβαιότητα στον ενεργειακό τομέα λόγω αφενός των οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΗ και αφετέρου του κινδύνου, σε εφαρμογή της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Για επικίνδυνη αβεβαιότητα στον ενεργειακό τομέα λόγω αφενός των οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΗ και αφετέρου του κινδύνου, σε εφαρμογή της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, να δημιουργηθεί ένα ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο, έκαναν λόγο σήμερα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

«Η βίαιη εκποίηση παγίων της ΔΕΗ μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο απέναντι στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν διαπραγματευτική ισχύ», τόνισε σε ενημερωτική εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης, εκφράζοντας το φόβο να υπάρξει ενιαία πολιτική καθορισμού τιμών, σε αντίθεση με την ΕΕ όπου υπάρχουν δικλείδες όπως η λειτουργία χρηματιστηρίων ενέργειας.

Εξέφρασε δε το ερώτημα αν τα μέτρα για τη δημιουργία ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα διαμορφωθεί.

Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι με τους σημερινούς ρυθμούς το μοντέλο-στόχος (target model) που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα εφαρμοστεί πριν από το 2019-2020.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι οδηγείται σε ασφυξία λόγω των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ), των επισφαλειών αλλά και της χρέωσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές υπέρ του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών.

Εκφράζει επίσης το φόβο να ακυρωθεί στην πράξη ή να καθυστερήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ και ειδικότερα η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Στα αιτήματα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας περιλαμβάνεται η παράταση τουλάχιστον για τρία χρόνια του μέτρου της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές αμείβονται για να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας σε περιόδους αιχμής ή κρίσης.

Το μέτρο, που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της κρίσης τον περασμένο χειμώνα κοστίζει συνολικά περί τα 34 εκατ. ευρώ το χρόνο αλλά αποτελεί -όπως τονίστηκε- ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια