default-image

Κρήτη: Κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις

Κρήτη
Κρήτη: Κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκε και η χθεσινή προθεσμία για την έκδοση εγκυκλίου των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, όπως έχουν χαθεί όλες οι προθεσμίες που έχουν θέσει κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ανησυχία πλέον των παραγωγών να είναι έκδηλη, καθώς σε λίγες μέρες λήγει και η τελική προθεσμία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει προσέλθει να κάνει την ενεργοποίηση.

Θα χαθούν, επομένως, πολλές επιδοτήσεις που θα μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα.

Και η μοιρασιά, στη συνέχεια, θα γίνει από την κυβέρνηση, με τις καταγγελίες των αγροτικών φορέων να αναφέρονται στο ενδεχόμενο συσσώρευσης των επιδοτήσεων αλλά και της γης όσων θα αναγκαστούν να την πουλήσουν, στην ιδιοκτησία μεγάλων εταιρειών, που θα μπουν στο "παιχνίδι" για να εκμεταλλευτούν όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση!

Αλλά ας πάρουμε με τη σειρά τα γεγονότα ως προς τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Ούτε χθες εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πολυπόθητη εγκύκλιος για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων, κάτι που είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης.

Την ίδια ώρα, μόνο προφορικές είναι οι διαβεβαιώσεις ότι οι ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχοι αγρότες, που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 14 Μαΐου του 2016 που ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό, δε θα έχουν καμία μείωση της σύνταξής τους αν ενεργοποιήσουν δικαιώματα.

Μια ακόμα προφορική δέσμευση (καθώς, αν δεν υπάρξει νομοθετική αναφορά επί του θέματος, καμία εμπιστοσύνη δε διαφαίνεται από την πλευρά του κόσμου) δόθηκε προς τη διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, που έθεσε το θέμα του κινδύνου περικοπής συντάξεων κατά 60% στους συνταξιούχους ασφαλιστικών ταμείων εκτός ΟΓΑ, όταν οι τελευταίοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει γραπτώς το βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη, ενόψει της συνάντησής του στις 27/4, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε στην ΚΕΟΣΟΕ ότι ελήφθη η εξής απόφαση: «Για τους συνταξιοδοτημένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων πριν την 1η/1/2017, ουδεμία περικοπή θα υπάρξει στη σύνταξή τους εφόσον αυτοί μετά τη συνταξιοδότησή τους ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Για τους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην ΟΓΑ, μετά τη 1η/1/2017 θα υπάρξει περικοπή συντάξεων εφόσον αυτοί ασκούν αγροτική δραστηριότητα και η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει καθαρά κέρδη».

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι με τη διάταξη αυτή να παρέχεται κίνητρο μεταβίβασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε απασχολούμενους ενεργούς αγρότες και ότι η αφαίρεση αυτής της πρόνοιας (περικοπής σύνταξης) θα δημιουργήσει καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ασκούντων αγροτική δραστηριότητα που δεν είναι συνταξιοδοτημένοι και των αντίστοιχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

«Υπάρχει σχέδιο εξόντωσης»

Και βέβαια, όσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες, τόσο και φουντώνουν τα σενάρια για εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών προς όφελος των μεγάλων εταιρειών.

Μάλιστα, χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης κατέστησε σαφές και κάτι άλλο, που δε φαίνεται να έχει κατανοήσει προς το παρόν ο κόσμος: ότι «όποιοι δεν ενεργοποιήσουν δικαιώματα, δε θα μπορούν στη συνέχεια και να πουλούν τα προϊόντα τους, αφού δε θα είναι καταγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων»!

Μάλιστα, στο ερώτημά μας αν πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται σκόπιμα, ο ίδιος αναφέρει ότι δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες όλες αυτές οι καθυστερήσεις.

«Η καταληκτική ημερομηνία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων είναι στις 15 Μαΐου. Και αυτό σημαίνει ότι στενεύουν τα περιθώρια. Δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το 70% του κόσμου. Σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Κρήτη, τα στοιχεία που έχουμε είναι απελπιστικά. Διακόσιες χιλιάδες περίπου παραγωγοί έχουν ενεργοποιήσει σε όλη την Ελλάδα, όταν πέρυσι κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαν ενεργοποιήσει 711 χιλιάδες παραγωγοί», μας είπε ο συνεταιριστής.

Από την πλευρά του, ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής, μεταφέροντας και αυτός τα καθημερινά παράπονα του κόσμου, μας είπε: «Ο κόσμος είναι πάρα πολύ μπερδεμένος. Δεν ξέρει τι να κάνει. Βλέπει κάθε μέρα και καινούργια μέτρα. Το θέμα είναι ότι έχουν βαλθεί να πάρουν όλο το εισόδημα του αγρότη. Να μην αφήσουν τίποτα στην τσέπη του. Δυστυχώς, οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Και πολύ φοβόμαστε ότι είναι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης. Να εγκαταλείψουν οι αγρότες τις περιουσίες τους και να πάνε σε 10 ή 50 τσιφλικάδες σε όλο το νομό. Οι επιδοτήσεις σιγά-σιγά θα μειωθούν, όπως μειώνονται κάθε χρόνο. Και το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος σιγά-σιγά να απογοητεύεται και να τα παρατάει»...

Τον προβληματισμό του εκφράζει και ο συνταξιούχος Κώστας Μαϊτάνης. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Ούτε οι μισοί δεν έχουν ενεργοποιήσει. Θα τους κόψει τη σύνταξη. Και τελικά αν κοπούν και οι επιδοτήσεις από τους ανθρώπους αυτούς, θα μεταφερθούν στους "μάγκες", που ξέρουν αυτοί τον τρόπο και τα τρώνε»...

«Δυστυχώς έχουμε προϊόντα», λέει από την πλευρά του ο συνταξιούχος αγρότης Ανδρέας Πρινάρης. «Και λέω δυστυχώς διότι, ενώ ήμουν αφορολόγητος, επειδή έβγαλα λάδι την προηγούμενη χρονιά πλήρωσα 1.300 ευρώ εφορία. Απλά πράγματα. Μας αναγκάζουν να μην παράγουμε προϊόντα. Κατά την προσωπική μου άποψη, πάνε να διαλύσουν τον πρωτογενή τομέα»...

«Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στο κράτος», λέει και ο ετεροεπαγγελματίας αγρότης, συνταξιούχος ΤΕΒΕ σήμερα, Μιχάλης Χατζηγεωργίου. «Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στους ξένους δανειστές και σε μας. Και παίζει τον παπά. "Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;". Στο μεταξύ, θα χαθούν τα δικαιώματα. Και πιστεύω ότι θα τα πάρουν αυτοί που θα μας πάρουν και τα χωράφια», τονίζει κατηγορηματικά.

«Εκδώστε σχετική εγκύκλιο»

«Να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος που να διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις περικόπτεται η σύνταξη (ανεξαρτήτως ταμείου) λόγω αγροτικής δραστηριότητας ή επιδότησης», ζητάει με επίκαιρη ερώτησή του προς το αρμόδιο υπουργείο ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Επειδή δεν ξεκαθαρίστηκε αν για τα δικαιώματα, που τώρα γίνεται η ενεργοποίηση και αφορά το έτος 2017, θα υπάρξει επίπτωση στη σύνταξη λόγω επιδότησης ή αγροτικής δραστηριότητας και επειδή με τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝ.ΕΛ. μένουν έκθετοι χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι ελάμβαναν ένα επιπλέον μικρό αγροτικό εισόδημα και πλέον θα έχουν περικοπή 60% στη σύνταξή τους, σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, ερωτάσθε:

* Προτίθεστε άμεσα να εκδώσετε εγκύκλιο που να διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις περικόπτεται η σύνταξη (ανεξαρτήτως ταμείου) λόγω αγροτικής δραστηριότητας ή επιδότησης;».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News