default-image

Αμπελουργοί: "Καλλιεργούμε χωρίς όρεξη λόγω της άγριας φορολογίας"

Κρήτη
Αμπελουργοί: "Καλλιεργούμε χωρίς όρεξη λόγω της άγριας φορολογίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δυστυχώς... έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος», λένε οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, που ιδιαίτερα στα επιτραπέζια σταφύλια δουλεύουν πάντοτε σκληρά, ξέροντας όμως ότι, από το εισόδημα που θα βγάλουν, ένα μεγάλο μέρος θα πάει στο κράτος μέσα από την πιο σκληρή και αδικαιολόγητη φορολόγηση που γνώρισε ποτέ μέχρι σήμερα ο Έλληνας αγρότης.

Αυτό το «Δόξα τω Θεώ, έχουμε φέτος πολλά σταφύλια», που συνήθιζαν να λένε οι παραγωγοί τα προηγούμενα χρόνια, πλέον δεν υπάρχει και, όπως ξεκαθαρίζουν, δε θα αργήσει η στιγμή που πολλοί θα τα παρατήσουν, λόγω της απογοήτευσής τους, που τους κάνει σήμερα να βγάζουν τη δουλειά που πρέπει να βγάλουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από πέρυσι, καταλαβαίνοντας πως όσο και αν δουλέψουν, δε θα τους μείνει εισόδημα της προκοπής για να ζήσουν τις οικογένειές τους!

«Έχουμε φτάσει πια στο σημείο να μη συμφέρει καθόλου να καλλιεργείς σήμερα», μας είπε χθες ένας νέος αγρότης στην περιοχή της Συλλάμου, ο Νίκος Μαυράκης. «Αλλά από τα αμπέλια έχουμε φάει ψωμί και δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Αυτή είναι η ουσία. Και ευελπιστούμε να αλλάξει κάτι. Αν δεν αλλάξει κάτι σε ένα-δύο χρόνια, σίγουρα θα τα παρατήσουμε, γιατί δε βγάζουμε τίποτα»….

Ο Νίκος Μαυράκης συνέχισε λέγοντας ότι «τα σταφύλια είναι προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι είναι άλλο να ανακυκλώνεις τα χρήματά σου και άλλο να φέρνεις από το εξωτερικό συνάλλαγμα. Εμείς τι θέλουμε; Δε θέλουμε αυτό ως κράτος;».

Για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, ο Νίκος Μαυράκης διευκρινίζει ότι το ποσοστό του 22% από μια κατηγορία και πάνω, η φορολόγηση μπορεί να γίνει και 29%, ακόμα και με 45%.

«Εδώ είναι το θέμα, ότι αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν και έφτασαν στο σημείο να βγάζουν μεγάλες παραγωγές με τον ιδρώτα και τον κόσμο τους, τι πρέπει να κάνουν; Να τα δώσουν όλα στο κράτος;».

Καταλήγοντας, μας είπε πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φτάσω στο σημείο να φτιάχνω δυο αμπελάκια να βγάζω μια μικρή παραγωγή, ίσα-ίσα για να έχω ένα μικρό εισόδημα, ώστε να σταματήσω να τα δίνω στο κράτος. Γιατί να τα δίνω στο κράτος; Εμείς για να δουλέψουμε και να παράγουμε τα σταφύλια μας είμαστε στον ήλιο, στα χιόνια, στη βροχή και στη ζέστη. Και δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, πού θα πάει αυτή η κατάσταση»...

«Στενοχωριόμαστε που έχουμε... σταφύλια»

Τα ίδια μας είπε και ο πρώτος ξάδελφος του προηγούμενου παραγωγού, Νίκος Μαυράκης και αυτός.

«Δυστυχώς, έχουμε σταφύλια. Εκεί φτάσαμε φέτος. Να στενοχωριόμαστε γιατί υπάρχει παραγωγή», λέει ο Νίκος Μαυράκης, που τον βρήκαμε να είναι και αυτός μέσα στο αμπέλι του στη Σύλλαμο και να αφαιρεί σταφύλια και βλαστούς από τις κουρμούλες, στην προσπάθειά του να μειώσει τα σταφύλια και να αφαιρέσει και τους λαίμαργους και άχρηστους βλαστούς.

«Τα άλλα χρόνια λέγαμε "δυστυχώς δεν έχουμε". Φέτος λέμε "δυστυχώς έχουμε", γιατί το εισόδημα που θα μας δώσουν θα το πάρει η εφορία. Δηλαδή άμα βγάλεις ένα εισόδημα της τάξεως των 30.000 με 40.000 ευρώ, τουλάχιστον τα 20.000 ευρώ σου τα παίρνει η εφορία. Πώς θα καλλιεργήσω εγώ του χρόνου, αφού κάθε χρόνο μόνο τα πάγια έξοδά μου ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ;», πρόσθεσε ο Νίκος Μαυράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική αυτή δε δίνει κίνητρο στον αγρότη. Αντικίνητρο είναι για μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να παράγουμε.

»Διότι, άμα εγώ παλεύω όλο το χρόνο στο αμπέλι και στο τρακτέρ επάνω για να παράγω το προϊόν μου και έρθει και μου το πάρει η εφορία, θα τα εγκαταλείψω. Θα κρατήσω ένα κομμάτι που χρειάζομαι για τα προσωπικά μου έξοδα και θα το καλλιεργώ μοναχός μου.

»Έτσι όμως θα έχω λιγότερα μεροκάματα, λιγότερα εφόδια, λιγότερα πετρέλαια. Και όλα αυτά τα λεφτά πάλι από την αγορά θα λείψουν. Κι εμείς ψωνίζουμε μετρητοίς από τα ντόπια καταστήματα. Δεν ψωνίζουμε από κινέζικα»...

«Δουλεύουμε με... μισή καρδιά»

«Όσα βγάζουμε μας τα παίρνει το κράτος», μας είπε και ο Στράτος Στρατάκης από τη Σύλλαμο.

«Οι φορολογήσεις είναι τόσο μεγάλες, πραγματικά τεράστιες, που αντί για κίνητρα, λειτουργούν ως αντικίνητρα. Είναι μέτρα που σε πάνε πίσω αντί μπροστά»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος επισήμανε: «Δε λέμε να μη φορολογηθούμε, αλλά να ξανακοιτάξουν τις φορολογήσεις. Απλά να τα κάνουν σε πλαίσια λογικά. Σε πλαίσια στα οποία θα μπορέσει ο αγρότης αλλά και ο κάθε αγρότης να ανταποκριθεί εύκολα, άμεσα, χωρίς να τον "σκοτώνει" και να μην τον αφήνει να συνεχίσει. Και ειδικά τους νέους αγρότες. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά. Αν δε μας δώσουν τα κίνητρα να το κάνουμε, δυστυχώς θα εγκαταλείψουμε κι εμείς, και η γεωργία θα πεθάνει».

Εξάλλου, όπως λέει ο κ. Στρατάκης, «ο κόσμος γενικά είναι μπερδεμένος. Είτε έχει να κάνει με τα δικαιώματα, είτε έχει να κάνει με φορολογίες, είτε έχει να κάνει με οτιδήποτε. Βέβαια, δεν αμφισβητούμε ότι, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τις απατεωνιές τους για να παίρνουν επιδοτήσεις και υπάρχουν και αυτοί που είναι σωστοί.

»Μαζί με τους σκάρτους την πατάνε και οι σωστοί. Από 'κει και πέρα, καλά κάνει το κράτος και ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς το κάνει τόσο μπερδεμένα, που κάνει ζημιά στον κόσμο. Σου χτυπάει το κατραπακίδι στην κεφαλή και δεν ξέρεις από πού θα σου 'ρθει»...

Χρήσιμες οδηγίες προς τους αμπελουργούς

Για αύξηση σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι μιλάει από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη", για την παραγωγή των σταφυλιών σε όλες τις ποικιλίες των αμπελιών του νομού Ηρακλείου, ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης.

«Αυτό που διαπιστώνω κι εγώ προσωπικά πηγαίνοντας στα χωριά είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι αμπέλια που δεν ποτίζονται θα περάσουν μια πολύ κρίσιμη περίοδο, που δε θα τους επιτρέψει να θρέψουν τα σταφύλια που θα έχουν. Διότι τα νερά που έχουν πέσει είναι πάρα πολύ λίγα. Και αφού δεν ποτίζονται, θα υπάρχει πρόβλημα. Εγώ θεωρώ ότι τα νερά που έχουν πέσει είναι κάτω του μέσου όρου»...

Όχι πριν την καρπόδεση

Οι παραγωγοί των μη ποτιστικών αμπελιών πρέπει να προχωρήσουν τώρα στην αφαίρεση των σταφυλιών και να αφήσουν λίγα σταφύλια στο κάθε πρέμνο.

«Όχι πριν την καρπόδεση», απαντά ο Βαγγέλης Βαρδάκης. «Γιατί τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα σταφύλια, αλλά δεν έχουμε ακόμα καρπόδεση. Το δέσιμο εννοούμε όταν μετά το άνθος θα παρουσιαστούν οι ρώγες. Όμως ακόμα δεν έχουμε ρώγες. Τώρα δεν ακουμπάμε»...

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;

«Πρέπει να κάνουμε το βλαστολόγημα. Δηλαδή να αφαιρέσουμε τους βλαστούς που δεν έχουν σταφύλια. Και τους βλαστούς που δεν είναι στην κατάλληλη θέση, ώστε να δώσουν του χρόνου βραχίονα, θα πρέπει επίσης να τους αφαιρέσουμε. Αν τώρα δούμε έναν βλαστό ζωηρό, δεν τον πειράζουμε. Και αφήνουμε και βλαστούς που μπορεί να μην είναι στην κατάλληλη θέση, αλλά μπορεί του χρόνου να μας δώσουν σταφύλια. Αυτά θα πρέπει να γίνουν αμέσως τώρα»...

Μόνο για χολέρα

Χρειάζεται όμως σήμερα να γίνει κάποια φυτοπροστατευτική επέμβαση; Ο γνωστός επιστήμονας απαντά στην εφημερίδα μας πως «ναι, αλλά μόνο για χολέρα, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τώρα βρέξιμο θειάφι, ώστε να αποφύγουμε τα χημικά, κάτι που μπορεί να γίνεται όταν είναι μέχρι 5 πόντους οι βλαστοί μας. Το βρέξιμο θειάφι προστατεύει τα αμπέλια από τη χολέρα απόλυτα. Από 'κει και πέρα, όταν μεγαλώσουν περισσότερο οι βλαστοί μας, να βάζουμε σκόνη θειάφι»...

Ο Βαγγέλης Βαρδάκης εξηγεί ότι η βρέξιμη σκόνη από θειάφι, όταν έχουμε ήλιο, βράζει και εξατμίζεται και έτσι προστατεύει το αμπέλι από τη χολέρα.

Για τον περονόσπορο αναφέρει πως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έτος περονοσπόρου στην Κρήτη έχουμε κάθε 10 με 15 χρόνια και να αποφεύγουμε τους προληπτικούς και άσκοπους ψεκασμούς. Και τονίζει ότι ο περονόσπορος μπορεί να αναπτυχθεί από τις αρχές Μαΐου και μετά, εφόσον βρέξει.

Κακή κατάσταση των αμπελιών

«Τα αμπέλια δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Αλλά ακόμα και οι νέες φυτεύσεις δεν είναι υγιείς. Διότι υπάρχει ο ιός της βοθρίωσης του ξύλου, που πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Έτσι και αυτά τα κλήματα που είναι υγιή κάποια στιγμή μολύνονται», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης.

«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειαζόμαστε άνοσο πολλαπλασιαστικό υλικό. Και απέχουμε πολύ από μια τέτοια δυνατότητα», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, έχουμε παραγωγή»...

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο παλιός πρόεδρος της ΕΑΣΗ και σήμερα πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών κ. Ναπολέων Λουκαδάκης, «φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε παραγωγή και το βλέπουμε αρνητικά, λόγω της φορολογίας. Φέτος έχουμε 30% αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Σε σύγκριση με την πραγματική παραγωγή, είναι γνωστό ότι είναι μειωμένες τόσο οι παραγωγές όσο και οι στρεμματικές αποδόσεις, λόγω των ασθενειών που υπάρχουν στ' αμπέλια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελιές»...

Από την πλευρά του, ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης μάς είπε: «Απ' ό,τι φαίνεται, είναι μια καλή χρονιά. Υπάρχουν πολλά σταφύλια. Βέβαια τα αμπέλια είναι γερασμένα. Θέλουμε αναμπέλωση.

Τα υποστηρίζουμε με λιπάσματα, με σκαψίματα, με το νερό που έχουμε και ποτίζουμε. Και πιστεύω να τη βγάλουμε άλλη μια χρονιά. Μακάρι να είναι ένα 2% εκείνοι που έχουν κάνει αναμπέλωση. Αυτοί θα έχουν φέτος, όπως φαίνεται, μια από τις καλύτερες χρονιές»...

Ενεργοποίηση: Τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις

Την ίδια ώρα, "βρέχει" ερωτήματα παραγωγών από την Κρήτη, αλλά η κυβέρνηση... κρατάει ομπρέλα, αφήνοντάς τα αναπάντητα... Ακόμη και η τροποποίηση που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή για τα βιβλία εσόδων και εξόδων δεν έχει κοινοποιηθεί. Αλλά ούτε για τους παλιούς συνταξιούχους έχουν ψηφιστεί διατάξεις που να τους εξαιρούν.

Μόνο προφορικές δηλώσεις στη Βουλή υπουργών και υφυπουργών υπάρχουν. Αλλά αυτές δεν έχουν πείσει τον πολύ κόσμο, που, αν δε δει να ψηφίζονται με ξεκάθαρες τροπολογίες, δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ενεργοποίηση ή μεταβίβαση δικαιωμάτων!

Βέβαια, υπάρχει η ερμηνεία του προέδρου των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλου Μπαριτάκη, αλλά ακόμα και στο χώρο των λογιστών, οι απόψεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Μπορεί δηλαδή η δημόσια θέση του κ. Μπαριτάκη να αναφέρει ξεκάθαρα ότι πριν το Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε το ασφαλιστικό, οι συνταξιούχοι μπορούν να ενεργοποιούν χωρίς να τους περικόπτεται το 60% της σύνταξης, αλλά αυτό στηρίζεται στην ερμηνεία που κάνει ο ίδιος.

Ακολούθησε βέβαια και η σχετική προφορική διαβεβαίωση του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή, μετά από πιεστικά ερωτήματα του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ούτε όμως η πρόσφατη τροπολογία, ούτε κάποια άλλη γραπτή διαβεβαίωση από την κυβέρνηση το ξεκαθαρίζει αυτό.

Αναξιοπιστία: Γιατί να τους εμπιστευτούμε;

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει καμία συμβουλή στους παραγωγούς. Και για να δώσει έμφαση στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης, λέει στην εφημερίδα μας:

«Το 2015 κάναμε τις περιοδικές δηλώσεις όσοι ήμασταν αγρότες στο κανονικό καθεστώς, έχοντας ανοίξει βιβλία εσόδων-εξόδων. Κλείνουμε τις περιοδικές δηλώσεις. Πληρώνουμε προκαταβολή φόρου 27% (από τη φορολόγηση του εισοδήματός μας με το 13%). Μας κρατάνε το 27%.

»Και σε ένα βράδυ η κυβέρνηση αυτή περνάει μια νέα τροπολογία, και από 27% προκαταβολή που ήταν σε ψηφισμένο νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κάνει την προκαταβολή φόρου 55%!

»Και καλούνται οι λογιστές και κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις και μας έρχεται έξτρα ειδοποίηση να πληρώσουμε το υπόλοιπο από το 27% στο 55%...

»Δηλαδή σε μια νύχτα διπλασίασαν την προκαταβολή φόρου που ήταν νόμος του κράτους. Όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους κυβερνώντες και με τέτοιου είδους ανθρώπους, τους έχεις εμπιστοσύνη;».

Υπάρχει όμως και το μπέρδεμα που έχει γίνει με τη μεταφορά των ποσών της δεύτερης δόσης της επιδότησης του 2015 στο έτος 2016. Χιλιάδες παραγωγοί εμφανίστηκαν ότι κάλυπταν το όριο των 5.000 ευρώ και ότι ήταν υποχρεωμένοι να ανοίξουν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Κι ενώ ξεκαθαρίστηκε το θέμα με τροπολογία που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη, διαχωρίζοντας τα ποσά του 2015 και του 2016, οι εφορίες δεν έχουν πάρει ακόμα καμία τέτοια απόφαση. Το αποτέλεσμα; Οι ΔΟΥ να αντιμετωπίζουν τους αγρότες αυτούς ως υπόχρεους να διατηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Υπάρχει μάλιστα πολύ μεγάλο μπλέξιμο στις περιπτώσεις εκείνες που οι λογιστές προχώρησαν σε ένταξη των πελατών τους στα βιβλία εσόδων-εξόδων, και τώρα δεν μπορούν να το πάρουν πίσω...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News