default-image

Καλοκοιμηθιά, το φυτό του Ψηλορείτη με το παράξενο όνομα

Κρήτη
Καλοκοιμηθιά, το φυτό του Ψηλορείτη με το παράξενο όνομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωναΐδα, μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά. Το φυτό με το περίεργο προσωνύμιο φύεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 900 μέτρα. Το απαντάμε σε αφθονία στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη καθώς είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης.

Το επίσημο όνομα του προέρχεται από τις ιταλικές λέξες male (αρρώστια) και tirare (διώχνω, σύρω). Λέγεται ότι οι Ενετοί έμαθαν την ευεργετική του χρήση ενάντια στα κρυολογήματα, τις παθήσεις του στομάχου και του αναπνευστικού στους Κρητικούς.

Οι Κρητικοί όμως του έδωσαν το παράξενο όνομα "καλοκοιμηθιά". Σύμφωνα με την παράδοση, εξαιτίας των χνουδωτών, απαλών και μαλλιαρών φύλλων οι βοσκοί που ξάπλωναν πάνω του έκαναν καλό ύπνο. Από τον βαρύ ύπνο που έκαναν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης απάνω στο φυτό πήρε και το κρητικό του όνομα "καλοκοιμηθιά". Από αυτούς λοιπόν γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά της αϋπνίας!

Η μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, τονωτικό, θερμαντικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό, βοηθά στο στομάχι και στο αναπνευστικό. Επίσης καταπολεμά τα βακτήρια και βοηθά στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Το εύγεστο ρόφημα της μαλοτήρας μπορούμε να το πιούμε σκέτο, με μέλι ή ζάχαρη και να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο γνωρίζοντας πως απολαμβάνουμε ένα βότανο μοναδικό στον κόσμο αφού φύεται μόνο στην Κρήτη!

?Ευωδιαστό, αρωματικό με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες και σε μεγάλη αφθονία μας περιμένει στις εκδρομές μας εκεί πάνω στα άγρια υψηλά βουνά της Κρήτης να περπατήσουμε, να το βρούμε και να το συλλέξουμε. Οι ανθοφόροι βλαστοί του ξηραίνονται ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News