default-image

Tι θα ισχύσει τελικά για το "τσεκούρι" στις επιδοτήσεις

Κρήτη
Tι θα ισχύσει τελικά για το "τσεκούρι" στις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσωρινή "ανάσα" φαίνεται πως παίρνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και δικαιούχοι παράλληλα ενιαίων ενισχύσεων καθώς με διευκρινιστική εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας, και σε ότι αφορά τους συνταξιούχους μέχρι σήμερα αλλά και όσους καταθέσουν χαρτιά για συνταξιοδότηση μέχρι το 2024, δεν απειλούνται με μαχαίρι 60% στις συντάξεις τους.

Η εξέλιξη έγινε δεκτή με αρχική ικανοποίηση από στελέχη του αγροτικού χώρου, που κάλεσαν τους συνταξιούχους άμεσα πλέον να τακτοποιήσουν την ενεργοποίηση την οποία είχαν παγώσει προκειμένου να λάβουν αυτή ακριβώς την ενημέρωση.

Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, δεν θα μοιραστούν την ίδια ικανοποίηση και οι συνταξιούχοι των άλλων ταμείων, αφού ακόμη και η πολυπόθητη πρόβλεψη ότι η περικοπή του 60% της σύνταξης σε περίπτωση επιδότησης μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τις αρχές του 2017, που είχε από το βήμα της βουλής δεσμευτεί ο υφυπουργός  Εργασίας , δεν αποτυπώνεται με σαφήνεια στην διευκρινιστική εγκύκλιο, καθιστώντας μετέωρο το τι πρόκειται να γίνει στις περιπτώσεις συνταξιούχων άλλων ταμείων που λαμβάνουν επιδότηση, και είναι συνταξιούχοι είτε του 2017 είτε  πριν το 2017 και κυρίως αν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή αν σε αυτό θα εντάσσεται παράμετρος που θα αφορά το ύψος των επιδοτήσεων.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΧΑΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Tι θα ισχύσει τελικά για τις επιδοτήσεις

Κι αν τουλάχιστον για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ το τοπίο φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει και πλέον είναι έτοιμοι για την ενεργοποίηση, κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει τελικά για τις επιδοτήσεις και τις περικοπές.

Μετά το 3% περικοπή που έβαζε σε περιπέτειες χιλιάδες δικαιούχους μικροκαλλιεργητές με μικρά ποσά επιδότησης που επί της ουσίας θα τα έχαναν, η πιο πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου σε συνάντηση με τον βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη ήταν πως η μείωση θα είναι της τάξης του 2% κάτι που δεν φαίνεται να φέρει τα ίδια τρομακτικά αποτελέσματα που θα επέφερε το αρχικό σενάριο του 3% για όσους τουλάχιστον για την ενιαία ενίσχυση έπαιρναν μικρά.

«Όσον αφορά τις περικοπές του 4,5% για τα συνδεδεμένα υπήρχε πάντα όπως και το 1,5% για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού των πραγματικών με των πληρωθέντων. Η περικοπή που θα γίνει είναι της τάξης του 2%, που θα δημιουργήσει ένα νέο εθνικό απόθεμα για τους νέους αγρότες και τους αδικημένους της Φ6».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News